18. oktober 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En virkelig dårlig dag for Europa. En god dag for skatte-Sven

Det er svært helt præcist at finde ud af, hvilket ben man som troskyldig borger skal stå på, når man sådan en morgen her svinger det forkerte af dem ud af sengen og ser forsider over hele Europa, der fortæller, at vi er blevet røvet og plyndret. Ikke sådan for et par håndører af en […]

Kære læser

En samlet nation

17. etape af Vuelta a España starter i Bilbao-forstaden Getxo, og der er glæde og henrykkelse i gaderne efter Euskadi-Murias’ overraskende etapesejr tidligere i løbet. Meget splitter den autonome nordspanske region, men cykelholdet knytter folk sammen. Striden for og imod uafhængighed af Spanien er ikke så udtalt, som den har været, men det betyder ikke, at den baskiske regering har lagt den nationalistiske dagsorden helt på is. I den sammenhæng spiller cykelsporten en rolle.

Spisesedlen

Netværk af finansfolk og banker har svindlet for milliarder. Formodet svindel med udbytteskat kan alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien have kostet statskasserne op mod 410 mia. kroner. Svindlen har involveret en række af verdens største banker, og ifølge materiale, som DR er i besiddelse af, er fidusen blevet brugt systematisk af bankerne i hvert fald siden 2001. Skattesvindlen handler om enten at få den samme skat refunderet flere gange eller at undgå at betale en bestemt skat.

Niko Grünfeld går af som kulturborgmester. Det fortæller han i et opslag på sin Facebookside. Alternativets kultur- og fritidsborgmester forlader sin post efter at være blevet kritiseret for at have rod i sit CV og for at indrette sit borgmesterkontor for dyrt. Alternativets gruppe i Borgerrepræsentationen vil muligvis allerede senere i dag udpege Grünfelds afløser.

May vil trække brexit i langdrag. Efter planen skal briterne forlade EU d. 29 marts næste år, og herefter følger en såkaldt overgangsperiode til 2021, hvor briterne i praksis stadig vil være en del af EU-lovgivningen men dog ikke være repræsenteret i de politiske institutioner. Efter gårsdagens brexit-forhandlinger i Bruxelles, lægger den britiske premierminister Theresa May op til, at denne periode måske skal forlænges. Det er voldsomt upopulært blandt pro-brexit fraktionen i Storbritannien.

19 personer dræbt i skoleskyderi på Krim. En 18-årig studerende åbnede i går ild mod sine medstuderende på et teknisk universitet i byen Kerch på den russisk annekterede Krim-halvø. Der er også forlydender om, at den 18-årige muligvis har brugt sprængstof. Motivet for skoleskyderiet er uklart. Den 18-årige nåede at dræbe 19 personer, inden han tog livet af sig selv.

Viktor Orbán bandlyser kønsstudier. Den stærkt højreorienterede ungarske premierministers regering har forbudt landets universiteter at undervise i kønsstudier. Orbáns regering har kritiseret kønsstudier for i højere grad at bunde i ideologi end i videnskab. Forbuddet møder kritik fra ungarske universiteter for at være et angreb på den akademiske frihed og universiteternes autonomi.

Et sidste ord

Efterhånden som tiden er gået, er de fleste blevet enige om, at det var genialt, da kunsteren Banksy makulerede sit million-dyre kunstværk midt under en auktion. Men der er én, der ikke er helt tilfreds med stuntet. Banksy selv. Ifølge kunstneren var det nemlig en fejl, at kun halvdelen af maleriet blev ødelagt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12