19. august 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mens vi venter på værdigheden

Hvor lang tid skal man tålmodigt vente på at få, hvad man fortjener? Skuespiller og aktivist Sacheen Littlefeather fra det amerikansk oprindelige folk apache ventede næsten 50 år. Og hvad havde hun så fortjent? En simpel undskyldning. Til Oscarshowet i 1973 stod Sacheen Littlefeather på scenen og afslog en statuette på vegne af Godfather-skuespiller Marlon […]

Kære læser

Kan storbyen holde til varmen?

Under sommerens hedebølge dukkede der en video op fra det franske medie Le Parisien. Videoen er filmet en sommerdag i Paris, hvor lufttemperaturen er oppe og runde de 36 grader celsius, og bevæbnet med et termometer viser økologiprofessoren Tangui Le Dantec de massive temperaturforskelle i den franske hovedstad. I det fjerde arrondissement, hvor der er […]

Det bedste vi har set

Pape-lignende tilstande

Pape-lignende tilstande

Gider du vide noget mere om Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape Poulsen? Det er helt okay at sige nej. Men hvis ja så har Zetland et udmærket, gennemarbejdet portræt af manden, der, som en kilde tæt på ham siger, ikke er “synderligt ideologisk“, og som nu har bragt sig hen et sted, hvor han er så konservativ, at det gør noget, dvs. meget langt til højre for Poul Schlüter og egentlig også langt fra det, man kan kalde konservative kerneværdier. Du bør også lige gense det gamle klip, hvor Pape forsøger at forklare de konservatives nazi-islamisme-kampagne (tak til Maya Tekeli).

Dans, statsminister

Dans, statsminister

Det var skønt at se Finlands statsminister Sanna Marin danse. Dejligt at se hende slå sig løs på dansegulvet. Hun er ikke den første statsleder, som er blevet taget i at danse. Politico Europe har lavet en rangliste med syv pladser og givet dem karakterer. Sanna Marin kan tørre gulv med alle de andre.

Kampen mod Taliban

Kampen mod Taliban

I det nordlige Afghanistan havde hundredvis af shiitiske muslimer meldt sig under fanerne i et væbnet oprør mod Talibanstyret anført af en 33-årig tidligere talibanhærfører. The New York Times’ har opholdt sig sammen med oprørerne (blød betalingsmur). En temmelig blodig reportage.

Spisesedlen

Kornpriserne falder. Da Rusland invaderede Ukraine, steg kornpriserne voldsomt, men Ukraines tilbagekomst på verdensmarkedet og en generel stor kornhøst får nu priserne til at rykke nedad. “Alt i alt kan vi nu konstatere, at der er nok varer til rådighed. Derfor falder priserne,“ forklarer markedsanalytiker i Agrocom Palle Jakobsen til Jyllands-Posten.

Estland ramt af omfattende hackerangreb. Angrebet ramte onsdag flere regeringskontorer og virksomheder. Estiske myndigheder konstaterer, at angrebet var forgæves, da ingen tjenester blev afbrudt. Den russiske hackergruppe Killnet har taget ansvar for hændelsen med den begrundelse, at Estland tirsdag fjernede et sovjetisk monument fra en by tæt på den russiske grænse.

16 personer idømt sammenlagt 61 års fængsel i hvidvasksag. Det kom Københavns Byret torsdag frem til i den såkaldte Operation Greed-sag, der med hvidvask af 500 mio. kr. og svindel for yderligere 300 mio. kr. er en af de største svindelsager i Danmarkshistorien. I centrum af sagen står to brødre, hvor den ene idømmes syv års fængsel og 175 mio. kr. i bøde, mens den anden idømmes 6,5 års fængsel, 175 mio. kr. i bøde samt udvisning fra Danmark i seks år.

Udenrigsministeriet opretter projektkontor i Rwanda. “Med det nye kontor vil Danmark arbejde for at styrke det allerede tætte partnerskab med Rwanda, herunder klimaområdet, og afsøge nye mulige samarbejdsområder,“ udtaler udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S). Kontoret kommer til at ligge i hovedstaden Kigali og vil senere i år huse to udsendte danske diplomater.

Morten Bødskov vil gøre Danmark til stormagt for skibsbyggeri. Det skal ifølge forsvarsministeren ske ved hjælp af en investering på 40 mia. kr., der bl.a. skal gøre det muligt for Danmark at producere sine egne krigsskibe. “Det går ikke, særligt i en tid med krig i Europa, at det danske forsvar har problemer med at få bygget skibe og andet materiel,“ fortæller Bødskov (S).

Et sidste ord

Den objektive anmeldelse findes ikke.

Rigtig god fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12