19. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sossernes foruroligende ælling

Der er et eller andet ved minksagen og Socialdemokratiets skuffende kommunalvalg, der får os til at tænke på Asger Jorns Den foruroligende ælling (1959). Maleriet, der til dagligt hænger på Museum Jorn i Silkeborg, er en af CoBrA-kunstnerens såkaldte modifikationer. Idéen er simpel: På loppemarkeder i Paris havde Jorn indkøbt gamle malerier, som han efterfølgende […]

Kære læser

Et kærlighedsforhold til det, der ødelægger os

“Cyborgen er et kondenseret billede af både fantasi og materiel virkelighed – de to centre, som i fællesskab strukturerer enhver mulighed for historisk transformation. I de “vestlige“ naturvidenskabelige og politiske traditioner (…) har relationen mellem organisme og maskine været genstand for grænsestridigheder. Hvad der var på spil i den kamp, var territorierne for produktion, reproduktion […]

Det bedste vi har set

Vi bør (stadig) boykotte Qatar

Det danske herrelandshold har kvalificeret sig i suveræn stil til næste års VM-slutrunde i Qatar. Mens fodboldeuforien ingen ende vil tage, bliver ubehagelige afsløringer dog ved med at dukke op fra ørkenstaten. Senest har britiske The Times eksempelvis beskrevet (betalingsmur), hvordan mange migrantarbejdere får kronisk nyresvigt under stadionbyggerierne. Alligevel afvises en reelt boykot af slutrunden, da bl.a. DBU mener, det er bedre med “kritisk dialog“. Retoriker Frederik Appel Olsen (passende navn) beskriver ovre hos Videnskab.dk, hvorfor et boykot ellers vil være vejen frem.

Tankeforbrydelse 

Så er den gal igen: Ved at analysere folks Facebook-opdateringer og follows på Instagram, mener den amerikanske tech-startup Voyager Lab at kunne forudsige via kunstig intelligens, hvorvidt SoMe-brugere har tænkt sig at begå forbrydelser. Virksomheden vil sælge teknologien til politimyndigheder rundt omkring i verden, men til ingens overraskelse er det selvfølgelig et mareridt for privatlivsbeskyttelsen. Desuden er opfindelsen heller ikke er så smart og præcis, som den ellers bliver vinklet. The Guardian står klar med afsløringen. Var der i øvrigt nogen, der sagde Minority Report?

Vanetænkning

Flere afrikanske lande – bl.a. Ghana, Nigeria og Zimbabwe – har indført LGBTQI+-fjendtlige love, der kriminaliserer homoseksualitet. Hvorfor er stigmatiseringen så udbredt på kontinentet? Den camerounske religionsprofessor David Tonghou Ngong ser nærmere på koloniserings- og kulturhistorien.

+ En kritik af det koloniale renligheds-korstog.

Spisesedlen

Indiens premierminister ophæver upopulære landbrugslove. Efter mere end et års protester oplyste premierminister Narendra Modi fredag, at han har i sinde at tilbagerulle tre love, som har fået landmænd over hele Indien på gaderne. Lovene skulle gøre det muligt for dem at handle direkte med grossister udenom markedet, men ifølge landmændene vil det forværre deres handelsposition. Det er en sjælden eftergivelse for de indiske landmænd, som udgør landets største vælgergruppe.

Skovrydningen i Amazonas stiger markant. Indenfor det sidste år er skovrydningen i Brasiliens Amazonasjungle steget med 22 pct., viser nye tal. Det er den mest omfangsrige rydning siden 2006, og det sker på trods af lovning fra landets præsident, Jair Bolsonaro, om, at man tager beskyttelsen af Amazonas og klimaet alvorligt. På årets COP26 lovede Brasilien ellers at stoppe den ulovlige rydning inden 2028.

Danmark klar til at købe coronapiller. Folketingets Finansudvalg har godkendt køb af coronapiller for 450 mio. kr. i løbet af 2021 og 2022. Lægemidlerne er endnu ikke godkendt i EU, men har vist gode resultater i de kliniske studier. Pillerne virker ikke præventivt, men kan i nogen tilfælde forhindre indlæggelse og død, udtaler producenterne Pfizer og Merck.

Muhammad Aziz og Khalil Islam frifundet for mordet på Malcolm X. Frifindelsen fandt sted torsdag i New York City, 55 år efter de to mænd blev dømt. Retten i New York lagde bl.a. til grund for frifindelsen, at vigtige oplysninger om mændenes uskyld i sin tid var blevet tilbageholdt af bl.a. J. Edgar Hoover. Khalil Islam døde i 2009, men Aziz, som var til stede ved domsafsigelsen, udtalte: “Jeg håber, at det samme system som var ansvarlig for denne parodi på retfærdighed også vil tage ansvar for den umådelige skade, det har påført mig,“ og tilføjede at den korrupte proces, der førte til hans dom, var en, “som er alt for velkendt for sorte mennesker, selv i 2021“.

Danmark giver 30 mio. kr. i nødhjælp til Etiopien. Pengene skal gå til at styrke FN’s indsats i landet, hvor den humanitære situation er dybt alvorlig. Ifølge FN har mere end 20 mio. mennesker lige nu behov for livreddende nødhjælp, og situationen forventes at blive værre i takt med, at konflikten i landet optrappes.

Et sidste ord

De otte små ord, enhver romantiker drømmer om at høre…

…er selvfølgelig: Føljeton er tilbage i morgen. Vi ses, smukke.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12