2. august 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tyngdekraften er tilbage

I mere end en uge har alt og alle på den politiske scene opført sig surrealistisk: Det amerikanske valg har virket som en mareridtsudgave af det gamle DR-hit ‘Bakke Snagvendt’, hvor missetand ikke blot er blevet til tissemand, men hvor krigsveteraner er blevet hængt ud som landsforrædere. Ordene, personerne og publikum, ja, alt har virket naturstridigt. Men endelig – endelig – er […]

Det bedste vi har set

Angst æder ungdommen

Rikke på 25 år lider af tilbagevendende angstanfald, som hun første gang oplevede, da hun gik i 2.g. Når hendes ben begynder at snurre, og hun mister kontrollen over vejrtrækningen, ved hun, at angsten har taget over, men ikke hvor hun selv er. Selv om det føles ensomt, er Rikke ikke alene med sin angst. En ny undersøgelse fra Psykiatrifonden viser, at halvdelen af alle unge kvinder mellem 18 og 34 år kæmper med en psykisk lidelse. Det er fandme mange.

Paven i forsvar for muslimer

Sandheden skal man høre fra børn, fulde folk – og tilsyneladende pave Frans. På sin rundrejse i Polen er det katolske overhoved, som blev født i Buenos Aires i 1936 med navnet Jorge Mario Bergoglio, kommet med en opsigtsvækkende erkendelse: ”Alle religioner har små fundamentalistiske grupperinger. Vi har dem også,” lød det formanende fra paven, som fortsatte: ”Hvis jeg skal tale om islamistisk vold, må jeg også tale om katolsk vold.” Men han havde naturligvis også en asketisk og salvelsesfuld morale: ”Jeg spørger mig selv, hvor mange unge vi har i Europa, som er efterladt uden idealer, og som heller ikke har et job. Da vender de sig mod stoffer, alkohol eller slutter sig til Islamisk Stat.”

Merkel har mistet magien

”Wir schaffen das!“ Sådan lød det betryggende fra Tysklands kansler Angela Merkel, da folkevandringen tog fart op gennem Europa sidste efterår. Hun gik forrest – og fik Tyskland til at træde i karakter i en ny rolle på verdensscenen. Men hun har mistet befolkningen. Et stort flertal af tyskerne tror ikke længere på, at alt løser sig. Tværtimod begynder dommedagsscenariet fra den franske forfatter Michel Houellebecqs bog Underkastelse snarere at vinde udbredelse. I en tankevækkende analyse beskriver Yascha Mounk fra Harvard University, hvordan Merkels nye humanistiske imperium allerede er ved at smuldre.

Spisesedlen

28 civile dræbt i Aleppo. Kampe mellem regeringsstyrker og oprørsgrupper har ført til massakre på civile, herunder mange børn, ifølge det anerkendte Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Dissidenter dømt ved skueproces. Advokat Zhai Yanmin blev i går dømt ved en éndags-retssag i Kina for såkaldt ”samfundsomstyrtelse”. Hans brøde er at forsvare menneskerettigheder.

Lavt antal af asylansøgere. Blot 65 personer søgte asyl i løbet af den seneste uge her i Danmark – det hidtil laveste antal på én uge i 2016.

USA bomber i Libyen. Det amerikanske luftvåben er begyndt at bombe IS-bastioner ved byen Sirte i Libyen – og udvider dermed krigen mod Islamisk Stat.

Jon Stewart er tilbage. Inden præsidentvalget i november vil verdens skarpeste politiske satiriker være tilbage og udfordre Donald Trump – med et animationsshow.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12