19. september 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Forargelsen over forargelsen

Det er sgu nok ikke gået manges næse forbi, at Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen flytter til Valby i efteråret. I en villa, der stod til en i området gældende pris, som man siger, og det vil altså sige 6,4 millioner kroner. For os, der bor i København og har gjort det i et par årtier, lyder […]

Det bedste vi har set

Algoritmen for en flygtningekrise

Kan man forudsige en flygtningestrøm? Menneskestrømmene mod Europa lod til at komme bag på europæiske ledere. Nu er en af de store spørgsmål: Hvordan kan vi gøre det bedre næste gang? Bedre prognosesystemer kan måske være med til at afværge den næste krise. I dag skulle det være muligt at lave systemer, der næsten kan forudsige hvad som helst. Derfor er det ikke usandsynligt, at man kan forudsige folks bevægelser. På Georgetown University arbejder dataloger med at knuse store mængder data og forsøger at udvikle et system, der kan lave prognoser på flygtningestrømme.

Død ved skjorte

Donald Trump er meget bange for at blive dræbt af en immigreret terrorist. Så hvor stor er den risiko for ham og andre amerikanere? Den er lille. Meget, meget lille. Han skulle hellere holde brandtale mod de store dræbere: lyn, toge og skjorter i brand.

Frihedsgudinden er grøn

Frihedsgudinden er grøn. Siden statuens afsløring i 1886 er metallet oxideret, og gudindens brune kobberfarve er dækket af grøn patina. Men i dag er det ikke en hvilken som helst grøn. Det er ”Statue of Liberty Green”, og den er efterlignet flere steder i New Yorks bybillede, men den er næsten umulig at blande op, så den ligner fuldstændig.

 

Præsidentvalg

Det sker bare ikke. Det må man jo jævnligt udbryde, når det kommer til den amerikanske præsidentvalgkamp. Men nu sker det altså igen, at Donald Trump kun ligger 1 til 3 procentpoint bag Hillary Clinton efter hendes uheldige periode med uheldigt ærlige udtalelser og verdens mest omtalte lungebetændelse. Analyse af meningsmålinger er blevet amerikansk nationalsport på mere eller mindre højt plan. Nate Silver har et glimrende bud på, hvad tallene betyder, og om de betyder noget i det hele taget i en valgkamp, hvor meningerne skifter farve fra måned til måned. Se den vældigt illustrative graf af bølgegangen.

Spisesedlen

Putins parti, Forenet Rusland, løb med sejren ved søndagens parlamentsvalg, hvor russerne stemte repræsentanter ind i det russiske parlaments underhus, Dumaen. Partiet fik 54,3 procent af stemmerne og optager dermed mindst 338 af parlamentets 450 sæder.

Fisk, der ellers skal give mennesker i Afrika mad på bordet, stjæles af vestlige madproducenter. De bruger dem som dyrefoder til produktionen af kyllinger og grise, der i sidste ende ender med at føde mennesker i markant rigere dele af verden.

Den næste store sensation i streaming-verden kan måske være at se folk spise store mængder mad live. Fænomenet er allerede populært i Sydkorea, hvor det kaldes mukbang – og nu er trenden også startet i USA.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12