20. november 2023

Explaineren

Hvad skete der med Sam Altman?

Sam Altman er blevet fyret som adm. direktør for OpenAI – og ingen i branchen forstår helt, hvad der foregår.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Absolute Plato 2

Mod er at vide, hvad man ikke skal frygte. Sådan indledes det syvende og sidste bind i Lucinda Rileys populære romance-serie om de syv søstre. Citatet er også trykt på alverdens t-shirts og plakater, for det stammer fra den græske filosof Platon. Men han er faktisk ligegyldig, glemt og fortrængt, for i dag bæres moralen […]

Det bedste vi har set

Papegøjens begrænsninger 

“Verden kappes om at udvikle stadig mere sofistikerede large language models, mens en lille sprogmodel folder sig ud hjemme hos mig. Det er sjovt at se lighederne mellem de to modeller. Men også foruroligende”. Kan man sammenligne ChatGPT og et barn, der lige er begyndt at lære at tale? På nogle punkter ja – og på de vigtigste punkter slet ikke. Det har illustrator Angie Wang lavet et flot visuelt essay om i The New Yorker.

Goodiepal lænir øll instrumentini út ókeypis

Goodiepal lænir øll instrumentini út ókeypis

Den dansk-færøske kunstner og elektroniske kompositionsmusiker Goodiepal er på Færøerne, og han har netop stillet alle de instrumenter, som han har spillet på gennem sit liv, til fri afbenyttelse i de næste tre år. Man kommer bare og låner – og husker at stille tilbage. Se videoen.

Rosalynn gjorde en forskel

Rosalynn gjorde en forskel

En fin lille tekst om USA’s tidligere præsident Jimmy Carters hustru, Eleanor Rosalynn Smith Carter, der netop er død i en alder 96 (de var gift i 77 år). Den er skrevet af journalisten James Fallows, som huserede på The Atlantic i mange år, og som var ledende taleskriver i Det Hvide Hus i 1977-78.

Spisesedlen

Russisk hackergruppe truer med at lække persondata om 700.000 kunder hos ejendomsgiganten EDC. (Finans)

Kinas udenrigsminister Wang Yi kræver international handling for at standse den humanitære katastrofe i Gaza. (Al Jazeera)

Indien taber VM-finalen i cricket til Australien på hjemmebane. (Hindustan Times)

Tusindvis af mennesker demonstrerede søndag foran Christiansborg imod Israels angreb i Gaza. (TV2)

Verdens rigeste ene pct. er ansvarlig for mere udledning af drivhusgasser end de fattigste 66 pct. (The Guardian)

Troels Lund Poulsen er blevet valgt som Venstres nye forperson. (Altinget)

Javier Milei bliver præsident i Argentina. (Reuters)

Nærsynet

For mange lys i kagen

For mange lys i kagen

Mandag fylder USA’s præsident Joe Biden 81 år og slår dermed sin egen rekord som den ældste amerikanske præsident nogensinde. Han har dog ikke inviteret til fødselsdagsfejring og håber formentlig på, at dagen passerer uden et større hurra.

Ifølge en ny meningsmåling fra ABC og Washington Post mener 74 pct. af befolkningen nemlig, at Biden er for gammel til en ny præsidentperiode. Hos både demokraterne og republikanerne – hvor 77-årige Donald Trump fører ræset – er alder på dagsordenen op mod præsidentvalget i 2024.

+ Øverst på Bidens ønskeliste står der formentlig en solid kampagnestrategi. For alle synes, at Bidens alder er et problem. Men de er ikke helt enige om, hvordan problemet bedst håndteres.

++ Alder er mere end bare et tal, det er et våben. Og da Biden begyndte sin egen politiske karriere i 1972 brugte han det selv til at besejre sin modkandidat.

+++ I Time Magazine diskuteres der, om bekymringer om Bidens alder i virkeligheden er et udtryk for “alderisme”?

++++ I The Nation mener en studerende, at Bidens støvede politik er et langt større problem end hans alder.

Et sidste ord

Det er mandag, og alting kører bare – vi ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12