20. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Populistnyt fra tre kontinenter

Man kan sige meget om USA’s tidligere præsident Donald Trump og hans brasilianske pendant Jair Bolsonaro… Nej, det lyder forkert. Slå en streg over den sætning. Man kan ikke sige meget om. I hvert fald kan det meget, man ville kunne sige, opsummeres til, at Trump og Bolsonaro begge har en skrue løs. I nat […]

Kære læser

Kommunalvalget står i alderdommens tegn

Inden de kulørte valgplakater bliver klynget op i lygtepælene rundt om i gader og på stræder – i næste uge – er valgkampene op til kommunal- og regionsrådene ikke rigtigt kommet i gang. Alt virker stadig dødt. Intensiteten i valgkampen frem mod selve valget tirsdag 16. november er påfaldende lav, og det er kun ganske […]

Det bedste vi har set

OK, generationsforsker 

Hvis man gerne vil forstå mennesker, er det (måske) lidt letkøbt at opdele dem i boomers, zoomers og millennials. Men hvis man er en smart marketingstype, er generationskrigen som sendt fra himlen. For er det ikke bare genialt, at man kan fortælle hvem de unge er, og hvad de gerne vil have? Skønt essay i The New Yorker om den misforståede generationskrig: ”For de fleste af os giver ‘hun er en 70’er-person’ meget mere specifikke oplysninger, end ”hun er en generation X’er”. Set i det lys er generationer bare en ny måde at opdele tid-rum-kontinuummet […] Spørgsmål er derfor ikke ‘Er generationer virkelige’. Spørgsmålet er snarere ‘hjælper de os med at forstå noget’?”

”Landbrugslandet” Danmark 

”Og så er vi fremme ved i dag – 2021 – og det helt store spørgsmål: Er Danmark stadig et landbrugsland i dag? Niels Kærgård tygger på spørgsmålet i et par sekunder. ‘Det kommer an på, hvordan du ser på det,’ siger han. ‘Ser du på det rent økonomisk, så er Danmark ikke et landbrugsland i dag. Landbruget beskæftiger under 3 procent, og eksporten er under 10 procent, så kan man ikke rent økonomisk sige, at Danmark er et landbrugsland’”. Videnskab.dk har talt med forskellige forskere om spørgsmålet til ca. 17 mio. ton årlig CO2-udledning: Hvor vigtigt er landbruget reelt for Danmark?

Talrige udfordringer

Tal og grafer var uundværlige under coronapandemien. For mange blev de vist også en besættelse; amatør-statistikere hoppede pludselig på de sociale medier i hobetal. Med god grund, fristes man til at sige. For var de objektive modeller ikke en god flugtvej, når politikerne gik for meget op i mavefornemmelser og løftede pegefingre? Øhm, ikke helt. De kolde tal har også sine problemer. Læs bare essayet her fra Real Life, der både kommer forbi designteoretikeren Benjamin Bratton og gode gamle Michel Foucault.

Spisesedlen

Bolsonaro beskyldes for forbrydelser mod menneskeheden. I en ny rapport forfattet af et panel fra den brasilianske kongres fremgår det, at Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, bør sigtes for forbrydelser mod menneskeheden som følge af sin forfejlede håndtering af coronapandemien. Ifølge rapporten har Bolsonaro bevidst ladet coronavirussen sprede sig i landet – med flere hundrede tusinde dødsfald til følge – i et forfejlet forsøg på at opnå masseimmunitet i befolkningen.

Operation med genmodificeret grisenyre en succes. En gruppe amerikanske kirurger har for første gang overført en grisenyre til et menneske, uden at modtagerens immunsystem forsøgte at afvise organet. Grisens gener var på forhånd blevet ændret, så nyren ikke længere indeholdt et molekyle, som forårsager en afvisning fra immunsystemet. Operationen ses som et vigtigt gennembrud for organtransplantationer.

Storbritannien præsenterer ny klimaplan. Boris Johnsons regering fremlagde tirsdag en plan for, hvordan landet skal blive klimaneutral inden 2050. Øverst på dagsordenen står en større omstilling til elbiler, hvor der bl.a. vil blive investeret 620 mio. britiske pund i udbredelsen af elkøretøjer og ladestationer. Planen kommer 12 dage inden COP26-klimatopmødet i Glasgow.

Handelsbanken forlader Danmark. Det oplyser den svenske bank i en meddelelse tirsdag aften. Fremover vil Handelsbanken fokusere på markederne i Sverige, Norge og Storbritannien, mens virksomheden i Danmark vil blive solgt. Ifølge Lars Moesgaard, adm. direktør i Handelsbanken Danmark, vil danske kunder dog ikke blive påvirket af frasalget nu og her.

Ny lov om vold i nattelivet taget i brug for første gang. Sammenlagt er der nu blevet afsagt tre domme, hvor den særlige paragraf 79 c i straffeloven er blevet taget i brug. Paragraffen gør det muligt for domstolene at idømme den tiltalte et forbud mod at besøge barer og natklubber for fremtiden, samtidig med at der uddeles en fængselsstraf. Det skriver DR.

Et sidste ord

Vi havde ikke lige set den komme, men MC Hammer er åbenbart begyndt at interessere sig for Hegel.

Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12