18. december 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Prins Joachim er en anden prins

”Je est un autre,” skrev den franske desperadodigter Arthur Rimbaud i 1871 og blev modernist. ”Jeg er en anden.” Det var i et personligt brev til sin ven filosoffen og digteren Paul Demeny, der senere blev kendt som ”Seer-brevet”, og som er med i flere genoptryk af bogen En årstid i helvede. Han var kun […]

Kære læser

Vestager tjekker om Ikeas penge passer

EU’s konkurrencekommissær vil iværksætte en undersøgelse af, om møbelforretningskæden Ikea har modtaget ulovlig statsstøtte. Hvis det er tilfældet, er det ikke første gang, Ikea er ude i noget rod, som står i diametral modsætning til virksomhedens officielle værdier.

Det bedste vi har set

18. december

Alle kender surrealisten Salvador Dali (1904-1989). Alle børn kender Salvador Dali. De har i hvert fald på et eller andet tidspunkt set et billede af hans mest berømte maleri Hukommelsens bestandighed fra 1931 (som hænger på Museum of Modern Art i New York og er meget mindre, end man skulle tro). På dette klip svarer en ældre Dali på, hvad han har bidraget med til kunsten. ”Til kunsten. Ingenting. Absolut ingenting. For jeg har altid sagt, at jeg er en meget dårlig maler. jeg er alt for intelligent til at være en god maler. Hvis man vil være en god maler, skal man være en lille smule dum.” (Foto: Hukommelsens elendighed, 1931. Scanpix/Reuters/Museum of Modern Art)

Spisesedlen

Kommission fastslår, at Københavns Politi har krænket demonstranters ytringsfrihed. Det sker i forbindelse med afdækningen af den såkaldte Tibet-sag, hvor demonstranter under den kinesiske præsidents besøg i København i 2012 blev ulovligt tilbageholdt eller afskærmet af politiet, fordi de fremviste Tibet-flag. Kommissionen giver udelukkende politiet skylden og fratager dermed både ministre og embedsmænd et ansvar.

Institut for Menneskerettigheder: Børn med skolevægring svigtes. Det gælder særligt børn med ADHD eller autismespektrumforstyrrelser, som er inkluderede i den almene undervisning, konkluderer menneskerettighedsinstituttet i en ny rapport, ‘Retten til uddannelse. Når børn med handicap ikke går i skole’. Løsningen er ifølge rapporten, at problemet identificeres hurtigere samt flere regler, som sikrer børn og forældres rettigheder.

Politiet i Malmø advarer kvinder mod at gå alene, når det er mørkt. Meldingen kommer, efter en 17-årig kvinde lørdag nat var udsat for en gruppevoldtægt af så grov karakter, at politiet ”ikke tidligere har set noget lignende”. Det er den tredje gruppevoldtægt inden for den seneste måned i Malmø. Det får byens politi til at opfordre kvinder til at færdes i grupper efter mørkets frembrud.

Putin takker Trump for hjælp til at afværge bombeangreb i Sankt Petersborg. Det bekræftes, efter den russiske præsident i går ringede til sin amerikanske kollega for at sige tak for et tip fra CIA, der bidrog til at ”spore og anholde en gruppe kriminelle terrorister”. Tippet kommer i en tid, hvor Ruslands og USA’s bånd ellers siges at være på dets laveste niveau siden Den Kolde Krig.

Nationalbankdirektør om bitcoin: ”Man skal holde sig væk”. Direktør for Nationalbanken Lars Rohde fraråder, at man investerer i den digitale valuta, hvis kurs alene det seneste år er steget med knap 2000 procent. Den oprindelige idé var at skabe et nyt globalt betalingsmiddel, men valutaen anvendes i dag kun sjældent som betalingsmiddel, idet de voldsomme prisudsving – op til 20 procent om dagen – gør den noget upraktisk. Endvidere er markedet ureguleret, og skattereglerne mangelfulde på området, og direktøren frygter et snarligt krak.

Et sidste ord

Går du også rundt og er sådan lidt decembersårbar? Du trænger til ferie og til at smide facaden. Det er ingen skam. Læg dig i fosterstilling, tænk på en, du elsker, og lyt så lidt til DR Pigekorets fortolkning af dette Tove Ditlevsen-digt. For du har elsket, og du har lidt <3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12