18. maj 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den perfekte shitstorm

Skandaler kan komme belejligt. Og det var bestemt ikke ubelejligt for Dansk Folkeparti, at det udløste en sand shitstorm, da Søren Espersen udtalte om partiets omdiskuterede kampagne: ”Vi kunne da sagtens have sat en neger ind, og hvad så?” En neger!?! Kan man sige det? Og nu kører debatten på sociale medier om alt fra negerboller over Pippi Langstrømpe til Danmarks slavehistorie på Guldkysten. Men […]

Det bedste vi har set

Facebook i Indien

De store tech-firmaer skal ikke regne med evig dominans: I Kina er Facebook forbudt og i verdens næststørste befolkning, Indien, har Mark Zuckerbergs imperium mere end vanskeligt ved at fænge an blandt en kritisk befolkning. Rahul Bhatia har skrevet et fascinerende journalistisk essay om Facebooks genvordigheder med at etablere sig i verdens største demokrati – som er præget af såvel strømsvigt som et elektrisk civilsamfund.

På papiret lød tilbuddet ellers attraktivt: Facebook tilbød folk i Indien – og efterhånden også 39 andre fattigere lande – gratis adgang til nettet. Og dermed var papiret ikke længere meget værd, for tjenesten Internet.org med såkaldt ‘Free Basics’ giver kun adgang til nogle få websites med Facebook i centrum. Og nok er inderne fattige, men dumme er de altså ikke.

Ytringsfrihed

Der er ikke lytte- og læsepligt her i landet. Men heldigvis har vi fortsat lytte- og læserettigheder – og dem bør politikerne på Christiansborg straks benytte sig af: Som en reaktion på statsminister Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at regeringen vil ”kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning”, har tre af kongerigets klogeste skrevet en skarp kronik.

Kom politikerne i forkøbet og læs, hvad Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, Flemming Rose, forfatter og tidl. redaktør ved Jyllands-Posten, og Frederik Stjernfelt, professor i videnskabsteori, idéhistorie og semiotik ved Aalborg Universitet i København, skriver i deres angreb på V-regeringen – og i forsvaret for de mest grundlæggende demokratiske principper. De anerkender truslen fra totalitær islamisme, men advarer om, at indskrænkninger i ytringsfriheden kun gør ondt værre.

Spisesedlen

Pesticid-rester i urinen hos børn. Forskere slår alarm og advarer i en  ny undersøgelse om, at den stigende mængde pesticid-rester i urinen hos danske børn kan være årsag til ADHD.

Bernie Sanders vinder fortsat. Den 74-årige demokratiske socialist kan næppe nå at blive nomineret som præsident-kandidat, men populær er han fortsat: I nat vandt han i Oregon over Hillary.

Mega-serie optages i Danmark. Én af de næste kæmpe tv-serier – vikinge-sagaen ‘Storm Warrior’, der ses som pendant til ‘Game of Thrones’ – skal optages i Danmark i de kommende år.

Stenalderkønsroller på jobmarkedet. Omfattende undersøgelse blandt danske universitetsstuderende viser, at mænd stadig går efter løn og kvinder efter et mere meningsfuldt arbejde.

Dropper dansk børsintroduktion. Auktionshuset Lauritz.com er det næste  firma, som hopper Danmark over og går direkte på børsen i Sverige. Omsætningen er for lav i København.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12