2. december 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Er det dommedagsbasunerne, der gør folk vanvittige?

Har du hørt det? Menneskehedens dage er måske snart talte. Det er en amerikansk palæontolog og evolutionsbiolog ved navn Henry Gee, som skriver det i en kommentar i videnskabsmagasinet The Scientific American. Nu er Gee jo ikke den første, der har gjort sig den slags tanker. Jehovas Vidner har fx været on it i århundreder. […]

Kære læser

Zemmour er gået til filmen

Så skete det, franskmændene har gået og ventet på, og som mange har frygtet. Den højrenationalistiske journalist Éric Zemmour har annonceret sit kandidatur til det franske præsidentvalg i april 2022. Manden, de kalder Frankrigs Donald Trump og som har to domme for at opfordre til racehad i bagagen, udgav tirsdag en 10 minutter og 11 […]

Det bedste vi har set

Drilsk duelighed

Vi skal ikke helt kunne sige hvorfor, men vi har altså en forkærlighed for brevduer her på Føljeton. Ja, vi har endda overvejet at sponsorere en brevdue. For helt ærligt: Hvor blæret ville det ikke være at have sin egen flyvende budbringer? Heldigvis er vi ikke de eneste, der elsker de små kræ. The Walrus fortæller om duekapflyvning – og om hvordan forskerne stadig under sig over, hvorfor fuglene altid kan finde hjem.

Robotterne kommer… stadigvæk?

“Tusindvis af år inden Karel Čapek introducerede termen “robot“ for at henvise til kunstige slaver, finder vi dem i Homer.“ Ja, det kommer måske som en overraskelse, men der findes faktisk robotter i de græske helteeposer. Ifølge Homer får håndværker-guden Hefaistos i hvert fald hjælp af nogle gyldne tjenestepiger, der kan automatisere repetitivt arbejde. Man gjorde sig også tanker om mekaniske hjælpere og kunstig intelligens i gamle buddhistiske skrifter – for slet ikke at tale om i Romerriget. Vildt nok. The MIT Press Reader opridser robotternes lange idéhistorie.

Sosser i betonjunglen

“At løbe efter et relativ snævert, men højrøstet, segment af storbyvælgere med lange uddannelser, er simpelthen verdens dårligste råd […] Storbyvælgere med lange uddannelser er rigt repræsenteret af Radikale, SF og Enhedslisten, men det eneste ‘røde’ parti med landsdækkende appel til arbejderklassen er Socialdemokratiet. Hvis Socialdemokratiet glemmer dette, kan de lige så godt begynde at pakke flyttekasserne i ministerkontorerne.“ Lars Olsen, journalist og medforfatter til bogen Rige børn leger bedst, giver sit helt eget bud på, hvordan Socialdemokratiet skal forholde sig til de flygtende storbyvælgere.

Spisesedlen

WTA suspenderer alle turneringer i Kina. Det oplyser Women’s Tennis Associations (WTA) administrerende direktør, Steve Simon, i en pressemeddelelse. Det sker, efter den kinesiske tennisspiller Peng Shuai forsvandt i næsten tre uger efter at have beskyldt Kinas tidligere vicepremierminister for seksuelt overgreb. “Jeg kan ikke se, hvordan vi med god samvittighed kan lade vores atleter konkurrere der,“ udtalte Simon.

+ David Dragsted skrev om striden mellem WTA og Kina i sidste uge.

Mette Frederiksen opfordrer danskerne til at tage imod 3. stik. Det fortalte statsministeren på et pressemøde onsdag, hvor det blev bekendtgjort, at der er opdaget syv tilfælde af den nye coronavariant Omicron i Danmark. Det blev også meddelt, at myndighederne nu intensiverer vaccineindsatsen, så 500.000 danskere kan blive vaccineret om ugen.

+ EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen vil drøfte vaccinepligt i EU. Mette Frederiksen lagde dog ved onsdagens pressemøde vægt på, at den danske regering er meget langt fra at overveje at indføre vaccinekrav.

Michael Dyrby sendt hjem. Den tidligere TV 2-chef Michael Dyrby er onsdag blevet sendt hjem fra sit arbejde som ansvarshavende chefredaktør på B.T. Det sker, efter Anna Thygesen udpegede Dyrby som den TV 2-chef, der opførte sig krænkende overfor hende efter en julefrokost. Ifølge koncernchef i Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, er Dyrby sendt hjem for at passe på sig selv, fordi han er “ked af det“. Krab-Johansen udtaler, at han har tillid til Dyrby, som han mener har “bidraget til at skabe en åben og sund kultur“ på B.T.

+ Den tidligere B.T.-ansatte Anne Louise Rühe giver dog ikke meget for Krab-Johansens tillid. Til Ekstra Bladet fortæller hun, hvordan hun og syv andre daværende studentermedhjælpere i efteråret klagede til ledelsen over grænseoverskridende og krænkende adfærd fra en redaktør. Det har ifølge Rühe ikke fået synlige konsekvenser for redaktøren, som stadig har ansvar for at ansætte og vejlede studentermedhjælpere.

Red Barnet lancerer initiativ til at hjælpe unge med pædofile tanker. Seksuel tiltrækning til børn viser sig ofte allerede i teenageårene, og derfor har Red Barnet nu lanceret en hjemmeside, som skal hjælpe unge, der oplever at have pædofile tanker. “Vi skal først og fremmest beskytte børn mod alle former for seksuelle overgreb. Og vi lader børn i stikken, hvis vi ikke tør gå ind i den arena,“ udtaler Per Frederiksen, der er psykolog hos Red Barnet.

Den amerikanske højesteret afholder høring om kontroversiel abortlov. Onsdag indikerede rettens seks konservative dommere, at de har i sinde at lade staten Mississippi opretholde deres kontroversielle lov, der ulovliggør abort efter 15 uger. Afgørelsen vil stride imod den historiske Roe v. Wade-dom fra 1973, som sikrede amerikanernes forfatningsmæssige ret til abort. Det er endnu uvist, om de konservative dommere også vil forsøge at omstøde den.

Et sidste ord

Vi vil gerne på forhånd undskylde onkel-joken – men måske bør spillerne her arbejde lidt på deres boldbehandling.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12