19. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den gamle mågekrigers lidelser

Kald os verdensfjerne, men det kommer ærligt talt bag på os at erfare, at danskerne har indledt en stille armageddon mod byområdernes bestanddele af sølvmåger. Vi kan godt være med på, at luftens rotter er trælse, og at der måske er vel mange af dem. Men at de ligefrem for alt i verden skal udraderes, […]

Kære læser

Wannsees vanvid

Da EU-Kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, i september holdt sin årlige tale om unionens tilstand, var det under overskriften “Strengthening the soul of our union“. Det lyder flot, men hvad betyder det egentlig? I en ny reportageserie undersøger Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – om EU har en sjæl. Er den i fare her […]

Det bedste vi har set

Det’ gas

Det er ikke så tit, vi linker direkte til tænketanke, men Kraka (“Faglighed, uafhængighed, troværdighed“) har lavet en større analyse af gasledningen til Lolland-Falster, som nok ikke er et af regeringens prestigeprojekter, men dog et stort og dyrt projekt, som trækker i den diametralt modsatte retning af den grønne omstilling. Konklusionen er forudsigelig: “Gasledningen til Lolland-Falster er økonomisk og klimamæssigt en dårlig idé.“

Hvem har lavet cirklerne i Sahara?

Hvem har lavet cirklerne i Sahara?

Med et unøjagtigt kort over Algeriet og timevis på Google Earth opdagede en mand ved navn Will, at der midt i ørkenen var 22 store cirkler på hele 42 diameter i sandet. Hvor kom de fra? Det kunne han ikke forklare, men det kan det amerikanske medie Vox. Vi kan sige så meget, at det involverer en ekspert i sardindåser (og at sådan én findes).

En økonomisk eftermiddag på Frederiksberg

En økonomisk eftermiddag på Frederiksberg

“På spørgsmålet om, hvorvidt folk i Danmark lever på bekostning af mennesker i det globale syd, svarede Druedahl kontant ‘nej!’, mens Holten og Mau på samme resolutte vis svarede ‘ja!’. Druedahl så ikke bevis for en ‘kausal’ sammenhæng. Holten og Mau så ikke andet.“ Joachim Peter Tilsted, ph.d.-studerende i Lund, var med til en snak om økonomiens blinde vinkler, og det er der kommet en nørdet reportage ud af.

I hus til halsen

I hus til halsen

Forsker Bjarke Risager udfolder, hvordan investorerne skovler penge ind, så snart et område bliver kaldt en ghetto. Det er ikke kønt.

Helt skævt

Helt skævt

Mens de største danske mediehuse turnerer med fortællingen om, at det aldrig er gået dårligere, lavede de sidste år et overskud på en milliard kroner tilsammen. Samtidig er lønnen for mange af dem, der leverer indholdet, ikke steget i 15 år, alt imens prisen på eksempelvis smør er mere end fordoblet. “Når vi brokker os, siger medierne, at de skal spare penge,“ lyder det fra en af de freelancere, som fagbladet Journalisten har haft fat i. Og fra en anden: “Min erfaring siger mig også bare, at man risikerer at blive verfet ud, bare man italesætter det.“

Spisesedlen

Et flertal vil frede Claus Hjort Frederiksen (V). Løsgænger Orla Østerby og det færøske medlem af Folketinget, Edmund Joensen, bekræfter over for Politiken, at de vil stemme nej til at ophæve den tidligere forsvarsministers immunitet. Det samme meddeler Konservative-formand Søren Pape Poulsen torsdag morgen, mens færøske Sjúrður Skaale vil afstå fra at stemme. Da også Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, seks DF-afhoppere og løsgænger Naser Khader vil stemme nej, kan regeringen ikke samle 90 mandater.

Rusland udviser 85 diplomater. De 34 franskmænd, 27 spaniere og 24 italienere er torsdag blevet erklæret ‘persona non grata’. Det oplyser det russiske udenrigsministerium ifølge Reuters og AFP. Udvisningen sker, efter de tre lande selv har udvist russiske diplomater, bl.a. grundet mistanke om spionage. Diplomaterne har to uger til at forlade landet.

+ Et enigt senat i USA har omgående sendt en ny ambassadør til den amerikanske ambassade i Ukraine, der genåbnede onsdag.

Mette Frederiksen (S) underskriver Esbjerg-erklæring. Danmark forpligter sig sammen med Tyskland, Belgien og Nederlandene til at tidoble produktionen af havvind i Nordsøen. På onsdagens pressemøde i Esbjerg havn deltog også EU-Kommissionens Ursula von der Leyen, der samme dag præsenterede den nye plan – REPower EU – for, hvordan unionen skal blive uafhængig af russisk gas inden 2030.

+ Statsministeren mødes torsdag med Nato’s generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Folketinget lander ny asbestaftale. Selvom asbest har været forbudt at anvende i 35 år, mangler der stadig flere regler for at undgå, at håndværkere og boligejere bliver udsat for det kræftfremkaldende mineral. Det mener samtlige danske partier, der onsdag besluttede at give Arbejdstilsynet bedre mulighed for at rejse straffesager, ligesom virksomheder forpligtes til at sende asbestprotokoller til berørte ansatte.

F3-rente rammer højeste niveau i ti år. Boligejere med et flekslån, hvor renten låses for tre år ad gangen – og som skal have ny rente fra sommer – kan fra 1. juli se frem til at hive over 1.000 kr. mere op af lommen hver måned. Det skyldes, at renten onsdag har været på auktion og justeres til 1,5 pct. mod den nuværende negative sats. Også F5-lånet er på auktion frem til fredag. Tilpasningerne vil ramme knap 12.000 mennesker.

Et sidste ord

Gad vide, om George W. Bush har dårlig samvittighed over Irakkrigen? Noget kunne tyde på det

Fortsat god torsdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12