2. november 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvem har nøglerne til regeringsmagten?

“Jeg vil give dig nøglerne til Himmeriget, og hvad du binder på jorden, skal være bundet i himlene, og hvad du løser på jorden, skal være løst i himlene“ – Matthæusevangeliet, kapitel 16, vers 19.   Lars Løkke Rasmussen (M) kunne gå på vandet, da uret nærmede sig kl. 23 på valgaftenen, og knap 70 […]

Kære læser

Bolsonaro hældte benzin på bålet, men strøg ikke tændstikken

Amazonasregnskoven – der proportionelt udgør en lige så stor del af Brasilien, som landbrugsjorden gør det herhjemme – har netop vundet præsidentvalget i Brasilien. Og valget i verdens fjerdestørste demokrati var ligeledes præget af et comeback for en tidligere statsleder. Men det er nok også der, at sammenligningerne stopper. Det ville i hvert fald være […]

Det bedste vi har set

Hvis valget var en familiemiddag…

Hvis valget var en familiemiddag…

Så var Mette Frederiksen moren, der havde arrangeret festen. Jakob Ellemann-Jensen var mors nye mand, der forsøger at skabe respekt om sin person efter at have læst ledelsesfilosofi. Og Inger Støjberg var mors søster, der hele aftenen påpeger, at der ikke er plads til alle indenfor, og at man burde have holdt festen i et telt, sådan som hun foreslog. Og det handler ikke kun om, at hendes mand er teltudlejer, men faktisk bare om, at det er det mest fornuftige at gøre. Weekendavisen har omskrevet valget til en familiemiddag, og det er ret sjovt på en meme-agtig måde.

Har IMF udtjent sin værnepligt?

Har IMF udtjent sin værnepligt?

Den Internationale Valutafond (IMF) er blevet kaldt anmassende, neoliberal og endda neokolonial. Men hvad er egentlig fremtiden for den globale organisation, der skal afhjælpe økonomisk deroute ved at låne penge til sine medlemslande? Det forsøger Jamie Martin, adjunkt i historie og socialvidenskab ved Harvard Universitet, at forklare i The Guardian. Det gode ved teksten er, at skribenten husker at forklare de grundlæggende ting som, ja, hvad IMF i det hele taget er, og hvordan dens magtfordeling – som giver USA overdimensioneret indflydelse – fungerer.

Minut for minut i et kapret Ryanair-fly

Minut for minut i et kapret Ryanair-fly

“På et tidspunkt mellem 9.50 og 10.00 den 23. maj 2021 gik to mænd ind i Minsks flykontrolcenter. De var der for at levere en besked: Der er en bombe på Ryanairs fly 4978 fra Athen til Vilnius, som snart flyver gennem det hviderussiske luftrum. Den besked var en løgn.“ Det er starten på historien om, hvordan et Ryanair-fly nødlandede i Minsk, og hvordan to af dets passagerer – den belarusiske journalist og systemkritiker Roman Protasevich og hans kæreste Sofia Sapega – blev arresteret. Hændelsen udløste international forargelse, og Belarus blev ramt af sanktioner fra EU. Nu har Politico fået adgang til en rapport, der minut for minut gennemgår episoden, herunder en mystisk samtale mellem en formodet KGB-agent og Ryanair-piloten.

Spisesedlen

Folketingsvalg giver smalt flertal til rød blok. Resultatet af tirsdagens valg, der blev afgjort i de sene timer, lyder på 87 mandater til rød blok, 72 til blå og 16 til Moderaterne. Med støtte fra tre nordatlantiske mandater rammer de røde partier dermed nøgletallet 90. Socialdemokratiet forbliver det største parti i Folketinget og er nu over dobbelt så stort som Venstre. Med 27,5 pct. af stemmerne har S fået sit bedste valg i to årtier, mens valgdeltagelsen på 84,1 pct. er den laveste i mere end 30 år.

For første gang krydser et nordkoreansk missil den maritime grænse til Sydkorea. Missilet var blot ét ud af mindst 17, der blev affyret fra Nordkorea onsdag morgen. Få timer efter, at det landede mindre end 60 km fra den sydkoreanske bred, affyrede Sydkorea tre missiler. Eskaleringen af den militære aktivitet sker, efter Nordkorea har krævet, at USA og Sydkorea stopper deres militærøvelser.

Bolsonaro bryder stilheden efter valgnederlag i Brasilien. Landets nu tidligere præsident takkede sine vælgere, men undlod direkte at anerkende Luiz Inácio Lula da Silvas sejr. Jair Bolsonaro anfægtede dog ikke resultatet, og efter den korte udtalelse oplyste hans stabschef Ciro Nogueira, at magtens “overgangsproces“ nu vil begynde. Højesteret meddeler dog, at Bolsonaro de facto har anerkendt valgresultatet ved at autorisere magtovertagelsen.

Klimaaktivist arresteres i Egypten. Søndag blev en indisk klimaaktivist anholdt af egyptiske sikkerhedsstyrker, efter han igangsatte en otte dage lang vandring for at skabe opmærksomhed om klimakrisen op til klimatopmødet COP27. Lokale menneskerettighedsgrupper kalder anholdelsen for “ulovlig“ og siger, at mindst 67 personer de seneste dage er blevet arresteret i myndighedernes forsøg på at dæmme protester.

Solvej Balle modtager Nordisk Råds litteraturpris. Den danske forfatter modtog tirsdag den prestigefyldte pris for romanerne Om udregning af rumfang I, II og III. I de tre bind ud af planlagte syv følger man karakteren Tara Selter i en fortælling, hvor datoen 18. november gentager sig igen og igen. Juryen kalder det “et mesterværk til tiden“, hvori “vores idé om kunstværket som en afrundet enhed udfordres“.

Et sidste ord

Bare fordi man er en tyv, behøver man altså ikke have dårlige manerer.

Vi ses i morgen – måske lidt klogere på valgets udfald?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12