19. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hellere én for meget end én for lidt

Her torsdag morgen kl. 7.48 landede et fly med 84 passagerer om bord i Københavns Lufthavn. Landingen var en begivenhed, der tilsyneladende fyldte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) med det man i psykiatrien kalder psykisk velvære. 11 minutter senere skrev han på Twitter, at han var “glad for at kunne bekræfte, at vi nu har fået […]

Kære læser

Ny, borgerlig opsamlingsplade fra Spice Girls

Så gik den ikke længere for Naser Khader i Det Konservative Folkeparti. Efter advokatundersøgelsen af anklager mod Khader om seksuelle krænkelser onsdag landede på Søren Pape Poulsens (K) bord, bad både Khaders folketingsgruppe og partiet ham enstemmigt om at pakke sine sager og forlade skuden. Kender man Khader ret, finder han nok en måde at […]

Det bedste vi har set

Falsk filmmagi

Findes der noget bedre end fiktive film i film? Ikke hvis du spørger webdesigneren Lynn Fisher, der har samlet titler som Angels with Filthy Souls (gangsterfilmen, Kevin ser i Alene Hjemme), Good Will Hunting 2 – Hunting Season (fra Jay and Silent Bob Strike Back) og Simple Jack (fra Thunder Topic) på den forrygende hjemmeside “Nestflix“. Gid man også kunne se filmene i virkeligheden (okay, Simple Jack kunne vi nok godt undvære).

Giv sproget et pift

Hader du også de typer, der går og fløjter dagen lang, som var deres liv en omvandrende musical? Så er vi kede af at kunne fortælle, at der findes mindst 80 kulturer rundtom i verden, hvor folk har udviklet fløjtede udgaver af deres lokale sprog. Eksempelvis vil man på La Gomera på Kanarieøerne kunne høre en variation af spansk blive fløjtet derudaf, som havde fuglene pludselig fået fat i en ordbog. Der er dog en mening med galskaben: Fløjtelyde kan rejse over langt større afstande en normal tale, hvorfor teknikken bl.a. bruges hos hyrder i bjergrige områder. Knowable Magazine har en interessant (og herligt nørdet) gennemgang af fløjte-fænomenet.

Det “ægte“ Afghanistan

Tilbage i 2019 sendte DR dokumentaren Fjendeland, hvori journalist Nagieb Khaja tager til Afghanistan med den tidligere danske soldat Martin Tamm Andersen for at vise ham sider af landet, der ikke var synlige ved frontlinjen i Helmand-provinsen – og for at se, om tidligere fjender kan mødes for at tale om krig og fred. Heldigvis kan Fjendeland stadig streames kvit og frit. Den er ikke blevet mindre seværdig med tiden.

+ The Economist forsøger i en kort video fra sidste år at forklare, hvorfor USA ikke kunne besejre Taliban.

 

 

Spisesedlen

Evakuerede afghanere sendes til Sandholm. Torsdag morgen landede et fly med 84 evakuerede personer fra Afghanistan i Københavns lufthavn. Ifølge Udenrigsministeriet består de evakuerede primært af lokalt ansatte og tolke, der har arbejdet for den danske stat, samt deres familier. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bekræfter til TV2, at de evakuerede foreløbigt skal bo på modtagecenteret Center Sandholm i Nordsjælland. Imens skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter, at man fortsat “arbejder på højtryk for at evakuere de sidste lokalansatte, tolke og andre grupper ud af Kabul“.

Flere end 1.000 civile dræbt i Myanmar siden militærkup. Ifølge gruppen Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) er hele 1.006 mennesker blevet dræbt af militærjuntaens sikkerhedsstyrker siden den 1. februar, hvor landets leder Aung San Suu Kyi blev væltet af magten. Det har af flere omgange vakt opsigt, at politiet under demonstrationer mod militærkuppet har skudt direkte mod civile. “De dræber ikke kun os, men også landets fremtid og demokratiske forhåbninger,“ lyder det fra AAPP’s medformand.

Polen sender soldater til den hviderussiske grænse. Flere end 900 soldater skal nu sikre Polens grænse, efter et øget antal migranter forsøger at komme ind i landet via Hviderusland. Det fortæller Polens forsvarsminister, Mariusz Błaszczak. EU har tidligere beskyldt Hviderusland for at bruge migranterne som våben, i protest mod de sanktioner, man har indført mod landet. Det har vi tidligere skrevet om i en ‘Kære læser’.

Mindst to dræbt i skovbrande nær den franske Riviera. Onsdag måtte 1.100 brandmænd bekæmpe skovbrande nær den sydfranske kyst, mens tusindvis af turister blev evakueret. Brandene brød først ud mandag godt 40 kilometer fra feriebyen Saint-Tropez og har sidenhen spredt sig over et areal på 7.000 hektar. Udover dødsfaldene er 27 mennesker blevet såret, oplyser de lokale myndigheder.

Boligsalget faldt markant i juli. Sidste måned blev sammenlagt 7.811 boliger solgt, hvilket er knap 20 pct. færre end i juli 2020. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk. Dermed ligger bolighandlerne igen på et niveau lig det, man så før coronakrisen. “Eftersom der er tale om et fald fra et meget højt niveau, er det faktisk en god nyhed. Boligmarkedet har haft bekymrende meget fart på de seneste år, og derfor hilser vi opbremsningen velkommen,“ udtaler Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

Et sidste ord

Synes du også skateboarding ser fedt ud, men er du omvendt bange for at komme til skade? Så har vi fundet den perfekte løsning.

Rul videre, til vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12