20. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Friheden er rødbedefarvet

Der er en passage i den marokkanske forfatter Mahi Binebines roman Welcome to Paradise, som slår hårdt, hvis man – hypotetisk set – læser den som ung dansk studerende, der netop er hjemvendt efter et par måneders dasken omkring i det store udland. Scenen udspiller sig i Marokkos gader, hvor en række håbefulde og kommende […]

Kære læser

Berlusconi slår sprækker i det italienske glansbillede

Forretningsmanden, mediemogulen og den tidligere premierminister ad fire omgange er på vej til at gøre comeback i italiensk politik. 85 år gammel – og med et strammere ansigt end nogensinde – er den skandaleplagede Silvio Berlusconi gået ind i kampen om at blive landets næste præsident, når 80-årige Sergio Mattarella om få uger træder af. […]

Det bedste vi har set

Tiden flyver, når man har det hårdt

Det er nu et år siden, at Joe Biden tiltrådte som USA’s 46. præsident. Mens Biden de første mange måneder kunne leve højt på, at han ikke var Donald Trump, er det dog efterhånden begyndt at knibe med populariteten. Hvis man spørger TV 2, er han faktisk snublet igen og igen. Delta og omikron har stukket en kæp i hjulet på præsidenten, det samme har eksempelvis Talibans indtog i Afghanistan og den tiltagende inflation. Gode råd er efterhånden dyre, hvis ikke Demokraterne skal få en slem lussing ved næste midtvejsvalg – og hvis Biden skal have forhåbninger om et genvalg i 2024.

Tampen brænder

Noget kunne tyde på, at vi ikke rigtigt er blevet afskrækket af fortællingen om Ikaros. Når det kommer til rumudforskningen, flyver vi i hvert fald tættere og tættere på Solen. The Atlantic fortæller om NASA-sonden Parker, der sidste år fløj ind i Solens atmosfære – og hvad den banebrydende mission mon kan lære os om stjernens luner.

Smil, du er på!

“På skærmen fremstår Singh-familien som en perfekt, glad familie. Puneet og Ramneek tror, det er nøglen til deres succes, og det har fået dem til at skændes mindre i det private. Puneet fortæller, at parret faktisk plejede at skændtes mere, men nu lader hun tingene ligge. ‘Jeg kan ikke skændes; jeg bliver nødt til at bruge min tid her produktivt,’ siger hun. ‘Hvis jeg har sure tanker, kan jeg ikke være glad foran kameraet.’“ Netmediet Rest of World skriver om den nyeste (og ret dystopiske) internetdille i Indien: Influencerfamilier. Gys.

Spisesedlen

Biden forudser russisk invasion af Ukraine. På en pressekonference udtaler den amerikanske præsident, at Vladimir Putin “bliver nødt til at gøre noget“ og derfor sandsynligvis vil gå ind i Ukraine. I samme ombæring advarer Biden dog sin russiske kollega om, at Rusland vil betale “en dyr og alvorlig pris“ for et angreb på nabolandet. Omfanget af sanktioner vil dog ifølge Biden afhænge af, hvor alvorligt angrebet er.

England fjerner mundbindskrav. Fra den 26. januar vil alle såkaldte plan B-restriktioner blive ophævet i England, herunder mundbindskrav i eksempelvis offentlig transport og butikker. Det annoncerede premierminister Boris Johnson torsdag. Samtidig afviste Boris Johnson i en spørgetime i det britiske underhus, at han har tænkt sig at gå af som premierminister, trods massivt pres fra flere partifæller.

KD-stemmesluger genopstiller ikke. Til Dagbladet Ringkøbing-Skjern fortæller Kristian Andersen, at han ikke vil være på stemmesedlen for Kristendemokraterne ved næste folketingsvalg. I stedet vil han fokusere sine kræfter i Ringkøbing-Skjern kommune. Ved folketingsvalget i 2019 var Kristendemokraterne blot 191 stemmer fra et kredsmandat i Vestjylland, hvilket primært skyldtes Kristian Andersens 10.890 personlige stemmer.

Østrig lemper restriktionerne for danske turister. Fra på mandag vil bl.a. skiturister fra Danmark frit kunne rejse ind i Østrig, hvis de eksempelvis er vaccineret af tre omgange – eller har fået to vaccinestik og derudover kan fremvise en negativ PCR-test. Hidtil har skiturister ellers risikeret at komme i klemme, da Danmark er blevet kategoriseret som et højrisikoland.

Biden udpeger ny ambassadør i Danmark. Torsdag stod det klart, at USA’s præsident, Joe Biden, har nomineret forretningsmanden Alan Leventhal som ny amerikansk ambassadør i Danmark. Leventhal er bl.a. chef og bestyrelsesformand i Beacon Capital Partners, der ejer og forvalter kontorejendomme i USA.

Et sidste ord

Hvordan fodrer man en ørneunge? Med en hånddukke, selvfølgelig.

Føljeton er tilbage med en frisk nyhedsfangst i morgen. Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12