19. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den ukrainske guldfugl

Krigens forbindelser er ikke altid til at regne ud. Sommerfugleeffekter, vi før har været blinde over for, synes på én og samme tid at blive forstærkede og forvrængede. Det hele virker uvirkeligt – også uden for krigens konkrete parallelvirkelighed. Inflation, energikriser, Store Bededag og Vladimir Putins storhedsvanvid. Alt hænger åbenbart sammen i en svært gennemskuelig […]

Kære læser

Treenighed trodser trepartiregering

Kravet om en folkeafstemning om Store Bededag vinder styrke. Det er nemlig ikke kun fagbevægelsen, som netop har kastet alle sine mange millioner efter en kampagne, der skal tvinge SVM-regeringens til at overlade forslaget om at sløjfe en fridag til vælgerne selv. Også en sjældent samlet skare af kirkelige kredse er i fuld gang med […]

Det bedste vi har set

Døden, min elskede

Døden, min elskede

Et besynderligt drama har rystet online-subkulturen for selvudgivne romance-romaner. Efter alle havde troet, at hun var død – det skrev hendes datter selv på Facebook – meddelte den 47-årige forfatter Susan Meachen ud af det blå, at hun faktisk ikke var lagt i graven, men snarere var klar på at skrive noget mere. Og det vel at mærke godt to år efter, hendes fans havde skrevet dybfølte nekrologer om, hvor meget hun ville blive savnet. Mange føler sig nu godt taget ved næsen, mens Meachen selv fortæller, at hendes bipolare lidelse nødvendiggjorde den falske død. The New York Times samler op fortællingen med de mange knuste hjerter.

Trucker-kirken

Har du nogensinde overvejet, hvordan en gudstjeneste målrettet amerikanske lastbilschauffører ser ud? Det havde vi heller ikke, men Wired sætter levende scenen (inklusive lovprisninger som “Jesus bærer vores læs, amen“), inden turen går mod chaufførernes arbejdsforhold. Kort fortalt er der nok at bede om, for teknologiske tiltag som ansigtskameraer og AI-overvågning har kun gjort livet på landevejen mere besværligt; det samme har coronapandemien. Op mod 90 pct. af nye lastbilschauffører forlader nu branchen i løbet af det første år, alt imens slaveagtige kontrakter fastholder andre ved rattet. Og hvad er der så tilbage at tro på?

Begynd fra bunden

“Édouard Louis minder os i den forstand om en simpel pointe, som vi måske har fortrængt: Der findes ikke en teknisk kalkuleret korrekt politik, netop fordi der ikke findes nogen politik, der er løsrevet fra øjets og kroppens perspektiv. Politik er altid politik for nogen, mod nogen – og fra nogen.“ Kritiker og skribent Matthias Dressler-Bredsdorff forklarer kort – men godt – i Information, hvorfor den franske forfatter Édouard Louis er værd at lytte til.

+ Arbejderklasselitteratur vinder priser som aldrig før.

Spisesedlen

Samlet opposition vil blokere krav om Store Bededag. De ni partier rundt om SVM-regeringen stiller nu som ultimatum, at de kun vil indgå i forsvarsforlig på den præmis, at Store Bededag ikke afskaffes. “Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds overfor én eneste mulig finansiering, før der er indkaldt til forhandlingerne,“ skriver de i en fælles pressemeddelelse.

Frankrigs fagforeninger strejker. Tog-, metro- og flyafgange er aflyst, mens størstedelen af skolelærere og ansatte over hele landet bliver hjemme “sorte torsdag“. Fagbevægelsen varslede arbejdsnedlæggelser og demonstrationer, da præsident Emmanuel Macron i sidste uge luftede sine planer om at hæve pensionsalderen.

Jacinda Ardern stopper som New Zealands premierminister. “Jeg er et menneske, og politikere er mennesker. Vi giver alt, hvad vi kan, så længe vi kan. Og så er det tid. Og for mig er tiden inde,“ lyder det fra ministeren i det, The Guardian kalder en “chokmelding“ på et gruppemøde torsdag. Ardern træder tilbage d. 7. februar, men fortsætter som parlamentsmedlem indtil efterårets valg. Her genopstiller hun ikke.

Retssag mod Elon Musk er begyndt. Ifølge flere aktionærer løj milliardæren, da han i 2018 tweetede at have den rette finansiering for at afnotere Tesla fra børsen, hvilket udløste store aktieudsving. “Hans løgne gjorde, at almindelige mennesker […] tabte millioner og atter millioner af dollar,“ sagde advokaten Nicholas Porritt, da retssagen onsdag blev indledt i San Francisco.

Næstformand trækker sig også fra Nye Borgerlige. Det skriver partiet i en indkaldelse til det ekstraordinære årsmøde, der skal afholdes d. 7. februar. Alligevel har Peter Seier Christensen “ikke tænkt [s]ig at gå nogle steder“, som han siger det til DR, da han altså bliver på sine ordførerskaber og udvalgsposter. Det er kun en uge siden, at Pernille Vermund valgte at gå af som formand.

Et sidste ord

Man kan i hvert fald ikke beskylde den hæderkronede musikproducer Rick Rubin for at lide af imposter syndrome.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12