20. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Undskyldningernes øjeblik

Det kan være svært – ja, ofte er det næsten umuligt – at forudsige konsekvenserne af ens handlinger. Som hvis man laver det, man tror, er en uskyldig joke, men bagefter finder ud af, at andre ikke deler ens humor, og faktisk synes det er både upassende og stødende. Bagklogskabens ulidelige lys kan være blændende. […]

Kære læser

Historisk høring vingeskyder Donald Trump

Efter 18 måneders undersøgelser kunne det særlige 6. januar-udvalg i Repræsentanternes Hus i USA mandag holde sin sidste offentlige høring, og som forventet sluttede det med et brag: Udvalget anbefaler, at den tidligere præsident Donald Trump retsforfølges for hele fire mulige forbrydelser: For at have blokeret en officiel proces, for sammensværgelse om at bedrage landet, […]

Det bedste vi har set

En mand, der sidder på en sofa og ser på noget

En mand, der sidder på en sofa og ser på noget

Vi har nogle gange linket til den digitale udgivelse The Pudding, som er virkelig god til at visualisere alle afskygninger af data. Her op til jul har The Pudding valgt nogle af de bedste ting fra 2022. Blandt “honorable mentions“ er der nogle, som vi særligt godt kan lide, fx ‘How Fateful‘ af Channon Perry. Hun og hendes kæreste mødtes på en app, så de har ikke en romantisk sådan-mødte-vi-hinanden-historie. Derfor har hun ud fra GPS-data undersøgt, hvor stor sandsynligheden er for, at de kunne have mødt hinanden sådan kærlighed-ved-første-blik-agtigt. De havde trods alt boet i samme by i fem år og gået på samme universitet. ‘A Man sitting at a Couch looking at Something‘ er også fed. Prøv selv at gå på opdagelse.

Kvantemekanikkens gåde

Kvantemekanikkens gåde

Dagbladet Informations Mikkel Vuorela og Niels Alstrup fra har med støttepenge fra Novo Nordisk Fonden lavet en temmelig spændende podcastserie om kvantemekanik – den fysiske teori, som ledte os til computeren og atombomben. Og hvad bliver så det næste? Vi ved alle sammen, hvordan en paddehattesky ser ud, så her ovenfor ser du et billede af en mand ved en computer.

Glenn og Annika ind i varmen

Gyldendal STREAM er der noget, der hedder. Det gamle forlag har dog fået den gode idé at sætte forfatteren Glenn Bech til at lave en minipodcastserie, der simpelthen hedder næsten det samme som hans seneste, meget roste bog, Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet. Indtil videre foreligger der tre afsnit, det seneste er med sangeren og sangskriveren Annika Aakjær om misundelse, om at bryde klasseskel og om at komme ind i varmen.

Spisesedlen

EU enige om prisloft på gas. En ny aftale skal sikre, at gaspriserne ikke løber løbsk, som man så i augustmåned, da prisen var knap 330 euro pr. megawatt-time. I det nye år vil prisen max være 180 euro. Aftalen blev vedtaget ved et kvalificeret flertal efter flere ugers debat, hvor de mest gasafhængige lande har presset for et lavt prisloft.

Putin vil styrke overvågning af russere og grænser. Den russiske præsident beordrer sin efterretningtjeneste FSB til at maksimere “brugen af operationel, teknisk og personalemæssig potentiale“ for at bekæmpe udenlandske efterretningstjenester, få større kontrol med landet og “identificere forrædere, spioner og sabotører“. Udmeldingen kommer, efter Ruslands missilangreb i Ukraine er intensiveret.

Ombudsmanden kritiserer Gældsstyrelsen. Kritikken kommer, da Gældsstyrelsen ikke i tilstrækkelig grad inddriver børnebidrag, der ikke er blevet betalt af den anden forælder. Det resulterer i, at flere enlige mangler de børnepenge, som de ellers har krav på. I alt mangler 517 mio. kr. at blive inddrevet. Til sammenligning drejede det sig i 2018 om en gæld på 238 mio. kr.

Nederlandene undskylder for rolle i slavehandel. Den nederlandske premierminister, Mark Rutte, gav mandag en officiel undskyldning på vegne af sin regering for landets rolle i at tilskynde, bevare og drage fordel af flere århundreders slavehandel. Rutte har derudover sendt en række ministre til tidligere kolonier i Sydamerika og Caribien i forbindelse med undskyldningen.

Børn og unge mødes mindre fysisk med deres venner. Det viser en rapport fra VIVE. Over halvdelen af 11-19-årige drenge mødes ikke med venner i løbet af ugen. I stedet mødes de ofte bag en skærm. “Det er en markant udvikling, men gaming og sociale medier er en ny verden, som børnene har taget til sig, og de lærer noget af at færdes begge steder,“ siger forfatter bag rapporten Karen Margrethe Dahl til TV 2.

Et sidste ord

Direktørjobbet hos Twitter bliver måske snart ledigt. Mon Snoop Dogg er ved at finpudse sit CV til anledningen?

Føljeton er tilbage i morgen. Hej så længe!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12