18. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lad Aristoteles fælde Kofod

Vi er nu kommet dertil i klimaforandringerne, at desperate brandmænd må pakke verdens største træ ind i brandsikre aluminiumstæpper for at beskytte det mod Californiens skovbrande. Sammen med de øvrige sequoiatræer i Giant Forest, risikerer General Sherman – som det 83 meter høje træ altså hedder – simpelthen at bukke under for flammerne, hvis ikke […]

Kære læser

Orbáns elite

Hvor står EU efter brexit og coronakrisen? I en ny reportageserie tager Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – temperaturen på EU og Europa anno 2021.

Dette er sjette del af serien.

Det bedste vi har set

Kirkens egen medicin

Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind. Det mener præsten Lars Gårdfeldt fra Carl Johans församling i Göteborg heldigvis også. I en protest mod, at svenske præster kan nægte at vie homoseksuelle par, har Gårdfeldt derfor valgt at sætte hårdt mod hårdt: Hvis kirken insisterer på at diskriminere kærligheden, vil han heller ikke vie heteroseksuelle par. For som den gode præst siger: ”Om heteropräster får välja bort homobröllop så måste jag som homosexuell präst få välja bort heterobröllop”. Smart tænkt.

Ørehængere

Var det ikke noget med lidt god musik til weekenden? Vi kan eksempelvis anbefale denne nye skæring fra skønne St. Vincent.

+ Hvis St. Vincent ikke helt er din kop the, har musikmagasinet Rolling Stone minsandten opdateret deres liste over historiens 500 bedste sange. Nogle af valgene kan måske diskuteres, men der burde trods alt være nok til en habil lørdagsplayliste.

Zuckerbergs hemmeligheder 

”En nye stribe af afsløringer fra Wall Street Journal, ‘The Facebook files’, giver fældende beviser for, at Facebook har undersøgt og længe kendt til, at deres produkter forårsager målbar skade i virkelighedens verden – inklusive på teenageres mentale velvære – og efterfølgende kvalte den forskning, mens man benægtede og nedtonede skaden i offentligheden”. Vox skriver om den seneste Facebook-skandale, der ”kan repræsentere et vendepunkt for selskabet”.

Spisesedlen

Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforbund blev mandag enige om en ny barselsmodel, der øremærker 11 ugers barsel til både mor og far. Det sker som led i implementeringen af et EU-direktiv om netop fordelingen af den øremærkede barsel. ”Et historisk fremskridt for ligestillingen”, lød det fra parterne om aftalen, der skal vedtages i Folketinget, før den bliver til virkelighed. Det er et flertal af partierne positive over for, skrev Berlingske.

Tirsdag var alle stemmer fra mandagens valg til Stortinget i Norge talt op: Arbeiderpartiet blev valgets klare vinder med 26,4 pct. af stemmerne og 48 af 169 mulige mandater. Dermed er partiets formand, Jonas Gahr Støre, landets nye – røde – statsminister. Han tager overtager posten fra Erna Solberg fra det konservative Høyre, som har siddet på statsministertaburetten siden 2013. Ugen har sidenhen stået på regeringsforhandlinger, hvor Arbejdspartiet har udtrykt ønske om en rødgrøn koalition med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

I 2018 udviste Danmark permanent dansk-somaliske Mohamed Hassan Abdi for våbenbesiddelse. Den beslutning er i strid med retten til respekt for privatliv og familieliv, lød dommen onsdag fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg i Frankrig. Abdi har boet i Danmark siden han var fire og har ingen familie i Somalia, hvorfor dommerne vurderede, at han ikke har nogen reel tilknytning til landet. Videre påpegede de, at Abdi ”ikke havde en betydelig kriminel fortid”. Det er første gang siden 2002, at Danmark bliver dømt i en udvisningssag.

Onsdag aften præsenterede Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, en ministerrokade, hvor tre kabinetsministre blev fyret fra deres poster. I flere medier blev omrokeringen kaldt et forsøg på at ”rydde op” i kabinettet med henblik på Johnsons genvalg i 2024, efter en række af ministrene havde tiltrukket sig negativ omtale – som fx den nu fyrede udenrigsminister Dominic Raab, der holdt ferie, mens Afghanistans hovedstad, Kabul, faldt. Den forklaring blev dog torsdag afvist af forsvarsminister Ben Wallace, der sagde, at fyringerne ikke skyldtes inkompetencer, men at Johnson blot havde brug for at ”forny sit hold”.

I Rusland tog man fredag hul på den første af tre dage med valg til det russiske parlament, Statsdumaen. Mest bemærkelsesværdigt står Forenede Rusland, landets største parti, der støtter præsident Vladimir Putin, til en tilbagegang. Alligevel er der meget, der tyder på, at partiet fortsat vil beholde majoriteten af de i alt 450 sæder i Statsdumaen, fordi myndighederne har sikret, at de mest fremtrædende oppositionspolitikere ikke kan stille op.

Et sidste ord

Har du nogensinde bemærket, at rige mennesker griner lidt… Overdrevent?

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12