18. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Jorden brækker sig

Hvis ikke det var faktiske billeder fra vores egen planet, ville satellitoptagelserne af det undersøiske vulkanudbrud ud for øriget Tonga have været et fascinerende syn. Havet er blåt og stille, indtil der pludselig samler sig en knude af gråsort materiale, der skyder mod vandets overflade. Virkningen er øjeblikkelig. Du kan nærmest se, hvordan havet forskubber […]

Kære læser

EU lader Litauen i stikken

Med sine blot 2,8 mio. indbyggere kan Litauen dårligt siges at være en af EU’s sværvægtere. Alligevel befinder den baltiske nation sig pt. i orkanens øje, når det kommer til unionens komplicerede forhold til Kina. Det hele begyndte, da Litauen sidste år valgte at forlade det såkaldte 17+1-samarbejde mellem Kina og en lang række østeuropæiske […]

Det bedste vi har set

Sprogets bjerglandskab

Sprogets bjerglandskab

Herlig ‘megatråd’ på Twitter om, hvordan det sprog, vi taler, påvirker den måde, vi lever vores liv på. Hvis du ikke kendte det i forvejen, vil du stifte bekendtskab med begrebet lingvistisk relativisme og Sapir-Whorf-hypotesen. Tråden er skrevet af professor Tom Pepinsky, som underviser i komparativ politik, politisk økonomi og Sydøstasiatisk politik på Cornell-universitetet. P.S. Her er et link til de 36 siders forskningsrapport, tråden er baseret på (men hvorfor læse den, når man kan læse en tråd?)

Den store udflytningsfadæse

Den store udflytningsfadæse

Johanne Dalgaard, der underskriver sig “embedsmand, freelanceskribent“, skriver nogle gode og begavede kommentarer hos Altinget. Dalgaard, der selv er vokset op i Ribe, kalder her regeringens udflytning af studiepladser for en “skinregionalisering“: “Disruption, nedrivning og genopbygning fra scratch rimer meget dårligt på god og rettidig forvaltning – tilsæt underfinansiering og fraværende efterspørgsel på uddannelsespladser, og du har opskriften på en fuldendt fiasko.“

Uopfindsomme teknologiske landvindinger

Uopfindsomme teknologiske landvindinger

“I årtier har populære forestillinger om fremtiden lovet forandringer, men givet mere af det samme: ikke bare en repetition af tekniske funktioner (den selvkørende bil, robothushjælperen), men – mere ødelæggende – deres underliggende sociale relationer. Disse technofremtider opkaster grundlæggende det samme kontor eller køkken og de samme slags brugere eller arbejdere til at bebo dem.“ Spændende essay af Sun Ha Hong, der forsker i, hvordan teknologi former os.

+ Sjove billeder af forestillinger om fremtiden i 1950’erne.

Spisesedlen

Indonesien navngiver ny hovedstad. Den får navnet “Nusantara“, der kan oversættes til øhav. Landets præsident, Joko Widodo, offentliggjorde tilbage i 2019, at man vil flytte regeringskontorerne væk fra den hidtidige hovedstad Jakarta i et forsøg på at lette presset på byen. Jakarta oplever regelmæssige oversvømmelser og er en af de hurtigst synkende byer i verden. Den nye hovedstad kommer til at ligge på den østlige del af Borneo.

Kina stopper billetsalg til Vinter-OL. Som følge af “den alvorlige og komplicerede situation forårsaget af coronapandemien“, vil det ikke være muligt at købe billet til Vinter-OL Beijing, der løber af stablen næste måned. Det bekræftede de kinesiske arrangører mandag. I stedet vil udvalgte publikumsgrupper blive inviteret til at komme og se legene.

Éric Zemmour idømt bøde for hadtale. Den yderligtgående franske præsidentkandidat skal betale 10.000 euro for en række racistiske udsagn om uledsagede migranter, som Zemmour kom med under en tv-udsendelse tilbage i 2020. Her fik Zemmour bl.a. kaldt de unge mennesker for “tyve“, “mordere“ og “voldtægtsmænd“. Præsidentkandidaten er også to gange tidligere blev dømt for hadtale.

Flere droner observeret i Stockholm. Til Aftonbladet fortæller svensk politi, at man har observeret flere droner forskellige steder i Storstockholm. Tilsvarende er der af flere omgange blevet set droner ved Forsmark Atomkraftværk og to andre atomkraftværker. Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, har overtaget efterforskningen af hændelserne, der ses som et muligt brud på rigets sikkerhed.

Første spadestik til Lynetteholmen er taget. Mandag satte Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og den administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, officielt byggeriet i gang til den kontroversielle kunstige ø i København. Lynetteholmen ventes at stå færdig om 30 år og skal efter planen huse 35.000 indbyggere.

Et sidste ord

Får er fantastiske.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12