2. august 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ledelsesbeslutninger på et åndet grundlag

Når Føljeton senere i august holder en lille beskeden sensommersoiré for venner, bekendte og forretningsforbindelser, vil der være en håndaflæser til stede. Under de minutiøse forberedelser til festen forestillede vi os, at en synsk person ville kunne udgøre et muntert indslag, og derfor har vi hyret en, som vi fandt på nettet. Det er ikke meget anderledes, tænkte vi, end hvis Politiken […]

Kære læser

Sommerferien er lang i Thyregod

Tilbage i maj bragte Føljeton en serie om lukningen af Danmarks ældste asylcenter, Center Kongelund på Amager. Det havde igennem mere end tre årtier været hjem for de mest sårbare asylansøgere i landet, men måtte på grund af aggressiv skimmelsvamp pludselig lukke. Alle ansatte blev fyret, de mere end 300 frivillige blev sendt hjem, mens hovedparten af centerets 209 beboere blev flyttet til Thyregod Midtjylland. Meldingen fra både ansatte, frivillige og beboere var dengang entydig og temmelig klar: Lukningen ville få massive menneskelige konsekvenser, og 30 års erfaring kan ikke sådan videreleveres fra den ene dag til den anden. Føljeton har nu – tre måneder senere – besøgt Center Thyregod for at se, hvordan det går. I dag fortæller to af beboerne, hvordan de oplevede skiftet.

Det bedste vi har set

Herman Bang er taget til varieté, og her lærer vi rigtignok noget om livet: ”Angelo var Publikums Yndling. Drengen red Parforceridt over Barrierer. Han foer rundt under Bjældeklang, snart oppe, snart nede. Under Ridtet fik han Farve, og der kom Feberglans op i Blikket. Saa naar det var forbi, og han raabtes frem Gang efter Gang, veg Rødmen igjen, og han kastede Haandkys og samlede Appelsinerne op, og selv midt under Jubelen var Mignonøinene sorgfulde.” Og om døden (Spoiler alert!): ”Stakkels Angelo. En Dag, da de andre Artister kom til Prøven, fandt de ham hængt i Trapezen.”

Spisesedlen

Første tigger er dømt til udvisning af Danmark. I går blev en 63-årig rumænsk kvinde udvist af Danmark med indrejseforbud for tiggeri. Kvinden er den første tigger, der udvises af Danmark, efter at Folketinget før sommerferien vedtog en skærpelse af straffen for tiggeri. Kvindens forbrydelse består konkret i at tigge ved Nørrebro Station i København.

Flere børn bortadopteres uden deres forældres samtykke. Nye regler om bortadoption fra oktober 2015 har gjort det lettere at adskille børn fra deres forældre. De nye regler betyder, at det nu kun skal sandsynliggøres og ikke bevises, at forældrene aldrig vil kunne tage sig af barnet. Som resultat står flere børn nu til at blive bortadopteret uden deres forældres samtykke.

USA åbner op for fredelig dialog med Nordkorea. Efter flere måneder med spændinger mellem Nordkorea og USA forsøger USA nu at gyde olie på vandene. ”Vi er ikke jeres fjende,” siger den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson med henvisning til den nordkoreanske regering. USA ønsker dog kun at indgå i dialog, hvis nordkoreanerne lægger deres atomprogram på hylden.

Flertal i Folketinget vil sende migranter direkte tilbage til Afrika. EU bør lave en aftale med udvalgte afrikanske lande om, at migranter skal sendes direkte tilbage, efter de er ankommet til Europa. Det mener V, DF og S. Med inspiration fra aftalen mellem EU og Tyrkiet skal de afrikanske lande tage deres statsborgere retur imod til gengæld at modtage økonomisk støtte og mulighed for lovlig adgang til et bestemt antal migranter.

Vi har opbrugt naturressourcerne for hele år 2017. I dag er det Earth Overshoot Day, hvilket betyder, at vi fra dags dato begynder at bruge flere ressourcer, end kloden har til rådighed for resten af året. Globalt forbruger vi, som om vi havde 1,7 jordklode til rådighed om året, mens vi i Danmark har et endnu større overtræk med et forbrug på hele 3,6 jordkloder årligt.

Et sidste ord

Det kan da godt være, at vi er født i verdens lykkeligste og rigeste land, der ikke bliver nævneværdigt ramt af klimaforandringer og naturkatastrofer, men når man læser, at dronningen af England nyder fire cocktails om dagen, går det op for én, at man alligevel ikke var så heldig, som man kunne være, da man valgte en krop at bebo. Skål. Og se så lige denne fine video fra et træ i en skov i Nordamerika – enkelt og medrivende.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12