20. maj 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I morgen bliver en god dag

Når man går tur på kirkegården og kigger på gravsten, ser man, at mange af de begravede har fundet det hensigtsmæssigt lige at få deres jordiske titel mejslet ind i granitten. Man kan godt spørge sig selv: hvorfor? Gør det nogen forskel i det hinsidige, at man sluttede sit arbejdsliv som regionsdirektør? Får man en […]

Kære læser

Den (nye) store skraldedag

Så skal vi til det igen. Regeringen vil have os til at sortere vores skrald, og på Føljeton lytter vi naturligvis efter. Derfor er analysepladsen i dag dedikeret til en såkaldt skraldedag. Vi stiller skarpt på de store nyheder, der er blevet kasseret og ofret på coronavirussens alter. Eller sagt lidt mindre bombastisk: Vi ser på […]

Det bedste vi har set

Lykken er…

Lykken er …

Wauw. New York Times har bedt 14 af deres skribenter skrive om ting, der gør dem glade i en svær tid. Det er der kommet denne lækre digitale sag ud af, der på fornem vis forener håndtegnede skitser med velformede, personlige essays. Læs eksempelvis om glæden ved at løbe helt vildt langsomt, slette ens mange middelmådige fotos eller spille på en støvet Nintendo-maskine. Det er lige til at blive i godt humør af.

Øl og spørgsmål på A’Porta 

Øl og spørgsmål på A’Porta 

Vi har tidligere kastet roser efter DR’s nye nyhedspodcast Genstart. Og vi er glade for at kunne berette, at podcasten altså fortsat holder niveauet. Gårsdagens udsendelse bød på et besøg hos tidligere folketingsmedlem Kim Christiansens efterhånden så berømte bodega A’Porta i Mariager. Her forsøger vært Knud Brix at finde svaret på, hvad der egentlig er gået galt for Dansk Folkeparti – og det er på mange måder glimrende radio. Lyt selv med her.

Mens vi venter på Instrukskommisionen

Mens vi venter på Instrukskommisionen

Undersøgelsen af Støjbergs ulovlige instruks om at adskille asylansøgere under 18 fra deres samlever bliver af mange (og gode) grunde sammenlignet med Tamilsagen, der rullede gennem gode dele af 80’erne og 90’erne. Men hvad var det nu liiige, den sag gik ud på? Hvis du har brug for at få genopfrisket hukommelsen, findes der næppe nogen mere underholdende måde at gøre det på end ved at (gen)se monologen ”Mens vi venter på retfærdighed”. Et bidende stykke satire forfattet af graverjournalist Niels Ufer, perfekt (over)spillet af Peter Larsen i rollen som ”kultursociolog” Jørgen Andersen. Hele herligheden ligger frit tilgængelig hos DR Bonanza.

Spisesedlen

Tidligere hærchef idømt 60 dages ubetinget fængsel. Det sker, efter Generalmajor Hans-Christian Mathiesen ved Retten i Viborg er blevet fundet skyldig i embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger. Det var det uafhængige nyhedsmedie OLFI, der tilbage i 2018 kunne afsløre, at hærchefen havde benyttet sin position i forsvaret til at fremme sin samlevers karriere. Mathiesen har anket dommen på stedet.

Ungarn forbyder kønsskifte i officielle dokumenter. Med 133 stemmer for og 57 imod har det ungarske parlament vedtaget, at der fremover skal stå ”køn ved fødsel” frem for ”køn” i dokumenter såsom borgeres fødsels- og vielsesattester. Menneskerettighedsaktivister og LGBT-samfund frygter, at den nye lov vil føre til øget diskriminiation af transpersoner i landet.

Regeringen afviser forslag om europæisk milliardfond. Mandag præsenterede Frankrigs præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel et fælles forslag om en europæisk fond på 500 mia. euro, der skal hjælpe EU-landene ud af den økonomiske krise. Ifølge socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen er den danske regering dog fortsat imod at lave overførsler mellem de europæiske lande eller optage fælles lån. ”Det er vores opfattelse, at finanspolitiske spørgsmål er et nationalt anliggende,” udtaler Rabjerg Madsen til DR.

Klimaminister Dan Jørgensen kritiserer Klimarådets anbefaling af CO2-afgifter. ”Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er, som om at det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår,” fortæller Dan Jørgensen i et interview til Børsen. Tilbage i marts anbefalede Klimarådet at indføre en afgiftsreform, der blandt andet ville føre til dyrere oksekød og flyrejser. Onsdag præsenterer regeringen et nyt klimaudspil.

Coronanedlukninger har ført til et markant fald i udledning af drivhusgasser. Det viser et nyt studie udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change. I begyndelsen af april faldt den daglige udledning af drivhusgasser med 17 pct. sammenlignet med samme periode i 2019. Ifølge forskerne bag det nye studie vil de langsigtede effekter af den mindskede udledning dog langt fra være nok i bekæmpelsen af klimaforandringerne. ”Vi har brug for strukturelle ændringer,” udtaler professor Corinne Le Quéré.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12