19. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Regeringens dobbelte Bongcloud

Lige nu er en ret fed video i omløb i de mere nørdede kroge af internettet. Her ses to skakstormestre, som spiller det såkaldte Bongcloud-træk mod hinanden. Det træk er så skidt, at det bliver kaldt det værste træk i skak. De to spillere sidder på hver deres videoforbindelse og griner. Da Magnus Carlsen har […]

Kære læser

Nyt rumkapløb er helt på Månen

Stemningen mellem USA og Kina bliver stadig koldere. Så hvorfor skulle et nyt rumkapløb ikke også være under opsejling? I sidste uge kom det frem, at Rusland har indgået et samarbejde med Kina om en ny rumstation, der skal i kredsløb om Månen – og som umiddelbart vil konkurrere med det amerikanske rumagentur NASA’s planer for Jordens […]

Det bedste vi har set

Poppens veje er (åbenbart) uransagelige

Poppens veje er (åbenbart) uransagelige

Engang var popmusik relativt forudsigeligt. Vers-bro-omkvæd, gentag et par gange, og så havde du ellers et hit. Men sådan er det ikke i dag. Meget ligesom at medielandskabet er blevet fragmenteret og digitaliseret, har musikken taget en drejning mod… ja, du må hellere selv se New York Times’ vidunderlige visualisering. Husk lyden!

Bloodsport 

Bloodsport 

Om lidt indleder det danske herrefodboldlandshold jagten på at kvalificere sig til VM i Qatar i 2022. Men hvad skal vi dog der, når ørkenstaten så åbenlyst bryder menneskerettighederne og bruger slavearbejde for at bygge sine nye, højteknologiske stadions? De to Weekendavisen-journalister Joakim Jakobsen og Asker Hedegaard Boye argumenterer kort og præcist for et boykot af slutrunden: “Hvis dette er prisen, så lad det være prisen. Så må vi tage en årrække uden landsholdsfodbold. Det er ikke værd at sende Danmarks landshold ned på græsplæner, der er rullet ud over tusinder af migrantarbejderes lig“.

Vesten er ikke bedst

Vesten er ikke bedst

“Gennem næsten hele året var COVID-epicenteret hverken i Kina, hvor patogenet opstod, eller i hjørner af Sydasien eller Afrika syd for Sahara, hvor statskapaciteterne er begrænsede og den medicinske infrastruktur, særligt i begyndelsen, syntes bekymrende, men i Europa eller i USA – steder, som for blot et år siden blev vurderet til at være de bedst forberedte i verden på at bekæmpe smitsomme sygdomme“. Intelligencer gør status over pandemiens første år, og giver Vesten dumpekarakter. Hvordan kunne det gå så galt?

Spisesedlen

EMA kalder AstraZeneca-vaccine sikker og effektiv. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meddelte torsdag, at man fortsat anbefaler brugen af Covid-19-vaccinen fra svensk-britiske AstraZeneca. Selvom agenturet ikke definitivt kan afvise en mulig sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper, opvejer fordelene fortsat ulemperne. Flere europæiske lande har genoptaget vaccineringer med AstraZeneca-vaccinen efter EMA’s opdatering. I Danmark drøfter Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen fortsat, hvordan man skal forholde sig til EMA’s konklusion.

Flere ledende medarbejdere har forladt Sundhedsministeriet det seneste år. Ifølge Politiken er alle ministeriets tre afdelingschefer, foruden departementschefen og pressechefen, stoppet i løbet af coronakrisen. Derudover har godt hver fjerde kontorchef forladt skuden. Avisens kilder peger (betalingsmur) på øget pres fra Statsministeriet og for mange arbejdsopgaver som medvirkende årsager til medarbejderflugten.

Spanien lovliggør aktiv dødshjælp. Torsdag vedtog det spanske parlament en ny lov, der gør det muligt for voksne med “alvorlige og uhelbredelige“ sygdomme, som forårsager “ubærlig lidelse“, at få hjælp til at tage deres eget liv. Ifølge premierminister Pedro Sánchez bliver Spanien med lovændringen et land, der er “mere humant, retfærdigt og frit“.

Ny aftale hæver forsamlingsloft til 10 personer udendørs. Torsdag aften blev Folketinget enige om en ny, mindre genåbningsaftale, der træder i kraft mandag. Foruden det udvidede forsamlingsloft, får udendørs idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter nu lov til at rumme 50 mennesker. Desuden kan der også afvikles udendørs gudstjenester for det samme antal.

Paris går ind i ny nedlukning. Som følge af den fortsatte spredning af de særligt smitsomme coronavarianter – foruden en haltende vaccineindsats – har Frankrigs regering valgt at sætte hovedstaden i en ny, fire uger lang nedlukning. Landet kunne torsdag registrere hele 35.000 nye Covid-19-tilfælde med flere indlagt på intensivafdelinger, end da anden bølge var på sit højeste.

Et sidste ord

Hvad gør man, hvis man som folkeskoleelev er blevet lidt træt af statsministerens besøg? Man tager sagen i egen hånd.

Rigtig god fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12