2. oktober 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kulminationer, vendepunkter og andre begivenheder af en vis størrelse

Åh Nyhedsgud i det høje, bær over med os! Dagen i dag – onsdag d. 2. oktober 2019 – er ved skæbnens mellemkomst gået hen og blevet et af den slags døgn, hvor der er så mange højspændte begivenheder rundt om i verden, at det kræver en overmenneskelig præstation at udvælge og formidle og holde […]

Kære læser

Boris’ brexitplan er fuld af grænser

Ingen grænser. Den britiske premierminister Boris Johnson gennemlever i disse døgn nogle af de vigtigste timer i sin politiske karriere. I går briefede han de tungeste af Europas ledere om den nye brexitplan, som han forventes at fremlægge i dag, når det konservative landsmøde når sin afslutning. Johnson synes dog ikke at have været glad […]

Det bedste vi har set

Telefonsamtalen, der aldrig fandt sted

Telefonsamtalen, der aldrig fandt sted

USA’s præsident Donald Trump skulle have talt i telefon med Irans præsident Hassan Rouhani forrige tirsdag under FN’s Generalforsamling i New York. Frankrigs præsident Emmanuel Macron havde sat telefonmødet op, og samtalen skulle have sat gang de atomforhandlinger, som tidligere er blevet smidt på gulvet. Det endte med, at Trump måtte hænge i røret, fordi Rouhani aldrig dukkede op i den anden ende, selvom han var gået med til Macrons firepunktsplan. Politico leverer historien om, hvad pokker der skete.

Gyldendal har dræbt Rosinante

Gyldendal har dræbt Rosinante

Udover at være den tapre og rablende vanvittige ridder Don Quijotes trofaste ganger, er Rosinante også et velrenommeret dansk forlag, der nu har fået kniven af Gyldendal. Norske Vagant har adspurgt fem redaktører fra mindre danske forlag, hvad konsekvenserne egentlig er for litteraturens og forlagsbranchens fremtid i Danmark – og det er der kommet en lidt alternativ, lettere pessimistisk men okay interessant nekrolog ud af.

 

Hvad siger vores vuffer?

Hvad siger vores vuffer?

Vi kan lige så godt sige det, som det er: Vi er tossede med hunde her på Føljeton. Men om vi rent faktisk er så vilde med de firpotede venner, at vi også godt gad høre, hvad de egentlig havde at sige, er vi ærligt talt lidt mere i tvivl om. Ikke desto mindre kan vi alle godt begynde at forberede os på fremtiden: Under akronymet FIDO er en gruppe forskere på Georgia Tech i USA nemlig i fuld sving med at udvikle ny teknologi, der skal lette kommunikationsforholdet mellem ejer og vovse. Tech-magasinet Wired har været på besøg.

 

Spisesedlen

Finanslovsforslag offentliggøres i dag. Klokken 12 i dag præsenterer regeringen deres finanslovsudspil under overskriften ‘Velfærd først – tryghed, tillid og en grøn fremtid’. I sin åbningstale i går fastslog statsminister Mette Frederiksen, at der blandt andet skal afsættes flere penge til skattevæsnet. Herudover er der i den nye finanslov afsat 5,4 mia. kr. til et løft af velfærd og uddannelse i 2020.

Johnson fremlægger endelig brexit-plan i dag. Storbritanniens premiereminister, Boris Johnson, fremlægger i dag sin endelige plan for en brexit-aftale. Tirsdag aften udtalte premierministerens kontor, at han under ingen omstændigheder vil forhandle en udsættelse af brexit, og at Storbritannien forlader EU uden aftale, såfremt Johnsons aftale ikke går igennem.

Protester i Hong Kong ekskalerede på Kinas årsdag. I Beijing fejrede man i går 70-året for det kommunistiske styre i Kina, hvor blandt andet landets militære magt blev fremvist ved en parade. I Hong Kong blev dagen markeret radikalt anderledes. Her eskalerede de demonstrationer, der siden juni har raset i protest mod Kinas politiske indflydelse i Hong Kong. Hele 180 demonstranter blev anholdt, 104 civile kom på hospitalet, og en 18-årig demonstrant blev skudt i brystet på klods hold.

Over 1.600 mennesker har mistet livet i Indisk monsun. Den kraftigste monsun i Indien i 25 år har forårsaget massive oversvømmelser og har siden juni kostet over 1.600 mennesker livet. Den indiske monsun, der normalt varer fra juni til september, har allerede givet over 10 pct. mere regn end gennemsnittet de sidste 50 år, og den forventes at vare over en måned længere, end den plejer.

Manglen på kommunalt ansatte kan blive massiv i fremtiden. Hver fjerde kommunalt ansatte er over 55 år gammel, og hvis kommunerne ikke bliver bedre til at holde på deres ældre medarbejdere, kan der blive enorm mangel på blandt andet sundhedspersonale, skolelærere og pædagoger i fremtiden, mener Kommunernes Landsforening. Der bliver især mangel på sosu-medhjælpere. I denne faggruppe er hver tredje medarbejder nemlig over 55 år gammel.

Et sidste ord

Vi har brug for at få den her lille fyr til at give os en peptalk hver morgen. Så ville det måske være nemmere at komme ud af fjerene.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12