21. december 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De danske værdiers tyranni

Når Inger Støjberg tirsdag møder op i Folketingssalen for at se sin politiske skæbne (for indeværende valgperiode) afgjort, er der efterhånden ikke mange tilbage i hendes ringhjørne. Bevares, Dansk Folkeparti vil da stemme for, at Støjberg er værdig til at blive siddende i Folketinget. Det vil de nok primært gøre, fordi de (med den eftertrykkelige […]

Kære læser

Hate Actually: Julen er skandalernes fest

I coronakrisen er alle lige. Men nogle er mere lige end andre. Da det sidste år kom frem, at premierminister Boris Johnsons daværende nøglerådgiver Dominic Cummings havde brudt regeringens egne coronarestriktioner ved at køre til et feriested i Durham, skabte det ramaskrig henover Storbritannien. Afsløringen blev startskuddet på en længere saga, som vi på Føljeton […]

Det bedste vi har set

Syrere i USA – 10 år senere

Syrere i USA – 10 år senere

En mangeårig Føljeton-abonnent, der er bosiddende i Tønder og nærmer sig de 70 (støvets årti), har sendt os dette link, som vi formentlig ikke selv ville have opdaget. Det er det amerikanske medie NorthJersey.com, som har en historie om syriske flygtninge i USA. De kom til landet for ti år siden, og hvordan er det så gået? Opmuntrende og livsbekræftende læsning. Danmark ville nok have sendt dem hjem.

Richard Rogers efterlod sig en hel del bygninger

Richard Rogers efterlod sig en hel del bygninger

Den italienskfødte britiske arkitekt Richard Rogers døde forleden, 88 gammel. Hans ven, den lige så store arkitekt Norman Foster, lagde to fotos – et nyt og et gammelt – af dem sammen ud på Instagram med ordene: ”Min ældste og næreste ven er lige død – jeg vil savne ham meget”. Richard Rogers lavede mange ting, bl.a. Pompidou-centret i Paris (sammen med Renzo Piano). Eftersom julen nærmer sig, får du her et link til Roberto Rossellinis sidste film, Beaubourg, om centrets åbning. Den varer en time og 16 minutter. Ret fed.

Op og hænge med Kunst på Arbejde

Op og hænge med Kunst på Arbejde

Der er sket et eller andet med Akademikerbladet (tidligere kendt som Magisterbladet) efter sommerferien. Magasinet er blevet mindre forudsigeligt og djøffet. Mere jazzet simpelthen. Her har de sendt journalistpraktikanten ud for at lave en reportage om kunstforeningen Kunst på Arbejde, som Lousiana-stifteren Knud W. Jensen var med til at grundlægge i 1954. Hos Kunst på Arbejde kan virksomheder og organisationer leje god kunst. Teksten kunne godt have været længere og mere informationsmættet, ja, endnu mere nørdet og detaljerig. Målgruppen er jo akademikere, som er vant til at læse.

Spisesedlen

EU godkender Novavax-vaccine. Det sker, umiddelbart efter Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) mandag gav grønt lys til den nye coronavaccine. Ifølge EMA har vaccinen vist sig at være op mod 90,4 pct. effektiv i undersøgelser. Det er den femte coronavaccine, der er godkendt til brug i EU. Samtidig meddeler amerikanske Moderna, at deres boosterstik også giver beskyttelse mod omikron.

Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger for nære kontakter. Fremover vil det kun være nære kontakter, der er eksponeret for coronasmitte i hjemmet, som skal i gå selvisolation. Øvrige nære kontakter skal dog fortsat testes. ”Vi skal hele tiden finde en balance mellem at forebygge mest mulig smitte, og samtidig undgå, at for mange isoleres, så samfundets vigtige og kritiske funktioner kan opretholdes”, fortæller vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, i en pressemeddelelse.

Folketinget stemmer om Støjbergs værdighed. I dag, tirsdag, kl. 13.15, skal det afgøres, hvorvidt Inger Støjberg (UFG) fortsat er værdig til at sidde i Folketinget. Det sker, efter den tidligere udlændinge- og integrationsminister er blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel ved Rigsretten. Et politisk flertal tilkendegav allerede i sidste uge, at Inger Støjberg bør findes uværdig.

Topmøde i Davos udskudt. Ifølge World Economic Forum vil mødet, der afvikles årligt i den schweiziske bjergby, ikke længere kunne finde sted i januar som følge af omikron-variantens udbredelse. I stedet må verdens milliardærer, regeringsledere og topchefer nu gemme på skåltalerne helt til sommer. Sidste års Davos-topmøde blev også udskudt som følge af coronapandemien.

Joachim Nagel bliver ny chef for den tyske centralbank. Det står fast efter kansler Olaf Scholz og finansminister Christian Lindner mandag nominerede bankveteranen til topposten. Nagel er allerede et kendt ansigt i centralbanken, Bundesbank, da han bl.a. har siddet seks år i dens bestyrelse. På Twitter skriver Lindner, at Joachim Nagel vil sikre ”kontinuitet”.

Et sidste ord

Vi ser din PhD i adfærd og stikker den med en doktorgrad i mansplaining.

Føljeton er tilbage i morgen, klar til at fortælle dig HVORDAN HELE VERDEN HÆNGER SAMMEN.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12