18. april 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sundars søvnløse nætter

En ansættelse af en nyhedsvært på Kuwait News har trukket overskrifter i hele verden. Nyhedsværten er en høj, lyshåret kvinde ved navn Fehda og klædt i et smart casual jakkesæt. Hun læser nyheder op foran en blå baggrund, og det er ikke ligefrem opsigtsvækkende. Hvis man kigger lidt nærmere, er hendes mundbevægelser dog en smule […]

Kære læser

Langt fra klimamål

Efter at have lukket de sidste atomkraftværker i weekenden, satser den tyske kansler Olaf Scholz på at redde den grønne omstilling med sol og vind. Men ifølge regeringens egne klimaeksperter går det for langsomt, og den seneste revision af klimaloven lader bil- og byggebranchen fortsætte som de plejer. Uden konsekvenser.

Det bedste vi har set

Bo i New York

Bo i New York

Nådada. Forhenværende Føljeton-skribent Asta Kongsted rapporterer fra New York City, hvor hun læser journalistik. I Euroman: “Et års tid efter at rygtet om et vibeshift begyndte at svirre i New York, har hvad der ubehjælpeligt kan oversættes som et ‘kulturelt stemningsskift’ fundet sted. Hvad de kulturanalytisk begavede troede ville blive én æstetiks sejr over en anden (udtrådte Converse skulle erstatte kridhvide sneakers) er i stedet blevet nichernes genopstanden. Efter 10 år med Instagram som ensrettende enehersker, er New York igen ved at blive subkulturernes by. Én ting, de har tilfælles, er store armbevægelser og en insisterende nostalgi. Glam er tilbage i en hedonistisk version, der skylles ned med Martinier og smøger.”

Bo i Japan

Bo i Japan

Hvis du identificerer dig som bybo og ikke synes, det er “eksotisk nok” for dig at flytte i hus i den danske provins, hvad så med at flytte i hus i den japanske provins? Japans befolkning skrumper (i mængde), og der står tilsyneladende 10 mio. huse ledige. New York Times har historien.

Robotfølelser

Robotfølelser

Drømmer robotter om elektriske får? Skal man tage det seriøst, når en chatbot siger, at den er nedtrykt eller bange for at dø? Ikke før det er bevist, at kunstig intelligens kan have en bevidsthed, “og derfor skal vi kigge på dyrenes sind”. Spændende artikel i Aeon af et par filosofiprofessorer, som også ved et og andet om dyr.

Spisesedlen

EU indfører såkaldt afkølingsperiode for politikere. Dermed er det som tidligere parlamentsmedlem ikke længere muligt at arbejde som lobbyist i en virksomhed eller interesseorganisation, før der er gået seks måneder. Samtidig mister man adgangen til sin tidligere arbejdsplads. Tiltaget er iværksat for at undgå interessekonflikter og skjult lobbyisme i parlamentet.

Tunesisk oppositionsleder anholdt. Rached Ghannouchi, der leder Tunesiens største parti Ennahda, har samtidig fået ransaget sit hjem. Siden februar er det samme sket for flere ledende medlemmer af partiet og kritikere af præsident Kaïs Saïed. Ghannouchi var formand for Tunesiens parlament, som sidste år blev lukket ned af præsidenten.

Kulturminister vil udelukke russiske og belarusiske atleter fra Danmark. “Jeg har den klare holdning, at man ikke kan stille op til konkurrencer, når man repræsenterer et land, der koldblodigt bomber infrastruktur, kvinder og børn i Ukraine,” udtaler Jakob Engel-Schmidt (M). Det er allerede svært for borgere fra Rusland og Belarus at søge indrejse. Ifølge ministeren skal det slet ikke være muligt.

Forsvarets patruljebåd tog billeder af russiske fartøjer. Båden ‘Nymfen’ fik i alt taget 112 fotos fire dage før eksplosionerne på de to Nord Stream-rørledninger i Østersøen. Det skriver Information. “Hvis de skibe har været der, har det været fysisk muligt for dem at foretage sprængningerne,” siger orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber.

25.000 nedlægger arbejdet i norsk storstrejke. Det sker efter lønforhandlinger mellem arbejdsgivere og lønmodtagere brød sammen søndag. Fødevareindustrien samt bryggerier og færgeruter er omfattet af strejken. Ifølge Ole Erik Almlid, direktør for arbejdsgiverorganisationen NHO, omhandler konflikten ikke egentlige overenskomstforhandlinger, men det han kalder et “mellemopgør” om løn.

Et sidste ord

Er hvalhajen havets Robin Hood? Døm selv.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12