2. februar 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sort samvittighed

Klapsalverne er berettigede. I forbindelse med fremlæggelsen af det i øvrigt rekordstore årsregnskab har DONG Energy annonceret her til morgen, at kul vil blive udfaset fra kraftværker inden 2023. Politikerne på Christiansborg klapper højt. Påfaldende højt. Men forhåbentligt ikke af sig selv. For energirevolutionen drives ikke længere frem af politikerne. Og Danmark har reelt stået […]

Kære læser

Århundredets helt

Bertel Thorvaldsen var livet igennem ret ligeglad med ordner og udmærkelser, så da han som en ældre herre i 1839 bliver udnævnt til storkorsridder af Dannebrogordenen, kan han ikke finde på et valgsprog og vælger først ‘Kærlighed til fædrelandet’. Hans ven Oehlenschläger gør ham opmærksom på, at det er totalt misvisende, så han smider et ord ind foran, som betyder alt for ham: ‘Frihed og kærlighed til fædrelandet’. Føljetonen om Danmarks største billedhugger fortsætter.

Det bedste vi har set

Med perfekt timing har instruktøren Lise Birk Pedersens nye dokumentarfilm ‘Tutti a casa – Al magt til folket?’ netop haft premiere: En stærk skildring af det politiske oprør mod de gamle politikere.

Spisesedlen

Rigspolitiet har mørklagt sagen om somaliske tvangsudsendelser. Regeringen har udsendelse af somaliske flygtninge som topprioritet, men det er usikkert, om det kan føres ud i livet. Rigspolitiet, der står for tvangsudsendelser, har mørklagt sagen og vil ikke bekræfte, om det overhovedet kan lade sig gøre at tvangsudsende somaliere, som situationen er nu.

På et år er antallet af flygtninge, der rammes af regler om midlertidig beskyttelse, fordoblet. 33 procent af de flygtninge, der fik asyl i Danmark i 2016, blev kun tildelt midlertidig beskyttelse. Den beskyttelsesstatus blev indført under S-regeringen i 2015 og strammet af Venstre-regeringen, der ændrede ventetiden for familiesammenføring fra et til tre år. Juridiske eksperter kalder det konventionsstridigt, mens integrationsminister Inger Støjberg (V) glæder sig over et faldende antal asylansøgere.

Rumænien vil lovliggøre visse former for korruption, og folket er rasende. Den rumænske handelsminister Florin Jianu er trådt tilbage i protest mod, at den socialdemokratiske regering netop har slækket på straffen for magtmisbrug for under 330.000 kroner. Den nye regel vil gavne flere rumænske lovgivere og borgmestre, blandt andre den socialdemokratiske partileder, som lige nu står foran en retssag. Op mod 300.000 rumænere samledes på gaden i de største protester i landet siden kommunismens fald.

Trump smækker røret på under telefonsnak med Australiens premierminister. Trump havde ”the worst call by far”, da han talte i telefon med Malcolm Turnball. Det lod han sin allierede vide, før han afbrød samtalen efter 25 minutter, selv om den skulle have varet en time. De to statsledere blev uvenner på grund af en aftale, hvor USA har forpligtet sig til at tage imod 1.250 flygtninge, som opholder sig i Australien. Men Trump vil ikke overholde aftalen, som han kalder ”the worst deal ever”.

Novo Nordisk tjente milliarder i udfordrende år, men må nedjustere.
Medicinalselskabet kom ud af 2016 med en omsætning på 111,7 mia. kr. og et overskud på 37,9 mia. kr. Alligevel falder aktien med mere end 7 pct., efter at det samtidig indikeres, at væksten i 2017 kan ramme nul. Bestyrelsen i Novo Nordisk mener derfor heller ikke, at topledelsen har gjort sig fortjent til en maksimal bonus, og skærer 73 pct. af deres bonuspulje væk – dvs. at de øverste chefer kun får 29 millioner kr.

Et sidste ord

Der findes en genre inden for YouTube-videoer, hvor kvinder fortæller deres mænd, at de skal være fædre. Ren feelgood. Beyoncé er dronningen af det meste, især surprise-albums og surprise-babyer. I 2011 åbnede hun glimmer-blazeren ved MTV Awards og viste ”the love that is growing inside of me” til sin mand (Jay-Z, du ved). Nu har hun tvillinger i ovnen, og det viser hun frem med bar hud, bikini, et slør og flere kilo blomster. Billedet er blevet det mest likede billede på Instagram nogensinde med syv millioner hjerter. Stort tillykke. Og hold dig langt væk fra Becky with the good hair, farmand.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12