18. april 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ny genre: Magisk realpolitik

Det var et forhekset øjeblik i nat. Tiden blev sat i stå, da tirsdag blev til onsdag. Pludselig stoppede uret midt inde i København, nærmere bestemt på Sankt Annæ Plads. Uden for den klassiske Frederiksstads-bygning, der rummer den sagnomspundne Forligsinstitutionen, stod både aktivister og journalister  trætte og søvndrukne, men stadig opvakt nervøse og kiggede på […]

Kære læser

Lars von Trier og den blå kålorm (og solsikken)

Torsdag modtog Lars von Trier fortjent Danmarks største kulturpris, Sonningprisen. Prisen, der ”sædvanligvis” uddeles  hvert andet år, er tidligere givet til folk som Niels Bohr, Halldór Laxness, Hannah Arendt, Eugenio Barba, Ingmar Bergman, Krzysztof Kieślowski og senest den tyske filminstruktør Michael Haneke i 2014. Overrækkelsen af prisen falder sammen med et nyt videointerview med von Trier og en storslået von Trier-udstilling på Brandts Museum i Odense. Oliver Stilling har set det hele ske.

Det bedste vi har set

Et svin, en gris og en hel masse hipstere

Et svin, en gris og en hel masse hipstere

Man skulle tro, at denne kampagnevideo var skabt af Dansk Vegetarforening, men den er helt alvorligt ment som et forsøg på at revitalisere svinet som de unge danskeres farvoritspise. Held og lykke med det – og tillykke med at have skyllet et par millioner ud i toilettet. Til gengæld har Landbrug & Fødevarer ved samme kampagne fundet ud af, at danskerne bekymrer sig markant mindre om grisenes ve og vel, hvis man konsekvent omtaler dem som ‘svin’ i stedet for ‘grise’. Dét er genialt og alle pengene værd. Du kan downloade hele revitaliseringsstrategien, hvis du skulle få lyst.

Zlatan i Hollywood

Zlatan i Hollywood

Et af vores allerstørste idoler, Zlatan Ibrahimovic, er landet i USA med bulder og brag i sin nye klub L.A. Galaxy. Nu har han så været et smut forbi en anden af vores idoler, Jimmy Kimmel, og det var faktisk et rigtig fint møde. De kan også lide ham derovre.

Debatten om Grønland i danske medier er uærlig

Debatten om Grønland i danske medier er uærlig

Der er i øjeblikket partier, som er parate til at kaste Grønland ud i en dyb økonomisk og social krise samt fjerne tæppet under den velfærdsmodel, som så mange i dette land nyder godt af. Det skrev Jyllands-Postens kronikør i går i hvert fald. Det er Sara Olsvig, formand for et af Grønlands største partier Inuit Ataqatigiit, og hun understreger, at det aldrig bliver en mainstreamposition i grønlandsk politik.

Oprejsning til postmodernisterne

Oprejsning til postmodernisterne

Vi har egentlig altid holdt meget af postmodernister her på stedet, men de har generelt fået sig lidt et dårligt navn. Heldigvis er der også jævnligt nogle, der tager dem i forsvar i glimrende og underholdende tekster som denne her fra Areo. Her har man forstået vigtigheden af postmodernismen i dette postfaktuelle samfund.

#Musetoo

#Musetoo

Hvis man lige tænkte tanken til ende, burde det måske ikke komme bag på så mange, at det at være en kunstners muse godt kunne føre over mod et par #MeToo-oplevelser. Efter en af den japanske kunstner Nobuyoshi Arakis muser trådte frem med en historie om udnyttelse og overgreb, satte Huffington Post sig for at finde ud, hvad det egentlig vil sige at blive gjort til en kunstners muse. Det er alligevel sygt nok.

Spisesedlen

Overenskomstforhandlingerne udskydes i yderligere to uger. Efter 19 timers forhandling, som løb langt ind i natten, kunne forligsmand Mette Christensen meget tidligt i morges meddele, at hun benytter sig af sin sidste mulighed for at udsætte forhandlingerne, der dermed bliver skubbet 14 dage. Der er dog allerede indkaldt til møde igen på fredag, hvor forhandlingerne genoptages.

Flirten mellem Nordkorea og USA intensiveres. I går udtalte Donald Trump, at amerikanerne er ”begyndt at tale direkte med Nordkorea”, og at ”gode ting er ved at ske”, og et par timer efter kunne Washington Post rapportere, at CIA-direktør og kommende udenrigsminister Mike Pompeo angiveligt allerede har haft et hemmeligt møde med Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Mødet skal have fundet sted i påsken, og det vil i givet fald være første gang, Kim Jong-un har mødtes med en vestlig embedsmand.

Novo Nordisk sætter prisen ned på insulin i kriseramte lande. Et samarbejde mellem Røde Kors og den danske medicinalgigant skal sikre, at borgere i krigs- og kriseramte områder skal have lettere adgang til insulin, og derfor skal prisen på præparatet sænkes. Selv om diabetes er en ikke-smitsom sygdom, skønnes den at være skyld i hver fjerde benamputation i Yemen, Syrien og Irak, oplyser Røde Kors.

Danmark er det EU-land med færrest selvstændige. Når man kigger på andelen af selvstændige i aldersgruppen 15-64, ligger Danmark i bund. Kun 7,5% af voksne danskere i beskæftigelse er selvstændige, hvilket er godt 6% under gennemsnittet. Danmark er det land i EU, hvor andelen af lønmodtagere er størst. Hele 92,2% af danskerne hører ind under den kategori.

Barbara Bush er død. USA’s tidligere førstedame – og præsidentmor – blev 92 år og sov ind i går tirsdag efter at have frabedt sig yderligere medicinsk behandling. Nettet flyder over af nekrologer i dag, og det amerikanske magasin Time Magazine fremhæver blandt andet hendes ærlighed, oprigtighed og ”nationale styrke”, men hvis du i løbet af dagen skal se én ting for at mindes den gode Barbara Bush, så se det her klip fra The Naked Gun (1988).

Et sidste ord

Vi ved godt, vi af og til er lidt efter landbruget og landmændene, men det er kærligt ment. Vi kan godt lide dem. Og virkelig godt lide at se videoer af en agurkehøst. Det er balsam for sjælen, og så smager det vidunderligt. Tænk over det. Alle kan lide agurker.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12