2. september 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

”Ja” er ikke bare et fattigt ord

I går var på mange måder en god dag. Rema 1000 annoncerede, at man ikke vil afvikle det amerikansk inspirerede rædselskabinet Black Friday i år. Ganske vist sker det for at forhindre coronasmitte ved køtilbud, snarere end som en protest mod den usunde forbrugskultur, men lidt har vel også ret. Vi håber, at andre butikker […]

Kære læser

Macrons libanesiske cedertræer vokser ikke ind i himlen

Egentlig har Libanon ikke været underlagt kolonialmagten Frankrig siden 1943, men da den franske præsident Emmanuel Macron ankom til landet i begyndelsen af denne uge, kunne man godt være fristet til at tro, at libaneserne aldrig for alvor fik deres selvstændighed. Det er hundrede år siden, at Libanon blev udråbt som stat under fransk mandat, […]

Spisesedlen

Aftale om samtykkelov på plads. Fremover skal der være samtykke inden sex, ellers er det voldtægt. Det er regeringen og dens støttepartiet blevet enige om. ”Grundlæggende er det voldtægt, hvis man ikke er enig om det. Det er den grundlæggende ændring og et kæmpe skridt for ligestilling og ligeværd” udtaler justitsministeren Nick Hækkerup (S).

Nye tal afslører ulighed i sundhedsvæsnet. De veluddannede lever bedre og længere, mens de kortuddannede med lav løn oftere bliver syge, dør tidligt og får dårligere hjælp undervejs i sundhedsvæsnet. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. I Nordeuropa er Danmark er et af de lande, der klarer sig dårligst, når det kommer til lighed i sundhedsvæsnet.

Lærerne stemmer ja til ny arbejdstidsaftale. Med to tredjedeles flertal har folkeskolelærerne godkendt den første centrale lærer-arbejdstidsaftale siden lockouten i 2013. Det skriver Folkeskolen.dk. Mere end tre ud af fire af de stemmeberettigede lærere satte deres kryds ved urafstemningen.

Charlie Hebdo-retssag begynder. Det er mere end fem år siden, at to islamistiske terrorister trængte ind på redaktionen hos det franske satireblad Charlie Hebdo og dræbte 12 personer. I dagene efter blev også en politikvinde dræbt, ligesom et jødisk supermarked blev angrebet. I dag begynder så retssagen mod i alt 14 personer, der står anklaget for at have medvirket til terrorangrebet. Charlie Hebdo har i forbindelse med retssagen valgt at genoptrykke de tegninger af profeten Mohammed, der var terroristernes begrundelse for angrebet.

Statue af Hans Egede bliver ikke flyttet. Statuen af den dansk-norske præst og missionær Hans Egede bliver ikke flyttet fra sin nuværende plads i Nuuk. Det har kommunalbestyrelsen i den grønlandske hovedstad besluttet. Statuen har været omdiskuteret, fordi nogle mener, den er et symbol på dansk kolonialisme i Grønland. Blandt andet er den blevet overhældt med rød maling.

Et sidste ord

”Der findes kun ét virkelig alvorligt filosofisk problem: Selvmordet” skrev den franske forfatter og filosof Albert Camus. Det er et spændende udsagn, men også en anelse dystert, så umiddelbart er det ikke noget, vi ville bruge som udgangspunkt for en reklamekampagne. Hos tv-koncernen Viasat ser de tilsyneladende anderledes på det, og det tager vi på en eller anden måde også hatten af for.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12