19. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ruslands kunstliv står i et dilemma

I Ruslands hovedstad, sådan cirka midt mellem Kreml, Den Røde Plads, Gorkij Park og Frelseren Kristus-katedralen (hvor punkgruppen Pussy Riot i 2012 lavede deres berømte performance rettet mod den katolske kirke), ligger det gigantiske kunstcenter GES-2. Ligesom Tate Modern i London er GES-2 et gammelt kraftværk, som er blevet bygget om, så den kraft, der nu […]

Kære læser

Twitter-trolden over dem alle

Twitter er for længst sluppet af med Donald Trump, men det sociale medie kæmper stadig med andre indflydelsesrige menneskers uforudsigelige tastefingre. Øverst på listen står Elon Musk, verdens rigeste mand og mest uforbederlige meme-lord. Flankeret en rabiat fanskare, der labber Musks mindste strøtanker i sig, har milliardæren hen over påsken tilbudt at købe Twitter – […]

Det bedste vi har set

Prins på deltid: Et prekært foretagende i flere akter

Prins på deltid: Et prekært foretagende i flere akter

“På flere måder er hans historie indbegrebet af livet som millenial: Tidligere ville en kronprins kunne se frem til et stabilt job med en løn og fede frynsegoder. I stedet udfører Leka sine royale pligter for at opnå “eksponering“ i håb om at blive ansat på fuld tid. Man kan tænke på det som en ulønnet praktik i monarkiet.“ Tilværelsen som kongelig i Europa er ikke, hvad den har været.

Bøllemetoder

Bøllemetoder

Ketanji Brown Jackson var ikke offentligt kendt, indtil hun kom i spil til at blive USA’s næste højesteretsdommer. Sådan er det jo tit. At hun under høringerne skulle blive (uretmæssigt) kendt som pædofili-apologet fremfor Harvard-jurist er straks mere overraskende. Det kan hun i høj grad takke American Accountability Foundation for, der med samvittighedsløse smædekampagner og hemmelighedskræmmeri repræsenterer “en ny eskalering i politisk sabotage og understreger den voksende rolle, som skjulte penge spiller i at øge polariseringen i Washington“. The New Yorker’s Jane Mayer har gravet i den hermetisk lukkede organisation, men det skulle hun måske ikke have gjort.

Der holder en rød varevogn på Vesterbro

Der holder en rød varevogn på Vesterbro 

… og selv på stille aftener er den populær blandt gadebaserede sexarbejdere, der har mulighed for at tage deres kunder med derhen. Lidt for populær måske, for vognen kan ikke følge med efterspørgslen, fortæller de frivillige i The Red Van. Drømmen er et lokale, hvor de kan stille sikre omgivelser til rådighed for sexarbejderne, der ofte opholder sig illegalt i Danmark. Fin reportage i B.T. om vognen og om dens brugere, der må finde sig i lidt af hvert.

Spisesedlen

Regeringen præsenterer ny energireform. Tirsdag kl. 09.00 fremlagde regeringen sit reformudspil ‘Danmark kan mere 2’, som bl.a. skal hjælpe Danmark til at blive uafhængig af fossile brændsler og af russisk gas. Udspillet indbefatter en plan om, at husejere med gas- og oliefyr skal omlægge til fjernvarme senest i 2028. Derudover vil regeringen firedoble produktionen af grøn strøm fra solceller og vindmøller frem mod 2030.

26 politibetjente og 14 civile er kommet til skade under optøjer i Sverige. Det meddelte svensk politi på et pressemøde mandag formiddag. Urolighederne er opstået efter Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludan har afholdt demonstrationer rundtom i landet. Pressemødet fandt sted, efter en skole blev sat i brand i Malmø natten til mandag.

Israel bomber Gaza. For første gang i månedsvis har israelske kampfly natten til tirsdag bombet mål i Gazastriben. Det sker ifølge israelske myndigheder som reaktion på, at der mandag blev affyret et missil mod israelsk territorium. Angrebet finder sted efter en weekend med voldsomme sammenstød mellem palæstinensiske borgere og israelsk politi på Tempelbjerget i Jerusalem. Der meldes ingen dræbte eller tilskadekomne efter nattens bombninger.

Slaget om Donbass er begyndt. Det meddelte den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij i en videotale mandag aften. “Vi kan allerede nu konstatere, at de russiske tropper har indledt kampen om Donbass, som de har forberedt sig på i lang tid,“ sagde han bl.a. Donbass-regionen i det østlige Ukraine står for en stor del af landets industri og er allerede delvist kontrolleret af russiske separatister.

Operachef Michael Bojesen fyret fra Malmø Opera. Det oplyser operaen i en pressemeddelelse. Torsdag kunne Ekstra Bladet afsløre, at Bojesen har skrevet nedværdigende og sexistisk om en kvindelig operasanger i en e-mail. Afsløringen kommer efter, at advokatundersøgelser fra Sankt Annæ Gymnasium og DR Pigekor, hvor Bojesen har været henholdsvis korleder og chefdirigent, har konkluderet, at Bojesen har udvist krænkende adfærd og bidraget til en seksualiseret kultur.

Et sidste ord

V
L E V
L

Påsken er ovre, og Føljeton er hermed – og uden yderligere sammenligning – genopstanden.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12