18. juli 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sæt bisonerne fri (et plaster på såret)

På denne tid for fem-seks år siden havde vi en mindre meningsudveksling på Føljetons redaktion. Diskussionen gik på, hvad vi skulle skrive om i juli måned, hvor vi – ligesom nu – befandt os midt i skolernes og Folketingets sommerferie, hvor mediedanmark (og da også os selv) var mere eller mindre ferierende, og hvor temaerne, […]

Kære læser

Mekanisk og fri som en barnestreg

Hvad har Paul Klees kvidremaskine, vampyrstumfilmen Nosferatu og T.S. Elliots digt Ødemarken tilfælles? Jamen, de fylder alle 100 år i 2022 – og det skal selvfølgelig fejres! I denne uges sommerserie spoler Jon Kvist Sommer tiden tilbage til 1922 og dissekerer de kulturelle højdepunkter, der vist ikke er så forældede endda…   Se for dig, hvordan […]

Spisesedlen

Sydeuropa fortsat ramt af ekstrem hede. En brandmand døde søndag i Zamora-provinsen i det nordvestlige Spanien. En skovbrand, som siden sidste uge har hærget 50 km sydvest for Bordeaux, har fået de franske myndigheder til at evakuere op imod 16.000 mennesker fra deres hjem. I Portugal meldes 12.000-15.000 hektar land ødelagt af brande. I Storbritannien har myndighederne for første gang udsendt en ”rød” advarsel om ekstreme varmegrader.

Ursula von der Leyen søger gas i Aserbajdsjan. Formanden for EU-kommissionen er mandag sammen med energikommissær Kadri Simson i hovedstaden Baku for at undersøge mulighederne for større leverancer af naturgas fra det sydøstkaukasiske land. EU ønsker at neddrosle sin afhængighed af russisk naturgas.

Politisk flertal positivt stemt over for DF-forslag om ”lovråd”. Efter at et flertal i Folketinget blokerede for en advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksens (S) ageren i minksagen, foreslår Dansk Folkeparti, at der oprettes et lovråd med universitetsprofessorer, som kan vejlede Folketinget juridisk, når en minister muligvis har brudt reglerne. En professor i forvaltningsret ser fordele ved ideen.

Zelenskyj fyrer topfolk i Ukraines sikkerhedsapparat. Det fremgår af et dekret fra præsidenten, at det har kostet lederen af den hemmelige tjeneste (SBU), Ivan Bakanov, og rigsadvokaten, Iryna Venediktova, deres job.

Direktøren for Documenta træder tilbage. Sabine Schormann valgte  søndag at stoppe pga. kritik fra både jødiske grupper og den tyske regering, efter at kunstudstillingen Documenta i den nordtyske by Kassel blev beskyldt for at vise antisemitisk kunst. En indonesisk kunstnergruppe havde et vægmaleri med, hvor en jødisk-ortodoks karakter er afbildet med hugtænder og en hat mærket ”SS”.

Et sidste ord

Sharing is caring.

Tak for opmærksomheden. Vi høres ved på onsdag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12