21. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Eros, den bittersøde

“Og så, når et menneske møder den halvdel, der netop er hans egen, hvad end hans orientering er, hvad end det er mod unge mænd eller ej, så sker der noget vidunderligt: de to afskæres fra deres fornuft af kærligheden, af en følelse af samhørighed med den anden, og af begær, og de vil aldrig […]

Kære læser

Talepapir til kulturministeren

Dansk kulturpolitik kan meget vel stå på tærsklen til et paradigmeskifte. Som vi beskrev i onsdags, har socialdemokratisk kulturpolitik i en årrække været præget af et falsk og farligt skisma imellem høj- og lavkultur. Man har skabt splid, hvor man med kunstens samlende kræfter kunne have skabt samling. Det anerkendte Socialdemokratiets nye kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen, […]

Det bedste vi har set

Skat, kronhjorten er krympet 

Har du lagt mærke til, at salamandere i Appalachia, kronhjorte i Norge og skovrotter i New Mexico er blevet mindre? Nej? Heller ikke os, men den er altså god nok. Vox forklarer hvorfor nogle dyr er begyndt at krympe i en fiks video. Svaret har desværre noget med klimaforandringerne at gøre.

Antik kønsdebat

”Den magtfulde kvinde må i den grad have været en torn i øjet på hele det romerske samfunds foragt for, frygt for og had til kvinder, idet de ‘mægtige kvinder’ næsten uden undtagelse har været udsat for ‘dårlig presse’, både mens de levede og efter deres død”. Anne Marie Nielsen, der er tidligere museumsinspektør på Ny Carlsberg Glyptotek, skriver om romerrigets kvindesyn ovre hos Baggrund.

Lad mig lige snakke færdig 

Herhjemme har vi hygge, i Sverige har de fika, og i Kolkata i Vestbengalen har de ”adda”: Lange, formålsløse og uformelle gruppesamtaler. Under coronakrisen er det populære tidsfordriv imidlertid kommet under pres. Med en pandemi i omløb gik det ikke længere, at folk stimlede sammen i millionbyen for at få en sludder for en sladder – til de lokales store frustration. BBC Travel stiller skarpt på adda og forklarer, hvorfor et stumt Kolkata er så godt som utænkeligt.

Spisesedlen

Statsminister Mette Frederiksen (S) udpegede mandag Ane Halsboe-Jørgensen (S) som ny kultur- og kirkeminister, mens socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen (S), bliver ny uddannelses- og forskningsminister. Rokaden kommer efter den nu tidligere kulturminister Joy Mogensen (S) søndag meddelte via sin Facebook-profil, at hun trækker sig fra posten og politik i det hele taget. Føljetons Asta Kongsted opfordrede i en ‘Kære læser’ onsdag til, at Ane Halsboe-Jørgensen som kulturminister finder “Poul Nyrup-instinktet“ frem. Læs også vores talepapir til den nye minister længere nede i dagens udgave.

Taliban afholdt tirsdag deres første pressemøde, efter den fundamentalistiske bevægelse søndag indtog Kabul og dermed overtog magten i Afghanistan. På pressemødet blev en forsonende tone slået an, hvor Taliban bl.a. fik lovet pressefrihed, amnesti til ansatte i den tidligere regering samt rettigheder til kvinder “indenfor rammerne af islam“. Ifølge flere eksperter er der dog primært tale om spil for galleriet. I løbet af ugen er der kommet flere beretninger om, at Taliban er begyndt at opsøge personer, der har samarbejdet med koalitionsstyrkerne i Afghanistan. Føljeton skrev af flere omgange om situationen i Afghanistan, mandag ved Carsten Jensen og torsdag ved Oliver Stilling.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K), meddelte onsdag ved et pressemøde på partiets sommergruppemøde, at Naser Khader ikke længere er velkommen i partiet. Udmeldingen kommer på baggrund af, at en advokatundersøgelse om anklager mod Naser Khader for seksuelle krænkelser nu er afsluttet. Omkring samtidig skrev Khader på Facebook, at han har meldt sig ud af Det Konservative Folkeparti.

Det første fly med evakuerede fra Afghanistan landede torsdag morgen i Københavns lufthavn. I den forbindelse kunne udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bekræfte, at de evakuerede, der primært består af lokalt ansatte og tolke, som har arbejdet for den danske stat, foreløbigt skal bo på modtagecenteret Center Sandholm, hvor Røde Kors vil stå klar med psykologbistand. Fredag landede det indtil videre fjerde fly med evakuerede, denne gang med 153 personer ombord. Chefredaktør David Dragsted kritiserede regeringens forsinkede evakueringsindsats i en ‘Kære læser’ torsdag.

Morten Messerschmidt (DF) kunne fredag oplyse på Facebook, at han officielt har indgivet en klage over byretsdommer Søren Holm Seerup, som i sidste uge idømte Messerschmidt seks måneders betinget fængsel i den såkaldte Meld og Feld-sag. Messerschmidt vil bl.a. have Holm Seerup til at oplyse, om han direkte har bedt om at få sagen, ligesom DF-profilen fremhæver flere tidligere eksempler, hvor dommeren skulle have ytret sig negativt om Messerschmidt og Dansk Folkeparti. Lars Trier Mogensen skrev om Morten Messerschmidts dommerkritik i en nyhedsanalyse onsdag.

Et sidste ord

En vandskål, der er på størrelse med dig selv? Hvilket hundeliv.

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12