19. juli 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Øjet der ser

Nu skal man i reglen altid tage sig i agt for mediernes (det er sådan nogle som os) lyst til at læse alt muligt ind i statistikker og meningsmålinger, men i reglen skal man tage sig mere i agt for politikernes. Det er vores syn på det. Tag nu en fyr som Inger Støjbergs personlige […]

Kære læser

Er Trump en marionet?

Mistanken er så vild – og tilmed underbygget af slibrige indicier – at den fascinerer de fleste: Tænk hvis USA’s præsident Trump er i lommen på den tidligere ærkefjende Rusland?

Det bedste vi har set

Herman Bang er nok en gang taget rundt i de fattigste områder i 1800-tallets København. Denne gang ved juletid.

”Naar man har set, hvad vi tre saa hin Dag, ved man jo, hvordan Elendigheden ser ud, og dens Ansigt er skræmmende. (…) Midt paa Gulvet laa som Job et halvvoksent Menneske. Han var en Enkes eneste Søn og Idiot. Han fik noget af Idiotens Skt. Veitsdans’ Bevægelser, da han saa os, denne krampagtige Latterrysten, hvormed Idioter fjollet grine imod os. Han reiste sig halvt og talte – utydeligt lallende som Drukne, der ikke kunne faa Mundvigerne rigtig op.

Alt, hvad han havde over sig, var et gammelt Skjørt.

Idioten blev ved med sin mumlende Grinen, han ravede og rodede rundt imellem Gulvets Skaar. Som om Elendigheden havde taget en græsselig Sprællemands Skikkelse og gjorde Grimasser ad sig selv …

Vi vilde ikke se mere i dette Hus, vilde ikke. »Lidt endnu«, sagde Politimanden, og efter at vi vare entrede ned af Trappen, aabnede han Døren til Skuret. Der boede Mennesker i dette Skur.”

Man kan jo også lave andet end at læse her i sommeren, hvor man måske ovenikøbet er taget på ferie til et eksotisk sted. Med mindre mand er monogamt gift, og ens kone er skidesur. Det er der heldigvis også råd for i Føljetons fiktive sommerlæsning. I dag: En idehistorisk udvidelse af kærlighedsbegrebet.

Spisesedlen

Enhedslisten vil droppe tusindkronesedlen. Sedlen er ubrugelig, mener partiet, der bakkes op af Dansk Erhverv og Ældre Sagen. Derfor er de tre parter enige om, at den bør afskaffes. Sedlen er hovedsageligt til glæde for kriminelle, lyder argumentet.

Juni måned 2017 blev den tredje varmeste juni målt i verdenshistorien. Måske føltes det ikke lige sådan her, hvor vi bor, men kun overgået af 2015 og 2016 lå junis gennemsnit 2 grader over ”normalen” over hele kloden. Det er det varmeste, det har været i 115.000 år, og eksperter tror nu ikke længere på, at man kan undgå en generel temperaturstigning på mindre end 2 grader.

Fransk militærs leder træder tilbage med skudsmål mod Macron.
Chefen for Frankrigs væbnede styrker, Pierre de Villiers, træder tilbage efter irettesættelse fra præsidenten. Pierre de Villiers nægtede at gennemføre de bebudede besparelser i den franske hær. Han mente ikke, han ville kunne forsvare landet efter den manøvre.

Oprørere udråber ”Lille-Rusland” i Ukraine. Prorussiske oprørere vækker opsigt både i Kiev og Moskva med krav på nye landområder. Fredsaftale hænger i laser.

Justin Bieber-hittet ‘Despacito’ er det mest streamede musiknummer nogensinde. ‘Despacito’ har været afspillet mere end 4,6 milliarder gange og overgår dermed Biebers eget hit ‘Sorry’ i popularitet, der siden 2015 har været det mest streamede.

Et sidste ord

Bøger kan noget magisk. Selv i en tid, hvor vi ikke kan sparke os frem for nye medier og medieformer, bliver de ved med at være det mest holdbare. Ingen butik slår en god boghandel, og få slår denne her, der ligger i Kina. Wauw, siger vi bare.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12