2. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Forbehold og forhåndsaftaler

Efter at have sovet den ud oven på en historisk valgaften, hvor overvældende to tredjedele stemte for at afskaffe forsvarsforbeholdet, er nogle kommentatorer begyndt at spekulere i, om vi mon må tage resultatet med, ja, forbehold. Med 65,8 pct. har vi set den andenlaveste valgdeltagelse ved et dansk EU-EF-valg nogensinde, kun undergået af dengang i […]

Kære læser

Den smukke, franske løgn

Da EU-Kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, i september holdt sin årlige tale om unionens tilstand, var det under overskriften “Strengthening the soul of our union“. Det lyder flot, men hvad betyder det egentlig? I en ny reportageserie undersøger Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – om EU har en sjæl. Er den i fare her 50 år efter, at Danmark trådte ind i unionen? Hvilke værdier bygger den på? Og er den egentlig værd at bevare?

 

Det bedste vi har set

Vild ungdom

Vild ungdom

Merete Pryds Helle voksede op i et autoritært hjem. Det var ikke lige hende, så hun flyttede hjemmefra allerede som 15-årig og måtte lære at klare sig selv. Hun fik arbejde på en international performance-festival i København, hvor hun bl.a. fik en opgave, der hed: ”Der kommer et hestecirkus med 20 heste til grænsen ved midnat. Du skal sørge for, at der er dyrlæger til dem.” Og som hun fortæller: ”Da var jeg altså bare 17-18 år! Så lærer man at tage en telefon og bruge den. Og man lærer, at hvis folk siger nej, stopper man ikke bare der. ‘Don’t take no for an answer’, dét lærte jeg. Og det har jeg brugt meget i livet siden.” Glimrende interview med den romanaktuelle forfatter i Femina.

Tørrskodd (tørskoet) som Jesus Kristus

Tørrskodd (tørskoet) som Jesus Kristus

Tjek lige den her historie om et tidevannsprosjekt i den norske Brønnøy kommune, som arkitektfirmaet Snøhetta har udtænkt. Overskriften er æggende: ‘Her kan du leke Jesus: Hvem har ikke lyst til å gå på vannet?’. Simpelt, men effektfuldt. Flotte fotos i guddommelig natur. Attraktionen åbner officielt d. 9. juni med snorklipping.

Fusion til folket

Vi må ærligt indrømme, at vi ikke kendte ordet ”tokamak”. Som CNN beskriver i en oplysende feature, kan det dog blive nøglen til at løse alle verdens energiproblemer. En ”tokamak” er en gigantisk, doughnut-formet maskine, der skal hjælpe os med at indfange solen. Eller, mere præcist skabe og indfange fusionsenergi, der svarer til solens. Det er dog nemmere sagt end gjort, for processen involverer temperaturer op mod 150 mio. grader celcius – og hvordan skal den kære tokamak lige håndtere det? Et hold internationale forskere i Frankrig arbejder indædt på sagen. Og skal man tro CNN, er de tættere på gennembruddet end nogensinde før.

Spisesedlen

Stort flertal stemmer ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Med sammenlagt 66,9 pct. stemmer for og 33,1 pct. imod, resulterede onsdagens folkeafstemning i et historisk ja til at fjerne det danske forsvarsforbehold. Ifølge Udenrigsministeriet forventes det, at Danmark kan indtræde i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar 1. juli.

EU giver Kroatien grønt lys til at indføre euroen. Onsdag meddelte Europa-Kommisionen, at Kroatien har opfyldt alle kriterier for at blive en del af eurozonen. Dermed står kroaterne til at kunne skifte fra den nuværende møntfod kuna til euroen fra 1. januar 2023. Kroatien bliver det 20. europæiske land, der indfører den fælles valuta.

+ EU åbner nu for, at Polen alligevel kan få udbetalt godt 38 mia. euro fra den såkaldte corona-genopretningsfond. Pengene har hidtil været indefrosset som følge af juridiske uenigheder mellem Polen og EU.

Rusland strammer grebet om Severodonetsk. Ifølge byens borgmester, Oleksandr Stryuk, er blot en femtedel af Severodonetsk under fortsat ukrainsk kontrol, mens al essentiel infrastruktur er blevet ødelagt. Byen er en af de sidste ukrainske bastioner i Luhansk-regionen i det østlige Ukraine. Op mod 13.000 mennesker menes fortsat at opholde sig i Severodonetsk.

Sheryl Sandberg stopper hos Meta. Efter 14 år hos Facebook meddeler Sandberg, at hun træder tilbage som Chief Operating Officer hos moderselskabet Meta. I stedet vil hun fokusere på ”filantropisk arbejde”. Sheryl Sandberg har længe været en af de mest prominente, ledende skikkelser hos det sociale medie. Hun afløses af Metas nuværende Chief Growth Officer, Javier Olivan.

Dansk stjerneforsker modtager prestigefyldt videnskabspris. Sammen med to udenlandske kollegaer er den danske professor Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet blevet tildelt Kavli-prisen for sin udforskning af stjerners opbygning. Det er første gang en dansker vinder prisen i astrofysik, der uddeles af Det Norske Videnskaps-Akademi.

Et sidste ord

Vi burde virkelig nedskære vores flyforbrug.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12