20. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Civilisationens sejr

Efter at Ruslands præsident Vladimir Putin indledte sin angrebskrig mod Ukraine om morgenen d. 24. februar, har operahuset i Odessa ikke haft nogen forestillinger på plakaten. Det har ikke givet mening at fortsætte, som om intet var hændt, mens voldsomme kampe rasede andre steder i landet. Den ukrainske havneby, kendt som Sortehavets Perle, er ikke […]

Kære læser

En hurtig tur i kryptokarrusellen

Det er ikke kun på det konventionelle aktiemarked, at investorer er blevet godt nervøse af al snakken om inflation, rentestigninger og energikriser. Den seneste uges tid har markedet for kryptovalutaer været i så iøjnefaldende et frit fald, at det kan give sus i maven til selv de mest garvede bitcoin-entusiaster. Lørdag blev et foreløbigt lavpunkt […]

Det bedste vi har set

Disney vil løse boligkrisen

Celebration skulle være den perfekte by: “Et sted der tager dig tilbage til uskyldens tid,“ lovede en reklame for byen bygget af Disney i begyndelsen af 90’erne. En anden reklame malede et meget roserødt billede af “en ny amerikansk by med nabofester og 4. juli-parader. Med spaghetti-middage og skolekager, slikkepinde og ildfluer i glas.“ Men beboerne levede ikke lykkeligt til deres dages ende: Bygningerne var flot designet, men dårligt bygget med skæve fundamenter og utætte tage, og i 2010 blev der begået et mord. Nu vil Disney igen bygge boliger til lavtlønnede arbejdere for at løse en boligkrise, som virksomheden selv har været med til at skabe. The Drift Mag fortæller hele eventyret.

Kampen mod Pornhub

Sider som Pornhub har i årevis profiteret på seksuelt eksplicitte videoer og indhold, der er blevet filmet uden samtykke. The New Yorker belyser den lige så lange kamp for at holde virksomheden, der ejer Pornhub, ansvarlige for deres indhold. Det er nemlig sværere end som så.

Bjørn og hest og Hornsleth og fuck

 

Et udmærket kulturprogram så for et par måneder siden dagens lys på DR2. Den seneste udgave af Kulturelt ser nærmere på provokunst og til at hjælpe med at få has på det begreb har vært Jonathan Herrik besøg af Føljetons Oliver Stilling, der også er redaktør for Føljetons kunstmedie Et Hul i Markedet. Hvor placerer man Bjørn Nørgaards værk Hesteofringen fra 1970 på en matrix? Helt oppe til højre.

Spisesedlen

Colombia har valgt en ny præsident. Gustavo Petro, der er tidligere guerillasoldat og nuværende medlem af det colombianske senat, bliver den første venstreorienterede præsident i det sydamerikanske land. Han er gået til valg på at bekæmpe ulighed med social- og finanspolitiske reformer og rykker ind i Nariñopaladset d. 7. august.

Emmanuel Macrons koalition mister sit flertal efter anden runde af parlamentsvalget i Frankrig. Den franske præsidents Ensemble!-alliance fik ifølge Frankrigs indenrigsministerium 245 sæder frem for de 289, der påkræves for absolut flertal. Venstrefløjen i valgforbundet Nupes bliver den største oppositionsgruppe i parlamentet, mens Marine Le Pens parti Rassemblement National på den ydre højrefløj fik sit hidtil højeste antal sæder i parlamentet.

Politikere fra begge fløje mindes Uffe Ellemann-Jensen. Den tidligere Vestre-formand og udenrigsminister døde natten til søndag i en alder af 80 år. “Han kunne begejstre. En hel generation af unge blev Venstre-folk på grund af Uffe,“ fortæller partifællen Bertel Haarder. “Hans engagement i verden fortsatte helt op til det sidste, og han vil blive savnet i den udenrigspolitiske debat,“ udtaler Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Europæisk hedebølge medfører skovbrande i Spanien og Tyskland. I løbet af den sidste uge har temperaturen ramt 40 grader i Sydfrankrig, Nordspanien og Tyskland. Hundredvis af spaniere er blevet evakueret på grund af skovbrande i de nordlige regioner Catalonien og Navarra. Omkring 70 km sydvest for Berlin raser en brand, der i øjeblikket dækker et område på omkring 100 til 110 hektar. De varme temperaturer er ikke usædvanlige om sommeren, men i år har de indfundet sig rekordtidligt.

To embedspersoner får disciplinære advarsler for deres rolle i instrukssagen. Ifølge en aktindsigt, som Altinget har fået fra Justitsministeriet, levede den tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet og vicedirektør i Udlændingestyrelsen ikke op til reglerne i tjenestemandsloven, der indebærer, at man “samvittighedsfuldt“ skal overholde de gældende regler for ens stilling, og at man skal vise sig “værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver“.

Et sidste ord

Har du svært ved at holde nallerne fra termostaten? Så kommer her lige et hurtigt tip.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12