18. maj 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Må kongelige overhovedet have brystvorter?

I dag kommer vi til at være en kende mere royalt orienterede, end vi har for vane at være på denne plads. Men i anledning af briternes store festdag i morgen, hvor prins Harry får sin Meghan Markle – og Storbritannien dermed bliver beriget med en aktivistisk og feministisk no bullshit-prinsesse – så har vi kigget […]

Kære læser

Sosserne presser sig højre om Venstre

Alene betegnelserne – ‘strammere’ og ‘slappere’ – har hidtil afgjort slaget: De venstresnoede ‘slappere’ i udlændingepolitikken har konsekvent tabt til højrefløjsernes ‘strammere’. Men nu forsøger Socialdemokratiet sig med en ny strategi: Det gamle arbejderparti kræver endnu hårdere regler for statsborgerskab, end selv Inger Støjberg (V) vil være med til.

Det bedste vi har set

”Træk pistolerne”

”Træk pistolerne”

I dag er det nøjagtig 25 år siden, at danskerne ved en folkeafstemning sagde ja til Edinburgh-aftalen, og dermed med 4 forbehold sagde ja til at omdanne Det Europæiske Fællesskab til Den Europæiske Union. Ikke alle var dog lige tilfredse med valgresultatet. Nørrebro i København havde under hele valgkampen været hovedkvarter for de mest indædte EU-modstandere på venstrefløjen, og da resultatet forelå, kom det til hårde sammenstød mellem politi og demonstranter i hjertet af hovedstaden. På et tidspunkt blev gadekampene så alvorlige, at politiet fik en uvant ordre: ”Træk pistolerne.” 18. maj 1993 var første gang i fredstid, at det danske politi skød mod civile. Politiken har lavet et oprids af de voldsomme begivenheder.

Da Jan Six opdagede en ny Rembrandt

Da Jan Six opdagede en ny Rembrandt

Den hollandske kunsthandler Jan Six må have siddet med helt udspilede øjne og svedige håndflader, da han tilbage i 2016 havde indfundet sig på en auktion, hvor billedet med det generiske navn Portræt af en ung gentleman blev præsenteret. For Six mente at genkende maleriets penselstrøg: Han var sikker på, at den unge gentleman var malet af ingen ringere end Rembrandt. Six købte maleriet og har siden fået eksperter til at undersøge maleriet. Det førte til, at han onsdag præsenterede maleriet som det første ‘nye’ Rembrandt-maleri i 44 år. Hvorvidt det er en Rembrandt, Jan Six har fat i, er endnu ikke helt sikkert, men Six burde vide, hvad han snakker om. En af hans forfædre, som han i øvrigt også deler navn med, var nemlig model på et af Rembrandts billeder.

De identitære

De identitære

Hvem er de identitære, og hvordan forholder vi os til dem, spørger de ovre på magasinet Eftertryk, og det kunne vi egentlig også godt tænke os at vide. Den yderste højrefløj har sin primetime lige nu, og den fremadstormende, højreaktivistiske gruppe Generation Identitær, som også har fundet fodfæste herhjemme i Danmark, er et billede på, hvad der sker på den yderste højrefløj lige nu. Mange medier har skrevet om bevægelsen, men den her tredelte føljeton forsøger at gøre os klogere på fænomenet og lover at forholde sig ”kritisk og konkret til deres ideer”. Første afsnit kan læses her.

Portræt af ofrene fra Grenfell Tower

Portræt af ofrene fra Grenfell Tower

Det var mareridtsagtige billeder, der ramte tv-skærmene, da højhuskomplekset Grenfell Tower i London brød i brand i juni sidste år. Ifølge myndighederne var branden helt uden fortilfælde, og branden førte bagefter til uroligheder i Kensington i London, fordi bydelen var fortørnet over, at beboerne i højhuset i årevis havde klaget over brandfaren uden at være blevet hørt. 72 personer omkom i branden, og The Guardian har portrætteret dem alle sammen ved at snakke med venner og familie. Det er hård kost!

Det er en varm tid, som vi lever i

Det er en varm tid, som vi lever i

Alle går rundt og sveder. Det gør de, fordi sommeren endelig har ramt Danmark, og man kan derfor (hvis arbejdspladsen tillader det) hoppe i et par korte shorts eller en luftig sommerkjole. Men varmen har en slagside. Det er nemlig den 400. måned i træk, at vi har en ”varmere end gennemsnittet”-måned på globalt plan. Vi skal helt tilbage til december 1984 for at finde en måned, hvor temperaturerne ikke var over gennemsnittet. Årsagen har du nok gættet.

Spisesedlen

De socialt udsatte på landets sociale botilbud har det ikke godt nok. En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at det står skidt til med det fysiske og psykiske helbred hos beboere på landets herberger og forsorgshjem. Mere end 60 pct. af dem er plaget af langvarig sygdom, 40 pct. har på et tidspunkt forsøgt selvmord, og 16 pct har været udsat for voldtægtsforsøg eller andre seksuelle overgreb. ”Undersøgelsen bekræfter, at der er en markant social slagside i danskernes sundhedstilstand,” siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Italienske partier skriver regeringspagt, som går imod EU. Det populistiske Femstjernebevægelsen og det stærkt højreorienterede Ligaen har præsenteret en regeringspagt, hvori de blandt andet skriver, at sanktioner mod Rusland skal ophæves straks. De vil også have lagt EU’s økonomiske politik om, så der bliver ret til budgetoverskridelser. Det er stadig uklart, hvilket af de to partier der skal stå i spidsen for en regering.

WHO forhøjer risikovurderingen for sundhedsfare i DR Congo. Den smitsomme, dødsensfarlige sygdom ebola lader til stadig at sprede sig i Den Demokratiske Republik Congo. Mindst 44 personer menes at være smittet, mens 23 dødsfald undersøges, og et panel under Verdenssundhedsorganisationen har i dag vurderet, at sygdommen udgør en ”meget høj” sundhedsfare i det centralafrikanske land.

Malaysisk politi har konfiskeret 72 tasker med smykker, ure og penge hos forhenværende premierminister. Så er den rigtig gal for Najib Razak, der i sidste uge tabte det malaysiske valg til sin mentor, Mahathir Mohamad. Razak er blevet beskyldt for svindel for flere hundrede millioner dollars, og i en ransagning har politiet fundet både tasker med værdifulde genstande og penge og 284 kasser indeholdende designerhåndtasker, skriver The Guardian.

Paven anklager chilenske biskopper for at ødelægge bevismateriale. En chilensk tv-station er angiveligt kommet i besiddelse af et dokument, hvori pave Frans beskylder dem for at fjerne bevismateriale og forhindre opklaring af overgreb begået af pædofile præster, skriver Associated Press. Biskopperne er kaldt til møde i Rom.

Et sidste ord

Søren har haft en rigtig dårlig tur i Bazar Vest. Vi forstår godt, at det kun blev til én stjerne.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12