20. februar 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kan Bloomberg købe alt for penge?

”I’ve lived long enough to have learned / The closer you get to the fire the more you get burned.” Billy Joel, ”A Matter of Trust”   Vi skriver jo så ofte til dig, ved du, og vi har sikkert skuffet med et par billig pointer eller puerile platituder et par gange, så lad os […]

Kære læser

Mette Frederiksens gnier-gruppe spiller op til sparedans i Bruxelles

Hvem spiller trommer? Intet kan ødelægge den gode stemning som problemer med finanserne. I dag mødes EU’s regeringsledere for at diskutere, hvordan unionens budget skal se ud de næste syv år, og den dårlige stemning lå i luften allerede inden forhandlingerne for alvor var gået i gang. Budgetforhandlinger i EU er altid et blodigt slagsmål, […]

Det bedste vi har set

Når Beethoven er ren poesi 

Når Beethoven er ren poesi 

Er i dag ikke bare sådan en dag, der skriger på ”a bit of the old Ludwig Van”, som  Alex fra A Clockwork Orange ville sige det? London Review Bookshop – der ejes af London Review of Books – har selvfølgelig også en podcast, og i det nyeste afsnit er der dømt Beethoven for fulde gardiner. Digteren Ruth Padel har skrevet en biografisk digtsamling – ja, den genre findes også – om den klassiske komponist, og mødes med to andre digtere, Raymond Antrobus og Anthony Anaxagorou, i London-boghandlen for at snakke om kærligheden til Beethoven. Da-da-da-daaaa!

+ Vox har for nylig lavet en lækker lille video om Bachs berømte præludium til Cellosuite nr 1, hvis vi nu skal blive lidt i det klassiske hjørne.

Thomas Piketty er tilbage

Thomas Piketty er tilbage

Det sendte chokbølger gennem den økonomiske forskning, da Thomas Piketty i 2013 udkom med murstensværket Kapitalen i det 21. århundrede. Egentlig var det lidt sjovt, for i realiteten sagde Piketty ikke noget, som mangt en marxistisk tænker ikke allerede havde sagt før ham: at kapitalismen avler ulighed. Piketty leverede dog sine pointer med tæft og sans for detaljen, og det var jo nok det, som eleverede ham til akademisk rockstjernestatus: Ingen var i tvivl, om at franskmanden faktisk havde regnet på det her. Med et trylleslag havde Piketty gjort Marx stueren for selv den allermest Excel-glade djøffer. Nu barsler økonomen så med en ny bog, og ambitionsniveauet er ifølge The Guardians anmeldelse skruet helt i vejret: i modsætning til forgængeren, der primært behandlede de sidste 200 års ulighed i den vestlige kapitalisme, forsøger Piketty i Capital and Ideology at ”tilbyde en historie om næsten alting”.

EU’s digitale slagplan

EU’s digitale slagplan

EU skal kunne konkurrere med både USA og Kina, når det kommer til teknologi. Derfor fremlagde Europa-Kommisionen onsdag en pakke af tre dokumenter, der redegør for unionens fremtidige strategi for blandt andet databehandling, kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse. Indrømmet, det er lidt til den tørre side, men det er altså også vigtigt – og heldigvis har Politico været så flinke at samle de vigtigste pointer og spørgsmål i en fiks explainer. Spoiler alert: Margrethe Vestager, EU’s ”digitale zar”, har selvfølgelig også en finger med i spillet.

Spisesedlen

Mindst ni personer dræbt i skyderi i Tyskland. Skyderiet fandt sted onsdag aften i byen Hanau i delstaten Hessen. En mand åbnede ild foran en vandpibebar, hvor flere blev dræbt. Han flygtede angiveligt fra stedet i bil, og kort tid efter var der et nyt skyderi ved en anden vandpibebar et par kilometer væk. Tysk politi oplyser, at de har fundet den formodede gerningsmand død i sit hjem. Motivet er ukendt, men ifølge den tyske avis Bild har gerningsmanden efterladt et manifest med højreekstreme holdninger.

Akut lægemangel i Danmark. Der bliver færre praktiserende læger i Danmark. I dag er næsten 140.000 danskere uden fast læge, og I 2023 vil antallet vokse til omkring 300.000. Det viser en opgørelse fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslår, at problemet afhjælpes ved at indføre tjenestepligt for unge læger. PLO forholder sig skeptisk over for det forslag.

Advokat: Trump lokkede Assange med benådning. Ifølge WikiLeaks-stifteren Julian Assanges advokat skal Donald Trump  i 2017 have bedt Assange om at sige, at Rusland ikke var involveret i sagen om Demokraternes hackede mails. Som modydelse skal Trump have lovet at benåde Assange. WikiLeaks stod bag offentliggørelsen af flere af de hackede mails fra Demokraterne, og Assange står tiltalt for sammensværgelse.

Varmeste vinter nogensinde. Det tegner til at blive den varmeste vinter i al den tid, der er blevet lavet målinger. Månederne december, januar og februar har indtil nu haft en gennemsnitstemperatur på 5,1 grader, og DMI vurderer, at vinteren ender med et gennemsnit på 5,0 grader. Den tidligere rekord fandt sted tilbage i 2006/2007, hvor gennemsnitstemperatur var 4,7 grader.

Uddannelsesloftet er blevet afskaffet. Et stort flertal i Folketinget har her til formiddag stemt for at afskaffe det såkaldte uddannelsesloft. Alle partier stemte for afskaffelsen på nær Venstre, der stemte blankt, og Konservative, der stemte imod. Uddannelsesloftet betød, at man ikke måtte starte på en videregående uddannelse på samme eller lavere niveau de første seks år, efter at man havde taget en uddannelse.

Et sidste ord

Der er to steder, hvor de virkelig forstår at feste: I Californien og i den russisk-ortodokse kirke. Den lille festfyr her ved det.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12