20. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den dansk-franske forargelse

Egentlig virker det lidt mystisk, at franskmændene insisterer på at lave et mellemrum, før de sætter et udråbstegn. Det er, som om de ønsker at udstråle en symbolsk tilbageholdenhed; vise, at de faktisk godt kan tage en passende afstand mellem udsagnet og det efterfølgende vredesudbrud. Hvilket nu engang flugter ret dårligt med den clichéfyldte opfattelse, […]

Kære læser

Et overordentligt godt og skinnende grønt bekendtskab

Børn, der låses inde på deres værelser af grunde, de ikke forstår. Kvinder, der bliver fanget i huse med maskuline stemmer, der runger fra ubestemte hjørner. Mennesker ombord på skibe, hvorfra der ikke synes nogen anden udvej end at hoppe overbord. Grå byer uden ende og en skinnende grøn mark, der ikke varsler frihed, men […]

Det bedste vi har set

“What! The! Fuck! Woop! Hvor… grineren!“

”Og her, her må jeg tilstå, kære læser: Min og Bechs snak giver mig sved på panden. For Bech ved ikke, at jeg har nok så meget til fælles med Københavnertypen, som han afskyr […] jeg er Kastanje Karl-Oscar (det nådesløst satiriske navn, som Bech døber Københavns forkælede woke-børn). Jeg føler ikke længere, jeg kan sidde her og bede manden krænge sin livshistorie ud, alt imens dette pulserende faktum hænger imellem os.“ Forfatteren Glenn Bech bliver interviewet af Informations journalistpraktikant, som bliver nødt til at krybe til korset og afsløre, at hun er datter af Helle Thorning-Schmidt, har læst på Cambridge, elsker naturvin og har skrevet om køn og hudfarve, men sjældent om klasse. Godt interview.

Kvinden, der interviewede Hitler

Kvinden, der interviewede Hitler

London Review of Books’ podcast er ofte virkelig god. Her har værten (lad os kalde ham Tom) og redaktøren Deborah Friedell en ret underholdende samtale om den amerikanske journalist Dorothy Thompson (1893-1961), som interviewede Adolf Hitler i 1931 og straks efter blev smidt ud af Tyskland.

Fader Kurt i Davos

Fader Kurt i Davos

Vi linker ikke så tit til Vatican News, Vatikanets nyhedsmedie, men her er en spøjs artikel, hvor journalisten, som er blevet sendt til World Economic Forum i Davos, taler med en lokal katolsk præst, fader Kurt Susak, som deler sin analyse af begivenhederne. I år er første gang, Vatikanet ikke har sendt en repræsentant til Davos. Fader Kurt mener, at der er tale om et statement fra pavens side. Ifølge fader Kurt er paven meget sådan her: “Alt er blevet sagt, nu skal der handles; det er det, det hele handler om.“

Spisesedlen

Danmark sender våbenbidrag til Ukraine. “Zelenskij kiggede direkte på forsvarsministeren og bad os om at sende seks Caesar-haubitser. Nu sender vi 19. Det er et voldsomt bidrag,“ siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Haubitserne var købt til at opbygge Forsvarets 1. brigade, der nu ikke kan stå klar i år, som Danmark har lovet Nato. Bl.a. Finland, Sverige og USA vil også levere yderligere militærmateriel.

Psykisk syge får dårligere behandling i sundhedsvæsenet. Er man psykisk syg og har en somatisk sygdom som kræft, er der større sandsynlighed for, at den opdages senere end hos ikke-psykisk syge – eller at kvaliteten af behandlingen er lavere. Det viser en undersøgelse fra Behandlingsrådet og bekræfter dermed selvsamme kritik, der de seneste år er kommet fra en række sundhedsforeninger.

Danmark får ny nationalbankdirektør. Christian Kettel Thomsen overtager posten d. 1. februar og kommer fra en stilling som vicedirektør i Den Europæiske Investeringsbank, ligesom han tidligere været departementschef i Stats- og Finansministeriet. Den 68-årige Lars Rohde meddelte i september, at han går på pension ved udgangen af måneden.

Svenske brødre dømt for russisk spionage. Peyman og Payam Kia har ved tingretten i Stockholm fået henholdsvis livstid og ni års fængsel for at sælge hemmelige dokumenter til den russiske efterretningstjeneste GRU. Peyman arbejdede selv for de svenske efterretningstjenester, mens hans lillebror stod for kontakterne. Ifølge deres advokat forventes de at anke dommen.

Kraftigt forhøjet partikelforurening i metroen. I togene på Cityringen er koncentrationen af sundhedsskadelige partikler højest – og den er 20 gange større end ved H. C. Andersens Boulevard, som normalt regnes for at være et af de mest forurenede steder i København. Det konkluderer en række forskere i tidsskriftet Environment International ifølge Politiken.

Et sidste ord

I sidste ende er vi vel alle sammen bare helt almindelige mennesker.

Alligevel må du nu have en helt ekstraordinær fredag! Vi ses.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12