2. december 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et corona-julemirakel

Ifølge Hannah Arendt – der velsagtens kan betegnes som Føljetons foretrukne filosof – kan vita activa, menneskets aktive livsførelse, opdeles i tre hovedkomponenter: Arbejde, frembringelse og handling. Arbejde dækker over alt det, der skal holde mennesket som biologisk væsen kørende. Det er den nødvendige, evindelige aktivitet, som giver mad på bordet. Frembringelse er det, som […]

Kære læser

En voldsvideo har slået Macron ud af kurs

Emmanuel Macrons valgsejr var på alle måder spektakulær. Til tonerne af Beethovens ”An die Freude” marcherede den relativt unge, intellektuelle franskmænd på valgnatten i 2017 igennem Louvres slotsgård for derefter at stige op på scenen og lade sig hylde i projektørernes lys og tilhængernes jubel. Til trods for sejren var hans ansigt seriøst – ja, […]

Det bedste vi har set

Matilda-effekten

Matilda-effekten

”Hvis vi skal tro historiebøgerne, så er (natur)videnskabernes discipliner opdyrket og skabt af mænd; naturvidenskabelige forskere er mænd, filosoffer er mænd, opfindere er mænd, forfattere er mænd, de største og mest banebrydende tanker og videnskabelige præstationer er blevet udført af mænd og har givet anledning til flere (og senere) mænds tanker og præstationer,” skriver Sara Kier Praëm i den nye bog Kønnets idehistorie. Men, skriver hun også, vi skal ikke blindt tro på historiebøgerne. Kvinders bidrag til tænkningen er blevet systematisk ignoreret gennem historien. Ofte er kvinders bidrag ligefrem blevet tilskrevet mænd i stedet. Det kaldes ”Matilda-effekten”. Eftertryk bringer et kapitel af den nye bog.

Men hvor flyver trækfuglene hen?

Men hvor flyver trækfuglene hen?

Selv i det antikke Grækenland var de klar over, at fuglene fortrak sig om vinteren. I dag ved vi, at de fornuftige dyr tager mod varmere himmelstrøg. Det virker jo ret åbenlyst, men det er faktisk en ret ny erkendelse. Først i det 17. århundrede regnede man ud, hvor fuglene fløj hen. Inden da gjorde spørgsmålet forskerne gale: Hvor flyver de forbandede fugle hen? Til månen eller hvad!? Læs om trækfugletænkning hos The MIT Press Reader.

Hvad lavede dronerne over Sussex?

Hvad lavede dronerne over Sussex?

For to år siden blev London-lufthavnen Gatwick lukket ned. To droner var blevet observeret tæt ved landingsbanen, og af frygt for kollision blev al flytrafik indstillet. Mens vagter og politi undersøgte stedet, hang flyene over lufthavnen, snart med faretruede lidt brændstof. Det var tanken, at sirener og lys ville skræmme droneførerne væk, men hver gang lufthavnen var klar til at genoptage flyvningerne, dukkede dronerne op igen. Hvad foregik der på himlen over Sussex? Var det terrorister eller drengestreger? Eller var det simpelthen en kollektivt fatamorgana? Politiet søgte, men fandt aldrig svar. The Guardian har skrevet en lille ”truecrime”.

Spisesedlen

Storbritannien godkender vaccine. Den britiske regering har godkendt en vaccine udviklet af det amerikanske medicinalfirma Pfizer og det tyske BioNTech. Godkendelsen betyder, at de første briter sandsynligvis kan blive vaccineret allerede i næste uge.

Trumps justitsminister: Ingen valgsvindel. ”Vi har per dags dato ikke fundet nogen beviser på valgsvindel i en skala, der kunne have ændret på valgets resultat.” Sådan lyder det fra den amerikanske justitsminister William Barr, der dermed modsiger sin chef Donald Trumps påstande om, at han er blevet snydt ved valget. Barr har hidtil været en loyal Trump-støtte.

Regeringen indfører nye coronarestriktioner i hovedstaden. På et pressemøde i går præsenterede den danske regering en række nye restriktioner og anbefalinger i 17 hovedstadskommuner. De skal forsøge at knække den stadigt stigende coronasmitte i Københavnsområdet. I butikker indføres der fx krav om antal kvadratmeter pr handlende, og alle 15-25 årige i de berørte kommuner opfordres til at lade sig teste.

Oppositionsleder i Hongkong dømt til fængsel. Demokratiforkæmperen Joshua Wong er blevet idømt 13,5 måneders fængsel af en domstol i Hongkong. Retten mener, at Wong har deltaget i ulovlige protester. Wong er en af de ledende skikkelser i den oprørsbevægelse, der kræver demokrati og mindre kinesisk indflydelse i Hongkong. To andre aktivister er ligeledes blevet dømt.

Milliarder af indefrosne feriekroner udbetalt. I nat udløb fristen for at få udbetalt en del af sine indefrosne feriepenge. I alt har 2,3 mio. danskere valgt at bestille udbetaling af indefrosne feriepenge, og dermed er der blevet bestilt udbetaling af 51,6 mia. kr. Ifølge Ritzau er omkring 85 pct. af de indefrosne feriepenge blevet udbetalt.

Et sidste ord

Kenneth Copeland er en ubehagelig teleevangelist, der tjener rigtig mange penge på folks tro. Men han er også en virkelig badass metalsanger.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12