18. marts 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvad skal man tro i en krisetid?

Så kom den helt store opsang ellers også fra H.M. Dronning Margrethe 2. til alle dem, der endnu ikke tager coronavirussen seriøst: ”Det synes jeg ikke, man kan være bekendt.” Dronningen var ikke kun sur, hun var også skuffet, og selv det normalt så altmodische kongehus er nu også vågnet op til dåd i en krisetid. Når […]

Kære læser

En kvinde i Det Hvide Hus

White boys. Der skal gå meget galt, for at den næste præsident i USA ikke bliver en ældre, hvid herre. Som det ser ud nu, er der to helt overvejende sandsynlige scenarier: Enten bliver Donald Trump genvalgt, eller også skal enten Joe Biden eller Bernie Sanders overtage posten efter ham. Dermed bliver det heller ikke […]

Det bedste vi har set

Jørgen Leth på CPH:DOX

Jørgen Leth på CPH:DOX

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX løber af stabelen i disse dage – på nettet. Det lykkedes mirakuløst arrangørerne at flytte hele denne fysiske begivenhed til internettet, således at karantæneramte kan se filmene hjemme. Hvis du ikke allerede er i gang med at streame, kunne et sted at begynde være den Louisiana Channel-producerede dokumentar Tilfældets gaver – en film om Jørgen Leth (80 min., 2020). Vi har set filmen, og den fører effektivt og kronologisk seeren gennem (næsten) hele Jørgen Leths filmproduktion siden 1960’erne og dvæler selvfølgelig ved perlerne. Det er fint klippet sammen, og det bedste er nok, at det er Jørgen Leth selv, der fortæller – direkte til kameraet. En fin indføring for nybegynderen, men også masser af ‘mad’ for kenderen.

Varerne på hylderne kommer ikke af sig selv

Varerne på hylderne kommer ikke af sig selv

Den her reportage i Finans er måske ikke ligefrem sprogligt sprudlende, men den er nu ret spændende. Du har bemærket, at der bliver ved med at være varer på hylderne i dit supermarked? Og du har måske endda undret dig over, hvordan det kan lade sig gøre? Det er nærmest kun håndsprit, der mangler. Finans er med til topmøde hos dagligvarekoncernen Salling Group, hvor cheferne med direktør Per Bank i spidsen hver dag skal koordinere ekstraordinært for at få varer ud til 1.400 butikker (herunder Netto, Føtex, Fakta og Bilka) og 50.000 ansatte i Danmark, Polen og Tyskland.

Kisser i en coronatid

Kisser i en coronatid

I denne tid skulle den fiktive radio 24syv-reporter Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra det nu hedengangne radioprogram Den Korte Radioavis egentlig have slået sine folder i en teaterforestilling på Bremen Teater. Men corona har vendt op og ned på det hele, så forestillingen er aflyst, og Kisser er blevet sendt hjem. Heldigvis er Kirsten Birgit om nogen en driftig kvinde, så nu er hun og hendes kammesjuk Rasmus Bruun vendt tilbage i æteren. Her er: Den Korte Coronavis!

Spisesedlen

Statsministeren lancerer nye coronatiltag. Fra i dag kl. 10 blev det forbudt at samle sig i grupper af mere end 10 personer. Det meldte statsminister Mette Frederiksen ud i går på et pressemøde, hvor hun også beordrede fitnesscentre, frisørsaloner, restauranter, m.m. lukket. Reglerne gælder i første omgang måneden ud.

EU lukker ydre grænser. Efter et videomøde mellem EU’s 27 stats- og regeringschefer blev det i går besluttet, at EU lukker sine ydre grænser i forsøget på at mindske smitte med Covid-19. Indrejseforbuddet kommer til at vare i 30 dage, og EU-borgere kommer ikke til at være omfattet af forbuddet. De svenske myndigheder besluttede også i går at lukke deres grænser til bl.a. Danmark.

Biden snupper tre delstater mere. I nat dansk tid afholdte de amerikanske demokrater yderligere tre primærvalg. Her blev det til komfortable sejre for favoritten Joe Biden i både Florida, Illinois og Arizona, og dermed har han endnu engang udvidet sit forspring over modstanderen Bernie Sanders.

Dronningen talte til nationen. Normalt adresserer den danske monark kun befolkningen direkte ved nytårstid, men for første gang siden afslutningen af anden verdenskrig holdt regenten i går tale til hele landet. Dronning Margrethe opfordrede alle til at tage coronatruslen seriøst. Det er ”tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst” ikke at holde den fornødne afstand, lød det fra majestæten.

Kina udviser amerikanske journalister. En pressefejde mellem Kina og USA har ført til, at journalister fra New York Times, Washington Post og Wall Street Journal har fået frataget deres presseakkreditering og i praksis er blevet smidt ud af landet. Tidligere på måneden lavede Trump-administrationen en begrænsning på, hvor mange kinesiske statsborgere, der kan arbejde som journalister i USA.

Et sidste ord

Du kan løbe, men du kan ikke gemme dig. I senkapitalismen skal du gå til møder, selv når du er fanget derhjemme – så sker det bare over video i stedet. Vi ville ønske, at vores videomøder lød lige så godt, som det her.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12