2. maj 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Der bliver aldrig valg, ever

Der bliver aldrig valg, ever. Der har længe været spekulationer om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen vil lægge folketingsvalgdagen sammen med Europa-Parlamentsvalget søndag d. 26 maj. Men hvis det skal ske, er der en vis herre i statsministeriet, der skal til at rubbe neglene. Valgkampe i Danmark skal vare mindst 20 dage, så hvis det skal […]

Kære læser

Slutspillet i Venezuela er begyndt: Nu er det alt eller intet for oppositionen

Et fejlagtigt kupforsøg – eller hvad? Tingene begynder at spidse til i det sydamerikanske land Venezuela. Tirsdag bekendtgjorde den selvudnævnte præsident og leder af oppositionen Juan Guaidó, at han havde vundet opbakning blandt dele af det venezuelanske militær. Han opfordrede derfor sine støtter til at gå på gaden for at begynde det, han kaldte ”den […]

Det bedste vi har set

Den svenske by, der sagde nej til nynazisme

Den svenske by, der sagde nej til nynazisme

Nu hvor nynazisme næsten begynder at være mainstream i dansk politik, kan vi passende rette blikket mod Sverige. Det har The Guardian faktisk gjort for os; den britiske avis har været i byen Kungälv i Västra Götaland, hvor en 14-årig antiracist blev myrdet af nynazister i 1995. Så sagde byen: fandeme nej!

Dengang Socialdemokratiet vidste, hvad kultur er og kan

Dengang Socialdemokratiet vidste, hvad kultur er og kan

Den her artikel, som det vidunderlige danske kulturmagasin Atlas bragte onsdag i anledning af 1. maj, er et par år gammel, men den er stadig aktuel. Den handler om velfærd og ånd og et Socialdemokrati, der i dag fremstår påfaldende åndsforladt, når man tænker på, hvor vigtige roller netop ånd og kultur spillede for partiet i opbyggelsen af velfærden. Afsættet er vedlagte foto fra 1955, hvor to toneangivende socialdemokrater bader ved Fanø. Den cigarrygende Viggo Kampmann skulle senere blive landets statsminister, mens Julius Bomholt indtog Kulturministeriet. De ønskede et humanistisk og ikke et økonomisk funderet velfærdssamfund. Læs og drøm.

Er Olli Rehn the man?

”Jeg håber ikke, at jeg er ligesom en af de der karikaturer på gamle postkort i Bruxelles, [hvor der] står, at den perfekte europæer laver mad som en brite, kører bil som en franskmand, har en tyskers humor og [er] snakkesalig som en finne,” siger Finlands nationalbankdirektør Olli Rehn. ”Det passer slet ikke på mig.” Rehn er på tale som ny direktør for Den Europæiske Centralbank, og måske er han den mest spændstige kandidat til jobbet. Politico Europe tegner her feltet op og forklarer, hvorfor den 57-årige finne kunne gøre en forskel.

Spisesedlen

Rigsrevisionen vil granske Miljø- og Fødevareministeriet. Det er de seneste to års mange fund af nye pesticidrester i dansk drikkevand, der har fået Rigsrevisionen til at iværksætte en undersøgelse af ministeriet, fremgår det af en aktindsigt, som DR har fået. I sidste uge kom det frem, at man har fundet stoffet chlorothalonil-amidsulfonsyre i grundvand over hele landet og i drikkevandet i Egedal Kommune.

USA’s justitsminister kritiserer Robert Mueller ved senatshøring. Et nyt ord trender inde på den engelsksprogede ordbog Merriam-Websters website, efter at justitsminister William Barr onsdag var til høring foran Senatets retsudvalg: Barr kaldte den særlige efterforsker Robert Muellers nu offentliggjorte skriftlige klage over Barrs opsummering af Mueller-rapporten for det svært oversættelige ”snitty” (disagreeably ill-tempered).

+ Factcheck.org: Løj William Barr for Kongressen?

 

Flere end 400 dårlige 70’er- og 80’er-boliger på Fyn skal rives ned. Boligselskabet Civicas ejendomme i det sydvestlige Odense er i en elendig forfatning, som bedst kan sammenfattes som fugt, skimmelsvamp og kræftfremkaldende stoffer i gulve, vægge og lofter. Husene skulle have været sat i stand, men det er billigere at rive dem ned, er Civicas konklusion. Dårligt byggeri fra den tid kan være et problem over hele landet.

Japans premierminister vil mødes med Nordkoreas leder. I et interview, som den japanske avis Sankei Shimbun bragte onsdag, siger premierminister Shinzo Abe, at ”jeg vil gerne mødes betingelsesløst med formand Kim Jong-un og tale med ham med et åbent sind”. Japan kan ikke ”bryde skallen af gensidig mistillid,” fortsætter han, ”medmindre jeg møder Kim”. Nordkorea har længe været opfattet som den største sikkerhedstrussel mod Japan.

Canadisk 10-dollarseddel kåret som årets pengeseddel af International Bank Note Society. På den ene side er der et billede af det canadiske Museum for Menneskerettigheder i Winnipeg, på den anden et billede af Viola Desmond (1914-1965), som var en pioner inden for social lighed. Desmond er afbilledet på højkant.

Et sidste ord

USA’s justitsminister William Barr blev onsdag grillet af det amerikanske Senats retsudvalg. I den her otte minutter lange videosekvens er det præsidentkandidaten Kamala Harris, der fører kniven. Der er ikke noget at sige til, at Barr har meldt afbud til en lignende tur i dag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12