2. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En sprinter hopper af

Jamen, selvfølgelig. Præsidenten for Hvideruslands nationale olympiske komité hedder Lukasjenko til efternavn. Viktor Lukasjenko er ældste søn af præsident Aleksandr Lukasjenko – også kendt som “Europas sidste diktator“. Billed-googler man sønnen, ser man det straks: Han er måske ikke ligefrem sin far op ad dage (junior fremstår mere vellevned-kvabset, og blikket er mere desorienteret end […]

Kære læser

Billie Eilish er stadig på toppen

Mørket har altid været til stede i Billie Eillish’ univers. I den anbefalelsesværdige dokumentar Billie Eilish: The World’s a Little Blurry ser man teenage-popstjernen fortælle udførligt om sin vision for en ny musikvideo (til sangen “when the party’s over“), der skal have et glas sort slim i centrum – slim, som Eilish selv skal drikke. […]

Det bedste vi har set

Hjemlig uhygge

Hjemlig uhygge 

I 1931 erklærede forfatteren Virginia Woolf sig skyldig i mord. Hendes offer var ‘husets engel’ – idéen om den pligtopfyldende victorianske hustru. Og det var rent selvforsvar, for “havde jeg ikke dræbt hende, ville hun have dræbt mig“, som hun sagde. Så let skulle hun dog ikke slippe for dén konvention, for efter sin død begyndte husets engel at spøge. Det ses i horrorlitteraturen fra det 20. århundrede, hvor farlige monstre pludselig skiftes ud med hjemsøgte hverdagsobjekter som sakse, pander, papillotter og handsker. Truslen, måtte man forstå, kommer indefra.

Hytte på hytte

Hytte på hytte

Nybyg har i mange år lugtet af beton og stål, der i en uhellig alliance danner kønsløse sovebyer i byerne. Det skal være slut, i hvert fald i Sverige. Her er højhuse begyndt at skyde op omkring Stockholm, og de dufter helt anderledes godt. De er nemlig bygget i træ fra omkringliggende skove og udover at være både varme og lækre at se på, så minimerer det CO2-udledningen med omkring 50 pct. – sammenlignet med, hvis konstruktionen var i beton. At kunne bygge højt i træ er en teknologisk landvinding og mulighederne er mange, skriver The New York Times.

Virtuel eksponeringsterapi

Virtuel eksponeringsterapi 

At eksponere patienter for det, de frygter, er en bredt anerkendt behandlingsmetode indenfor psykiatrien. Men hvad stiller man op, hvis det ikke er muligt? Hvis det, de frygter, fx er krig, eller hvis de ikke kan forlade deres hjem? Virtual Reality kan måske vise sig at være svaret, skriver lektor i digitalisering Mads Bødker. I USA har man bl.a. kørt forsøg med at behandle PTSD-ramte soldater med Virtual Reality Therapi (VRT), og resultaterne er i nogle tilfælde ganske lovende. Spændende, omend lidt knudret, artikel ovre hos K-forum.

Spisesedlen

Skovbrande hærger fortsat i Sydeuropa. De seneste dage har temperaturer på over 40 grader udløst flammer i Europa, herunder i Italien, Grækenland, Tyrkiet og Spanien. Det italienske brandvæsen har i alt registreret over 800 skovbrande, tre landsbyer på Rhodos er evakueret, mens flere er døde langs Tyrkiets sydkyst. Lørdag udbrød også brand i San Juan-reservoiret, der genererer elektricitet og vand til den sydøstlige del af Madrid.

Syv dages retssag mod Morten Messerschmidt begynder i dag. Bagmandspolitiet kræver Dansk Folkepartis næstformand idømt fængsel for svig og dokumentfalsk i forbindelse med udbetaling af EU-midler til en Meld-konference i Skagen i august 2015. EU’s antisvindelenhed OLAF konkluderede i 2019, at der var tale om “ulovlige, uregelmæssige eller uberettigede udgifter“ på op til 583.000 euro. Messerschmidt har indtil videre nægtet sig skyldig.

Flere coronarestriktioner ophævet. Som næste skridt i regeringens genåbningsaftale trådte en række nye lempelser søndag i kraft, så coronapasset nu bliver overflødigt på museum og i zoo samt på spillesteder, i teatre og biografer med under 500 tilskuere. Derudover kan man se frem til fyldte tribuner på stadion og at stå tættere i supermarkedet. DR giver overblikket her.

Mindst 18 dræbt eller såret i New York. Mere end 40 skud blev lørdag aften affyret foran en barbersalon i New York-bydelen Queens, hvoraf flere forbipasserende blev ramt. Skyderiet formodes at være banderelateret, mens efterforskningschef ved politiet i New York (NYPD) James Essig kalder det “et brutalt, koordineret angreb“. Natten til søndag fulgte yderligere seks separate skyderier.

Den første transkønnede atlet skal i aktion ved OL. Selvom det siden 2015 har været tilladt for transkønnede at deltage i kvindernes vægtløftningskonkurrence ved de olympiske lege, har det affødt kritiske kommentarer, at Laurel Hubbard i aften stiller op i 87-kilo-kategorien. “Latterligt,“ lyder det fra bl.a. den forhenværende præsidentsøn Donald Trump Jr., mens Hubbard tidligere har udtalt, at det eneste, hun kan gøre, er at lukke det ude: “Jeg vil bare gerne være mig selv og have lov til at gøre de ting, jeg gerne selv vil.“

Et sidste ord

Når det er slut med at være Storbritanniens premierminister, venter der Boris Johnson en storslået karriere som Mr. Beans spirituelle arvtager.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12