18. september 2023

Landsfaderens fede ferie

Kim Jong-un afslutter sin seks dages lange tur i Rusland med udsigterne til et nyt fornuftssamarbejde med Vladimir Putin.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tragikomik i Alternativet

Ingen ved endnu om tragedien ender lykkeligt. Eller om det snarere er en gakket komedie, der lige nu udspiller sig, og som vil ende helt miserabelt. Optrinnet rummer i hvert fald en skærende undertone af galgenhumor. Tragikomedien hedder Alternativet, som nu igen er ved at gå i indre opløsning. Partiet, der blev stiftet i 2013 […]

Det bedste vi har set

Klar til kamp 

Klar til kamp 

“Nu skal vi videre fra dem, der ikke kan kende forskel på røven og ryggen. Jeg vil gerne snakke om alt det, vi ikke kan se. Alle de bittesmå ting, der isoleret er for emsige at tage op, men som udgør et meget tydeligt problem, når de bliver puljet sammen,” siger Pernille Skipper til Altinget. Med sin nye bog vil den tidligere politiske ordfører for Enhedslisten skrive det næste kapitel i kampen for ligestilling.

Olietankskibe under radaren

Olietankskibe under radaren 

Et enkelt forladt skib, der i øjeblikket vugger rundt i bølgerne ved Malaysias kyst er en del af en meget større historie. Skibet har transporteret ulovlig olie fra sanktionerede oliestater som Rusland og Iran. Og det er langtfra det eneste skib, der sejler rundt under radaren. Det tyske forsikringsselskab Allianz vurderer, at den lange liste af sanktioner mod Rusland medfører, at antallet af såkaldte skyggeskibe kan stige til “mere end 600, eller omkring en femtedel af den samlede globale flåde af olietankskibe.” The Guardian kortlægger farvandet.

Millennial-turisme

Millennial-turisme

Turister er tilsyneladende trætte af Eiffeltårnet, Taj Mahal og Balis sandstrande. I stedet flokkes de til steder med mindre turismeinfrastruktur. Antallet af besøgende i Antarktis er tredoblet inden for det sidste årti, mens rekordmange mennesker vil forsøge at bestige Mount Everest i år. Og som The New York Times journalist Lauren Jackson opdagede i sin sommerferie, har Mongoliets biludlejningsvirksomheder ikke biler nok til landets mange gæster. Sidste år gik 250.000 menneskers tur til det østasiatiske land, hvilket var seks gange så mange som året før. Landets regering har lagt mærke til interessen og kapitaliserer på den med kampagner rettet mod folk mellem 23 og 40 – altså den såkaldte millennialgeneration.

Spisesedlen

4 ud af 10 unge mænd har svært ved at vurdere om der er givet samtykke uden ord. (Det Kriminalpræventive Råd)

Flere praktikanter står frem om udnyttelse i DR. (Akademikerbladet)

USA og Iran udveksler fanger i “kompleks og kontroversiel” byttehandel. (BBC)

Tidligere Hells Angels-rocker Jørn ‘Jønke’ Nielsen stifter politisk parti. (Instagram)

Kommunerne efterspørger opgør med kirkernes vetoret mod vindmøller og solceller. (Ritzau)

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil give fire faggrupper mere i løn. Men “vi taler ikke for, at alle inden for de her faggrupper skal have præcis den samme lønstigning”. (TV 2)

Ursula von der Leyen lover støtte til Det Europæiske Asylagentur og Frontex’ arbejde i Italien. (EU-Kommissionen)

Nærsynet

Katten i sækken

Katten i sækken

På overfladen vil Ursula von der Leyen hjælpe Italien. Men ser man nærmere ind i den 10-punkts-plan, hun søndag præsenterede på øen Lampedusa, gemmer der sig noget andet. For selvom premierminister Giorgia Melonis retorik over for migranter pludselig er blødt op, er politikken den samme som før.

EU skal nemlig hjælpe med at sende endnu flere migranter ud af unionen – pakket ind i pæne vendinger. Eksempelvis vil kommission “øge overvågningen til søs og overvågningen i luften,” sikre “hurtig implementering af tilbagesendelser” og gøre “både og joller uanvendelige”.

+ 126.000 migranter er rejst ind i Italien i år. Analyse hos BBC: Intet har ændret sig siden 2013.

++ Giorgia Meloni vil have EU til at forbyde både at sejle fra Tunesien. Den ambition kan den internationale havret forhindre, skriver Deutsche Welle.

+++ Putin beskyldes for at orkestrere krisen.

Et sidste ord

Smæk benene op, til vi ses i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12