18. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Efter fest kommer tømmermænd

Nu må du endelig ikke tro, vi har mistet interessen for kommunalvalget – tværtimod – men vi hæver altså lige blikket for en kort bemærkning. Mens landets sidste borgmesteraspiranter skændes færdig om nøglerne til de fine kontorer og retten til at komme først i buffetkøen, har ugen nemlig også budt på en række små men […]

Kære læser

Østrig leger med corona-ilden

Coronaens tredje/fjerde/femte bølge (hvem tæller egentlig) skyller atter ind over Europa med en sådan hast, at selv ikke de alt for tidligt opsatte julelys kan følge med. Det begynder at ligne en dyster tradition: Med kulden kommer pandemien tilbage – også selvom vi nu har vaccinerne som bolværk. Til forskel fra sidste efterår, er vaccinerne […]

Det bedste vi har set

”Far kommer ikke tilbage”

“Far kommer ikke tilbage“

Da Manuela Saragosas partner var indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling i 2012, var det ikke svært for deres børn at finde en rationel forklaring på det irrationelle: “Fars hjerne fungerer ikke ordentligt,“ sagde deres syvårige søn. “Lægerne fikser den,“ sagde den femårige datter. Men kort efter begik faren selvmord, blot 38 år gammel. Hvordan forklarer man det? Meget fin tekst i britiske Financial Times.

Smil, du er på, Barbara ;-)

Smil, du er på, Barbara ;-)

Så er det i dag, at statsminister Mette Frederiksens hengivne og brutale løjtnant, departementschef Barbara Beatrice ‘Smiley’ Bertelsen, bliver afhørt i Minkkommissionen. På P1 Morgen fortalte en journalist, at Bertelsen angiveligt blev udsat for mobning fra 2.-7. klasse i sin skoletid i Esbjerg. Oplevelserne som mobbeoffer skal have haft en indvirkning på hendes personlighed og måde selv at udøve magt på som voksen. Det giver mindelser om en vis scene i spillefilmen Good Will Hunting med Matt Damon og Robin Williams. It’s not your fault, Barbara.

+ Udmærket portræt af Barbara Bertelsen på tv2.dk.

Alt om Mad 

Meget unge læsere kender måske ikke det legendariske humoristiske Mad Magazine. Men det kan der nu rådes bod på, for University of Missouri Press har udsendt en essaysamling om magasinet på 620 sider, og minsandten om ikke den er blevet anmeldt i Another Chicago Magazine. Nye læsere kan starte der – men gamle kan også være med.

Spisesedlen

Politiet kan ikke genskabe Mette Frederiksens sms’er. Det oplyste Justitsministeriet dagen efter kommunalvalget. Dermed ser sms’erne fra de afgørende dage i minkskandalen ud til at være gået tabt. Udmeldingen har fået Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til at beskylde statsministeren for at tale usandt om sms’erne. Torsdag afhøres Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen i Minkkommissionen.

Thulesen Dahl vil trække sig som formand i DF. Det bekræfter Thulesen Dahl efter et slemt skuffende kommunalvalg, hvor DF gik tilbage i hele landet. I første omgang vil hovedbestyrelsen i DF blive indkaldt til et hastemøde, hvor det skal drøftes, om man skal vælge en ny formand på et ekstraordinært landsmøde. Indtil videre har ingen oplagte formandskandidater dog Meld’t sig på banen.

Flere end 100.000 amerikanere er døde af overdoser under pandemien. Henover 12 måneder er antallet af overdoser fra opioider som fentanyl og lignende stoffer steget med næsten 30 pct. i USA, viser nye tal fra National Center for Health Statistics. Det er første gang, det årlige dødstal kommer over 100.000. Godt 70 pct. af dødsfaldene ses blandt mænd i alderen 25 til 54.

Stephanie Lose sætter rekord for personlige stemmer. Sammenlagt fik Stephanie Lose (V) godt ti gange så mange stemmer ved regionalvalget i Region Syddanmark som regionens næststørste stemmesluger, Mette With Hagensen (S). Med 147.485 personlige stemmer sætter Lose samtidig rekord for flest personlige stemmer ved et regionalvalg. Hun mister dog alligevel formandskabet for Danske Regioner. Til kommunalvalget blev Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), landets største stemmesluger med 19.279 personlige stemmer. Det er dog godt en halvering af Bundsgaards personlige stemmetal fra sidste valg.

Apple annoncerer salg af reservedele. Fremover vil det være muligt at købe enkelte reservedele til de nyeste modeller af iPhone, så man selv kan lave reparationer på sin telefon. Apple har længe været udskældt for kun at tilbyde iPhone-reparationer hos Apple-certificerede butikker. Senest har medstifter Steve Wozniak argumenteret, at Apple bør anerkende “retten til reparationer“.

Et sidste ord

Venstre havde måske et skuffende kommunalvalg, men i det mindste så formand Jakob Ellemann-Jensen ud til at hygge sig.

Føljeton er tilbage i morgen – er det ikke bare for lækkert?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12