19. juli 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Elon Musks forståelse for menneskets drama

Så er det altså i morgen – lørdag den 20. juli – at det er præcis 50 år siden, vi landede på månen første gang. Et stort skridt for ‘mankind’, som det blev sagt, men var det nu også det? Hvad fik vi egentlig ud af det? Praktisk talt var hele Apollo 11-missionen meningsløs. Den gav […]

Kære læser

De gamle partiers forfald: Den franske revolution 2017-2019

I Danmark bød det nyligt afholdte Folketingsvalg på en overraskende styrkelse af de gamle magtpartier. Det er dog mest af alt udtryk for dansk exeptionalisme, for i resten af Europa bløder de gamle partier stemmer på voldsom vis. I denne uge undersøger vi, hvad der gik galt for magten i Europas mest magtfulde lande – […]

Det bedste vi har set

Verdens fede muld smuldrer

Verdens fede muld smuldrer

Det er jo desværre sådan, at der hver dag kan skrives aviser om dårlige nyheder som følge af klimaforandringerne. Her er én til, som dog også er selvforskyldt. For kolossale jordområder i Syd- og Nordamerika er ved at miste deres næring på grund af en udpint jord og voldsomme regnskyld, så steder der tidligere er blevet kaldt verdens spisekammer er i problemer. BBC udlægger teksten pædagogisk, smukt og skræmmende her, men som danskere kan vi så glæde os over, at den danske muld har det rigtig glimrende – blandt andet på grund af en fornuftig miljøpolitik.

Intimkontakt med nazister og sektledere

Intimkontakt med nazister og sektledere

Der er nogle mennesker, der i vores univers har svært ved at sætte en fod forkert, og en af dem er den britiske journalist Louis Theroux. Med talløse dokumentarer og tv-serier er der ikke det underlige undergrundsmiljø, han ikke er kommet helt tæt på blot ved fordomsfrit at stille sig op og udspørge dem om deres liv. UFO-jægere, Nynazister, sektledere og syge – hver gang har det været interessant og givende at følge. I denne podcast – hvis bagkatalog i øvrigt er stærkt anbefalelsesværdigt –  kommer vi for en gangs skyld lidt tættere på ham.

Problemerne med tæger stammer fra den amerikanske hær

Tro det eller lad være, men der findes mennesker – helt almindelige og kloge mennesker – der mener, at den borrelia, du kan få dig i det danske sommerland, hvis en forkert tæge bider sig fast i huden på dig, stammer fra et fejlslagent forsøg i den amerikanske hærs afdeling for biologisk krigsførelse i 1960’erne. Faktisk er der lavet en hel bog om det.

Spisesedlen

Forsvarsminister Trine Bramsen må redegøre for sikkerheden med danskeres mobilnetværk. Det skriver Politiken, efter det torsdag kom frem, at opgaven med at overvåge tre millioner danskeres mobilnetværk, heriblandt alle statens mobiltelefoner, den 31. august udflytter til Rumænien. Det sker for at spare på omkostningerne, når Ericsson overtager driften af TDC’s telenetværk.

En dommer i Marokko har idømt de tre hovedgerningsmænd dødsstraf for terrordrabene på en dansk og norsk turist. I alt har 24 mænd været tiltalt i sagen. Udover de tre, som blev idømt dødsstraf, er en fjerde mand idømt livsvarigt fængsel, mens 20 andre blev idømt fængselsstraffe på mellem 5 og 30 år. 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev myrdet i deres telt, da de var på vandretur i Atlasbjergene i Marokko i december.

USA har skudt iransk drone ned i Hormuzstrædet. Det meddeler præsident Trump, men Iran selv kender ikke noget til hændelsen og siger, at det må være USA’s egen, de har ramt. Dronen befandt sig omkring 900 meter fra det amerikanske skib i Hormuzstrædet mellem Den Persiske Golf og Omanbugten, der i de seneste uger har været særligt anspændt. Den 20. juni skød Iran en amerikanske drone ned i Hormuzstrædet. Torsdag meddelte Irans Revolutionsgarde, at de havde tilbageholdt et skib i Den Persiske Golf.

Ørsted skal bygge havvindmøllepark til en halv million new yorkere. Den danske vindgigant skal ud for USA’s østkyst opstille omkring 100 vindmøller, der kan generere 880 MW, hvilket svarer til, at de kan levere grøn strøm til cirka 500.000 husstande i staten New York.

Ingen rigsretssag mod Trump efter racistisk tweet. Tirsdag aften fordømte Repræsentanternes hus præsidenten i en resolution for tweetet, om at fire kvindelige demokrater i Kongressen ”skulle tage hjem og rette op på de fuldstændig ødelagte og kriminalitetsramte lande, de kom fra.” I går stemte det samme hus så imod en rigsretssag mod præsidenten for sagen, der kommer efter et vælgermøde, hvor der taktfast blev råbt racistiske kampråb. Det har Trump dog taget afstand fra.

Et sidste ord

Do you feel the need …? Tom Cruise er vel ældre end samtlige danske chefredaktører og ministre, men det skal ikke forhindre ham i at være klar med en trailer for en ny udgave af den præcis 30 år gamle Top Gun – og han ser ikke en dag ældre ud. Vi kan ikke lade være med at glæde os lidt … the need for speed.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12