18. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Natos trygge grotte

I Kometen kommer opdager Mumitrolden, at en komet har direkte kurs mod Mumidalen. Han søger sammen med resten af Mumifamilien dækning i en grotte. Ligesom i Tove Janssons finske børnebog, må vi også i den virkelige verden forholde os til, hvordan vi vil reagere, når truende kometer begynder at flyve ind i vores luftrum. Netop […]

Kære læser

Det er svært at sige utoqqatserpoq

Scenen kunne umiddelbart virke som en fraklippet, dårligt belyst og noget mere improviseret optagelse fra den nye sæson af tv-serien Borgen: På et pressemøde i kulturhuset Kutuaq i Nuuk retter formanden for naalakkersuisut, den unge Múte B. Egede, en direkte kritik mod Danmarks kvindelige statsminister. Han er utilfreds med, at den danske regering i København […]

Det bedste vi har set

De unge ukrainere

Mellem 2017 og 2020 rejste fotografen Mark Peckmezian til Kyjiv og Odessa og tog portrætfotografier af den ukrainske ungdom. New Yorker-journalisten Sophie Pinkham har talt med de unge, Peckmezian dengang fotograferede: “Da Mark tog billedet af mig, var jeg ung. Jeg var lige blevet klippet, og det var en solskinsdag. Vi var tæt på mit universitet. Jeg tror det var forår; det var ved at blive varmt. På det tidspunkt, gav alt mening – der var en fremtid. Nu er der ingenting i fremtiden. Hvis Mark tog et billede af mig nu, ville ingen kunne genkende mig.“

+ 30 unge ukrainere beretter om invasionens begyndelse.

Vores forfædre drømte om Jordens rotation

Hjerneforskeren Sidarta Ribeiro har undersøgt vores forhistoriske drømme. Det er spekulativt og mystisk, for det er ikke en hjerneforskeragtig rapport om nogle undersøgelser, han har lavet; det er fri fantasi – fri poesi, om man vil. Hvad drømte en kompleks celle for knap to milliarder år siden? Ingen ved det, heller ikke Ribeiro, men han forsker i drømme hos både dyr og mennesker, så hans bud er nok bedre vores.

Klimakrisens flygtninge

Ak, vi ved det godt: Temperaturerne stiger og verdenshavene med. Det betyder oversvømmelser, uro og flere og flere mennesker på flugt. Diskussionen om klimamigration er stadig er fyldt med misforståelser, komplekse forhold og klimanationalistiske myter. Heldigvis har Vox læst FN’s nye, 3.600 sider lange klimarapport, så du ikke behøver gøre det – og så har de endda redegjort for klimamigrationens fremtid i forståelige vendinger.

Spisesedlen

USA og Kina holder første møde siden invasionen af Ukraine. Fredag kl. 14 dansk tid afholder USA’s præsident Joe Biden og Kinas præsident Xi Jinping deres første telefonmøde siden november 2021. Ifølge The Guardian vil Joe Biden advare Xi Jinping om, at det vil medføre “omkostninger“ for Kina, hvis de vælger at støtte Rusland økonomisk. Den kinesiske regering har tidligere afvist at fordømme Ruslands invasion af Ukraine.

Meldinger om angreb i den ukrainske by Lviv. Tidligt fredag morgen er den vestukrainske by Lviv blevet ramt af en række eksplosioner. Byens borgmester Andriy Sadoviy har meddelt, at russiske missiler ødelagde et flyreparationsanlæg i nærheden af lufthavnen. Lviv har indtil nu ikke været ramt af krigen og huser mange internt fordrevne ukrainere. Byen ligger 70 km fra den polske grænse.

Danmark sender lægemidler og medicinsk udstyr for 50 mio. kr. til Ukraine og nabolande. “Danmark har allerede ydet værdifuld støtte til den ukrainske civilbefolkning, blandt andet i form af et civilt mobilhospital. Men regeringen ønsker at hjælpe med mere,“ siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) til DR. I februar afsatte regeringen 50 mio. kr. til humanitær nødhjælp, som snart er opbrugt, hvorfor regeringen nu hæver rammen yderligere.

Tre NATO-lande opfordrer nu til flyveforbud over Ukraine. Efter Estland tidligere på ugen opfordrede til et flyveforbud i Ukraines luftrum, er Letland og Litauen nu fulgt trop. Det skriver landenes nationale medier. Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij har længe efterlyst et flyveforbud fra Nato for at forhindre luftangreb fra russiske styrker. Opfordringen er blevet afvist af Nato, men de tre lande opfordrer imidlertid FN til at træffe beslutningen.

Martin Damm er ny formand for Kommunernes Landsforening. Venstre-borgmesteren fra Kalundborg afløser den aarhusianske borgmester Jacob Bundsgaard (S) på formandsposten, mens Bundsgaard bliver organisationens næstformand. Det skriver KL i en pressemeddelelse. Damm sidder på posten frem til 2026.

Et sidste ord

Sten og glashus, og alt det der.

Hav en fortrinlig fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12