19. juni 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Boaty McBoatface eller Mark Zuckerberg – hvem stoler du mest på?

Husker du sagen om Boaty McBoatface? Da det britiske Natur- og Miljøforskningsråd (NERC) i 2016 skulle navngive et nyt polarforskningsskib, fik alle briter mulighed for at deltage i en afstemning om navnet. Det skulle skabe opmærksomhed om rådets arbejde. En radiovært foreslog det lidt latterlige, børneagtige navn Boaty McBoatface, som straks vakte genklang. Hr. og […]

Kære læser

Status for VM i Qatar 2022

Straffespark. Det føles efterhånden som en evighed, siden fodboldspilleren Michel Platini udfoldede sig som elegant midtbanemaestro og anfører på det franske landshold. Det skyldes ikke mindst Platinis involvering i FIFA’s skandaløse beslutning om at afholde VM i Qatar i 2022; en beslutning, der ser ud til alvorligt at kunne plette Platinis eftermæle. Tirsdag blev franskmanden […]

Spisesedlen

Vismænd nedjusterer vækstskøn. Det Økonomiske Råd fremlagde i går deres årlige vismandsrapport, og i den nedjusteres forventningerne til væksten i dansk økonomi med en femtedel. Det går stadig godt for den danske økonomi, men usikre tider hos en række af Danmarks store handelspartnere kan smitte af på landets økonomi. Det er blandt andet handelskrig, brexit, dårlige tyske takter og global afmatning, der er årsag til nedjusteringen.

FN måler største antal flygtninge i organisationens historie. Sidste år var mere end 70 mio. mennesker på flugt fra krig, forfølgelse eller konflikt. Det er det højeste antal i FN’s 70 år lange levetid og en fordobling i forhold til for 20 år siden. Selv når man medregner verdens befolkningstilvækst, er der sket en stor stigning i antal flygtninge. FN meddeler desuden, at det egentlige antal sandsynligvis er højere. Tallet dækker over flygtninge, asylansøgere og internt fordrevne.

Trump lancerer sin præsidentkampagne. Det skete ved et kampagnemøde i Florida, hvor op mod 20.000 støtter var mødt op for at se præsidenten tale. Trump fortsatte sin stil fra sidste valgkamp. Han gik til angreb på medierne, som han kaldte ”fake news”, og han advarede sine støtter mod det ”politiske etablissement.” Trump afslørede desuden, at hans nye slogan vil være ”keep America great.”

Boris Johnson under pres i tv-debat. De fem tilbageværende kandidater, der alle håber på at blive Storbritanniens næste premierminister, mødtes i går til tv-debat. Den blev præget af angreb på favoritten Boris Johnson, der måtte sno sig på spørgsmål om islamofobi og løfter om skattelettelser. Johnson er dog stadig massiv favorit til at overtage Mays post. Ved de konservative parlamentsmedlemmers anden afstemning fik han 126 ud af 313 stemmer. Kandidatfeltet formindskes yderligere i dag ved endnu afstemning.

Stor vaccineskepsis i Europa. En global undersøgelse viser, at kun 50 pct. af befolkningen i Østeuropa mener, at vacciner er sikre. I Vesteuropa er tallet 59 pct., og dermed ligger Europa en del under verdensgennemsnittet, der ligger på 79 pct. Den mest vaccine-skeptiske nation i verden er Frankrig.

Et sidste ord

Under en af de store demonstration i Hongkong skal der have været op mod to millioner borgere på gaden. Det er så svimlende mange mennesker, at man næsten ikke fatter det. Her er en timelapse, der giver syn for sagen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12