18. juni 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Længe leve en småhysterisk sensationslysten fri presse

Der er grund til at være stolte af vores frihed og vores demokrati her i Danmark. Det skal vi altså ikke gå og skamme os over her efter endnu et vellykket Folkemøde på Bornholm, hvor ministre, erhvervsfolk, efterretningstjenesten, kendisser og en hel masse af os andre væltede rundt mellem hinanden, uden at der tilsyneladende skete […]

Det bedste vi har set

Åbne eller lukkede grænser – det er Tysklands spørgsmål

Åbne eller lukkede grænser – det er Tysklands spørgsmål

Det kan godt give anledning til en vis undren, når de fleste medier har stort set den samme analyse af en politisk situation. Det, der står i denne dugfriske artikel om trakasserierne i den tyske regering, synes vi, vi har vi hørt før, men Bloomberg News skaber nu et ret godt overblik. Forbundskansler Angela Merkel fra det kristendemokratiske parti CDU står fast på, at Tyskland skal have åbne grænser for flygtninge, mens indenrigsminister Horst Seehofer, der er formand for CDU’s bayerske søsterparti CSU, mener det modsatte. En cheføkonom hos den tyske bank Berenbergs London-afdeling kalder det ”den værste krise i hendes 13 år som kansler”, hvilket siger ikke så lidt. Seehofer arbejder med en ”masterplan” på 63 punkter, hvoraf afvisning af flygtninge blot er et, men dér er Merkel slet ikke. Det vurderes dog, at Seehofer ikke vil gå så vidt at trække tæppet væk under sin egen regering for at få ret, idet alternativet er værre.

Helle (Thorning-Schmidt) i spil til toppost i EU (igen)

Helle (Thorning-Schmidt) i spil til toppost i EU (igen)

Aldrig så snart har man set hende valse gennem Allinges gader om natten uden sikkerhedsvagter, før hun i samme weekend atter synes at være i spil til en international toppost. Politico Europe mener nemlig at vide, at Helle Thorning-Schmidt er en mulig kandidat til posten som EU-præsident. Pudsigt portræt, hvor hun altså næsten kun omtales ved fornavn. Men hvad med Margrethe Vestager?

Jay-Z og Beyoncé går hele vejen

Jay-Z og Beyonce går hele vejen

Verdens mest celebre par pt. er tilmed nogle virkelig ferme musikere. For nylig indledte Jay-Z og Beyoncé deres fælles turné til stor begejstring for anmelderne, og i weekenden kom deres første egentlige fælles album og video på gaden. Albummet skal du naturligvis være abonnent på musiktjenesten Tidal for at høre, men videoen kan du roligt hygge dig med i nogle timer. Rolling Stone Magazine har både video og en grundig gennemgang af samarbejdet.

Jagten på jogo bonito

Jagten på jogo bonito

I går, da vi skulle se Brasilien stemple ind ved VM, havde vi egentlig besluttet os for at skifte kanal, første gang vi hørte ordet ”sambafodbold”. Det gjorde vi ikke, for så havde vi ikke set meget mere end 30 sekunder, men til gengæld fandt vi ud af, hvad der egentlig menes med udtrykket, og at det, det dækker over, ikke har været til stede hos det brasilianske landshold siden 80’erne. Det læste vi i denne her lækre webdok fra DR, der tager udtrykket alvorligt og går i dybden med brasiliansk fodboldhistorie. Det er nørderi og populisme i skøn forening, og vi kan lide det.

+ I den plagsomme periode mellem kampene kan du underholde dig selv med dette lille fine værktøj fra TV2, der gennemspiller VM’s scenarier, som du vil have det.

Den døende generøse kone og hendes mand

Den generøse døende hustru og hendes mand

Læste du nogensinde den tåreperser af et indlæg, som en døende kvinde skrev til sin mand i New York Times sidste år? Den var skrevet af journalisten og forfatteren Amy Krouse Rosenthal, der var syg af kræft, men som følte sig kaldet til at reklamere for sin mand, så han kunne finde sig en ny, når hun var væk. Hun døde 10 dage senere, og i weekenden stod den hyldede mand så frem med et lige så gribende indlæg om, hvordan han har prøvet at finde ind i et liv uden Amy.

Spisesedlen

Afghanistan: Våbenhvile bliver ikke forlænget. Efter to dage med stigende håb hos befolkningen afviste Talibans ledere søndag den afghanske regerings forslag om at forlænge en tre dage lange våbenhvile, skriver Washington Post.

+ En gruppe på hundredvis af afghanere, som har gået gennem landet i protest, siger i øvrigt til nyhedsbureauet Reuters, at folk på begge sider af konflikten, som de har mødt på deres vej, giver udtryk for, at de er dødtrætte af krigen.

Succes: Den omstridte hpv-vaccine virker. Der er sket et markant fald i antallet af forstadier til kræft i livsmoderhalsen hos unge kvinder, som er blevet hpv-vaccineret. Det viser et nyt studie, hvor forskere fra Københavns Universitet har fulgt den første årgang af vaccinerede. Kvinderne, som alle er født i 1993, har 40 pct. færre tilfælde af svære celleforandringer udløst af hpv-infektion end 10 år ældre ikke-vaccinerede kvinder.

Præsidentvalg: Colombianerne valgte den konservative hardliner. Natten til mandag dansk tid stod det klart, at 54 pct. af Colombias vælgere har stemt på den 41-årige Iván Duque fra det højreorienterede Centro Democrático. Duque, der har opbakning fra landets tidligere præsident Alvaro Uribe (2002-10), slog sin venstreorienterede rival Gustavo Petro, og vil nu se den fredsaftale, som blev indgået med oprørsgruppen Farc i 2016, efter i sømmene.

Forkert: Ministerium undsiger Støjberg i ramadan-sag. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sørgede skabte ballade med et debatindlæg i BT i sidste måned, da hun opfordrede landets muslimer til at holde ferie under ramadanen ”af sikkerhedsmæssige årsager”. Men danske sygehuse oplever ikke “produktivitetsmæssige udfordringer”, når medarbejdere faster, svarer Sundheds- og Ældreministeriet nu. Det skriver DR Nyheder.

VM: Mexicansk fodboldjubel skabte kunstigt jordskælv. Da Mexicos Hirving Lozano søndag scorede til resultatet 1-0 over Tyskland ved fodbold-VM i Rusland, udløste glædeshoppene fra fans hjemme i hovedstaden Mexico City seismiske rystelser, som blev opfanget af den lokale målestation SIMMSA.

+ Tirsdag morgen i myldretiden blev millionbyen Osaka på den japanske hovedø Honshu ramt af et rigtigt jordskælv. Ifølge CNN målte Japans meteorologiske institut skælvet til 5,9 på richterskalaen. Der meldes om mindst tre døde og 73 sårede.

Et sidste ord

Men hvordan kunne Mexico vinde over de tyske verdensmestre? Jo, det er nemt nok, når ens mexicanske bedstemor fjernvelsigner spillerne.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12