20. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Små og store politiske udfordringer

Mens vi venter på resultatet af kommunalvalget i morgen, er der lande ude i verden, der arbejder på at løse langt større politiske kabaler og konstitutionelle problemer, end nogen herhjemme kommer til at slås med på lokalt og regionalt plan onsdag morgen. Vi kan jo begynde i Zimbabwe, hvor verdens ældste nulevende statsoverhoved tilsyneladende nægter […]

Kære læser

Her er Danmarks mest meningsløse byrådskandidater

Mange vælgere er i vildrede og forvirrede over morgendagens valg til kommunalbestyrelser og regionsråd, og derfor har de såkaldte ‘kandidat-tests’ slået rekord i de senere uger. Men hvad med de politikere, der heller ikke selv ved, hvad de mener? Her er landets 3 mest meningsløse politikere: Mød ‘Kolbøtte-kandidaten’, ‘Sydhavskongen’ og ‘Kystbane-nihilisten’.

Det bedste vi har set

En hiphop-martyr er død

En hiphop-martyr er død

En ny hiphop-generation har fået sin martyr. Den amerikanske rapper Lil Peep er død, 21 år gammel. Han var et stort håb inden for en ny ung hiphop, der dyrkede stoffer og selvdestruktion – i hans tilfælde tilsat tung depression både i tekster og det virkelige liv. Lil Peep, der er født under navnet Gustav Åhr, var en del af en generation af unge rappere, der udgiver deres musik via musiksitet Soundcloud, og som blandt andet bliver kaldt, ja, Soundcloud-rappere. På Lil Peep’s Instagram-profil har hans 1,7 millioner følgere kunnet følge den unge rappers nedtur, der førte til en dødelig overdosis. The Guardian har en mesterlig nekrolog, hvor især fænomenet med misbrug af receptpligtig narkotika bliver foldet ud, og Paper Magazine stod for det sidste interview.

Flugt gennem døden

Flugt gennem døden

”Har ikke læst den her, men Lea Marie Løppenthin anbefaler den varmt på FB. Aldrig hørt om forfatteren eller mediet,” skrev en unavngiven skribent her på stedet til resten af redaktionen i weekenden. Nu har vi læst den, og vi giver den unge digterinde ret. Det er en fantastisk historie om en kvindelig bedemand, der i 1860’ernes USA hjælper sorte med at flygte gennem landet som død – altså, hun smugler dem i kister. Det er formidabelt fortalt, og mediet virker også ret cool, men med det ret pudseløjerlige navn Damn Joan.

Trumps popularitet i globalt styrtdyk – bort set fra i Rusland

Trumps popularitet i globalt styrtdyk – bortset fra i Rusland

Et af verdens største analysebureauer, Pew-institute, har gennemlyst den amerikanske præsidents popularitet og troværdighed fra Obama-tiden og frem til nu. Ikke så overraskende er den faldet dramatisk i næsten hele verden – mest her i Nordeuropa, hvor tilliden i Tyskland og Sverige er faldet med henholdsvis 75 og 83 procentpoint (Danmark er ikke målt). Sådan ser det ud over hele linjen ned til Grækenland, hvor den er faldet med 22 procentpoint. Kun to lande har vundet tillid til den amerikanske præsident med Trump, og det er Israel og Rusland med henholdsvis syv og 42 procentpoint. Det kunne man godt problematisere, hvis man var amerikaner.

Information lukker #metoo for denne omgang

Information lukker #metoo for denne omgang

#MeToo-kampagnen skulle gerne have flyttet vores alle sammens mentale bevidsthed en lille smule for stedse, og med denne glimrende podcast fra Informations Radio lukkes der lidt ned for debatten på fineste vis. Filmanmelder Christian Monggaard udlægger sit forhold til Louis C.K. Chefredaktør Rune Lykkeberg analyserer Idioterne som et billede på Zentropa, og journalist Natalie Yahya Rosendahl beskriver sin afdækning af forholdene ude i Filmbyen. Det hele bliver kyndigt ført af Anna Von Sperling. Tak for det!

36 spørgsmål, der fører til kærlighed

36 spørgsmål, der fører til kærlighed

Vi har et soft spot for New York Times’ Modern Love-redaktion, der kun skriver om kærlighed. Her har man længe turneret med 36 spørgsmål, som skulle føre direkte til kærlighed, hvis man stiller dem til sin date. Det er udtænkt af psykologer og parterapeuter, og i denne fine lille video afprøver de dem på ældre.

Spisesedlen

Næsten hver femte danske kvinde er udsat for digital chikane og voldDet viser en ny undersøgelse fra Amnesty, der er foretaget blandt 4.000 kvinder i otte vestlige lande. I Danmark svarer 17 procent af alle kvinder, at de har været udsat for online chikane, og 32 procent af dem har frygtet for deres fysiske sikkerhed på grund af trusler på sociale medier. Truslerne omhandler oftest fysisk og seksuel vold.

Kenyas højesteret fastslår præsident Uhuru Kenyattas genvalg. Dermed afviser retten to indsigelser fra henholdsvis en menneskerettighedsaktivist og en politiker, der begge hævder, at valget blev gennemført i strid med loven. Valget, der fandt sted 26 oktober, var et genvalg, fordi første valg i august blev erklæret ugyldigt. Oppositionsleder Raila Odinga boykottede valget i oktober og har siden bedt om international indgriben på grund af de voldelige og dødelige protester, der hærger landet.

Kurdisk afstemning om uafhængighed var ulovlig. Iraks Højesteret har nu erklæret den kurdiske folkeafstemning, der fandt sted 25. september, forfatningsstridig. Højesteretten kalder afstemningen for ”ikke-konstitutionel” og erklærer dermed, at ”alle konsekvenser og resultater deraf skal annulleres”. 92 procent af kurderne i det nordlige Irak stemte for løsrivelse ved valget, der havde en valgdeltagelse på mere end 72 procent.

Massemorderen Charles Manson er død. Manden, der med nød og næppe undgik dødsstraf og i stedet fik ni livstidsdomme for at være hjernen bag drabene på syv mennesker i sommeren 1969, blev 83 år. Han døde tilsyneladende af naturlige årsager på et hospital søndag morgen. Charles Manson var leder af en kultlignende gruppe, der hovedsageligt bestod af unge kvinder, og han blev af mange betragtet som personificeringen af ren ondskab. Læs Los Angeles Times’ nekrolog her.

Dødsdømte koraller gyder nu igen. Vi slutter af med en god nyhed, for i Australien klapper forskere i deres hænder over fundet af spæde tegn på nyt liv i koraller, man ellers havde spået ville uddø. Great Barrier Reef har længe haft dystre fremtidsudsigter på grund af de stigende havtemperaturer, men nu har bittesmå, nyudviklede æg i en bleget koral givet håb for verdens største koralrevs overlevelse.

Et sidste ord

Bedst som man står og keder sig lidt til weekendens superliga-kampe, kommer japanerne (selvfølgelig) på en ny og virkelig gribende sportsgren. Vi ved ikke, hvad den hedder, men “kravl på glatte trapper” kunne være et passende navn. Det er fantastisk tv, når nu DR K er gået i seng. God nat og god dag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12