19. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En ringe trøst

Den franske superstjerne Kylian Mbappé – som mange danske fodboldinteresserede mindreårige i øvrigt tror hedder Kylling til fornavn – sidder i græsset med albuerne hvilende på knæene. Han ser skuffet og gnaven ud. Dygtige pædagoger ved, at når børn sidder på den måde, så skal man lade dem være i fred. Lad dem bare få et […]

Kære læser

Den lille julegaveliste

Ah ja. Julen er lige for døren, og året er gået på hæld. Her på Føljeton kan man vist godt sige, at vi er ret øvede i kunsten at komme med den ene anbefaling efter den anden. Så traditionen tro har vi sat redaktionen til at bruge de mørke vinterdage på at indsamle det bedste, vi har læst i året, der gik, til en julegaveliste fuld af beåndet læsning. For i en juletid fuld af tingeltangel – er der så reelt noget bedre end de hårde, rektangulære pakker?

Om du mangler en gave til din far, din bedste ven eller bare din gamle moster Oda, så har vi efter bedste evne inddelt årets læsning, så der er lidt til enhver smag – uanset om det gælder familiens håbefulde klimaaktivist eller bare dem, der virkelig burde tage sig og læse noget andet end Michel Houellebecq.

Men en liste fuld af gode bøger kan selvfølgelig også være en gave nok i sig selv?

Det bedste vi har set

På jagt efter skurke

En nat flyver tre helikoptere over et lille hus et sted i Afghanistan. To unge bønder bliver skudt og dræbt på grund af mistanke om tilknytning til Taliban. Den skæbne er de ikke alene om. Under krigen i Afghanistan har hemmelige enheder, trænet og støttet af den amerikanske efterretningstjeneste, haft til opgave at tilintetgøre trusler mod USA i Afghanistan. En journalist fra det undersøgende medie ProPublica har afdækket de hemmelige enheders aktiviteter og identificeret 452 drab på civile over en periode på fire år. I 13 korte kapitler får man historien om de drabelige natteangreb.

Ansvar for Danmark er ikke nogen stor læseoplevelse

Et hemmelighedssvøbt nyt forfatterkollektiv er endelig ude med sin debut, og den skal selvsagt anmeldes. Det har forfatter Lars Frost gjort i Information: “Landbruget, som i tekstens univers er livsgrundlaget for befolkningen, er blevet toksisk. Befolkningen selvmedicinerer med alkohol og nikotin. Syge og lidende fylder op på et alt for lille hospital; befolkningen lider af svær overvægt og er i fare for at udvikle en lang række følgesygdomme: hjertekarsygdomme, diabetes, slidgigt og visse former for kræft. Et stigende antal børn og unge rammes af mistrivsel og ensomhed, men man lader forsvarsudgifterne stige, og så er råderummet til nye prioriteter begrænset.“

Teenagere klapper i

“’Da jeg fik min klaptelefon, ændrede ting sig med det samme,’ fortæller Lola. ‘Jeg begyndte at bruge min hjerne. Det fik mig til at observere mig selv som person. Jeg har også prøvet at skrive en bog. Den er sådan 12 sider nu.’“ I New York har en lille gruppe teenagere organiseret sig gennem et slags boycot af sociale medier og teknologi. Hver søndag lægger de deres telefoner væk, sætter sig i en rundkreds i en park og tegner, læser eller lytter til trafikken. The New York Times har besøgt den lille protestgruppe.

Spisesedlen

Ny naturaftale vedtaget på CO15. Efter knap to ugers forhandlinger er man på FN’s biodiversitetstopmøde i Montreal blevet enige om en aftaletekst, der bl.a. vil beskytte 30 pct. af Jordens arealer inden 2030. Derudover rummer aftalen også delmål for beskyttelsen af afgørende økosystemer som regnskove og vådområder, ligesom den styrker oprindelige befolkningers rettigheder.

Argentina vinder VM i Qatar. Det sker efter Qatar tilbage i 2010 blev tildelt værtsskabet for verdens største fodboldturnering på baggrund af en omfattende korruptionsskandale. Op mod flere tusind migrantarbejdere menes at være døde under forberedelserne, ligesom den olierige golfstat bl.a. kriminaliserer homoseksualitet. Det er tredje gang Argentina vinder VM.

Arbejde på afskaffet helligdag vil stadig give fuld løn. I et fælles interview på DR kunne statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) søndag fastslå, at danskere, som skal arbejde på den helligdag, SVM-regeringen ønsker at sløjfe fra 2024 – sandsynligvis Store Bededag – stadig vil få løn for indsatsen.

Twitter lukker for promovering af rivaliserende medier. Søndag meddelte det Elon Musk-ejede sociale medie, at man fremover vil bandlyse konti, der reklamerer for konkurrenterne Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr og Post. Desuden vil det som udgangspunkt ikke længere være tilladt at dele links til ens andre SoMe-profiler, omend det ifølge Musk vil være okay at lave “henkastede“ delinger i ny og næ.

Søren Gade stopper som Hjemmeværnets civile chef. I en pressemeddelelse oplyser Forsvarsministeriet, at Venstre-profilen stopper som kommitteret for Hjemmeværnet, efter han tilbage i marts overtog rollen fra Søren Espersen (DD). Det sker som følge af, at Søren Gade er blevet valgt som formand for Folketinget.

Et sidste ord

Et passende punktum på VM.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12