2. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et sygt system

Det viser sig, at man godt kan spille for meget banko. I hvert fald hvis man spørger Spillemyndigheden, som har valgt at politianmelde foreningen Byens Bedste Banko i København. Som navnet antyder, er foreningen vilde med at råbe ting som “Gamle Ole” flere gange om ugen, men den går ikke ifølge spillereglerne. Danske Spil har […]

Kære læser

Vægttabsmidler er blevet hverdagskost

Pengene vælter ned i Novo Nordisks lommer på grund af Ozempic og Wegovys stigende popularitet. Hvad siger det om tyndhed, tykhed og vores kroppe som kampplads for tidens tendenser?

Det bedste vi har set

Poetisk 1. maj

I går gik det næppe nogens næse forbi, at det var Arbejdernes Internationale Kampdag. En dag som står i de røde faners, fadøllens og talernes tegn (det sidste for alle andre end Socialdemokraterne i hvert fald). Gyldendal har bedt forfatter bag romanen PIGEDYR og vinder af Kritikerprisen Cecilie Lind, give en tale i anledning af kampdagen. Den findes på Gyldendals YouTube-kanal og er en skarp, poetisk indsprøjtning, som er et ganske fint afbræk.

Nu er han bekymret

Nu er han bekymret

Interview i The New York Times med den 75 brite Geoffrey Hinton, som er en af pionererne inden for udviklingen af kunstig intelligens. Han var ikke en af de cirka tusind eksperter og tech-chefer, der underskrev et åbent brev om faren ved kunstig intelligens for en måneds tid siden. Men nu har han sagt sit job op i Google. “Det er svært at se, hvordan man kan undgå, at bad actors bruger det til dårlige ting,” siger han. Og med bad actors mener han ikke dårlige skuespillere. Han ser bekymret ud på billedet, vi har fundet af ham.

Wauw… eller hvad

Flotte kjoler og kostumer ved den årlige Met Gala i New York mandag aften. Se billederne hos Vogue. Eller Variety.

+ ‘Hvorfor hylder Met Gala en islamofob med nazistiske rødder?‘ Kommentar af Gürsoy Doğtaş i Hyperallergic. Islamofoben er Karl Lagerfeld.

Spisesedlen

To topchefer ved Aarhus Universitetshospital fyret efter omtalt kræftskandale. Det har Region Midtjyllands ledelse meddelt på et pressemøde tirsdag formiddag. Fyringerne kommer, efter det i en rapport vurderes, at administrationen på hospitalet har begået brud på patientrettigheder i forbindelse med kræftpatienters ventetider på operationer. Bruddene bliver beskrevet som “grove” og “bevidste”.

Kommission vil afskaffe 10. klasse for folkeskoleelever. Det gælder ifølge flere medier både kommunerne og efterskolerne. Kommissionens anbefaling kommer i håbet om at få flere unge til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse. Det tiende skoleår skal i stedet erstattes af en ny, toårig ungdomsuddannelse under navnet hpx. Ifølge Berlingske vælger 52 pct. af eleverne i niende klasse at tage et 10. skoleår.

Usbekistans præsident Shavkat Mirziyoyev kan sidde på sin post frem til 2040. Det er konklusionen, efter befolkningen søndag stemte for en ændring af forfatningen. Ifølge de foreløbige valgresultater er 90 pct. af de fremmødte for den 65-årige præsidents lovændring. Valgdeltagelsen meldes at være op mod 85 pct.

Myndighederne i Moldova anholder EU-kritikeren Marina Tauber. Det bekræfter Moldovas antikorruptionsanklagemyndighed. Marina Tauber leder protestbevægelsen imod landets pro-europæiske politik. Derudover er hun ledende medlem af landets næststørste oppositionsparti. Tauber er anholdt for at forsøge at rejse til Israel, hvor partiets leder Ilan Sor er i eksil, samt for overtrædelser af reglerne for partifinansiering.

Hollywoods manuskriptforfattere nedlægger arbejdet. Det skriver fagforeningen The Writers Guild of America på Twitter. De vil have mere i løn, efter streamingtjenesternes indtog har givet dem færre penge på lommen. Strejken betyder, at flere store amerikanske udsendelser som ‘The Tonight Show’, ‘Saturday Night Live’ og ‘The Late Show’ ikke vil gå i luften med nye afsnit, før parterne er nået frem til en overenskomst.

Et sidste ord

Og hvad mon kakerlakken havde på?

Vi er tilbage i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12