21. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En neokolonial bøvs

Mandag sagde den nederlandske premierminister et længe ventet ord. Mark Rutte, som han hedder, stillede sig op på talerstolen og sagde undskyld. “I århundreder har den nederlandske stat og dens repræsentanter faciliteret, stimuleret, bevaret og tjent på slaveriet. I århundreder blev mennesker i den nederlandske stats navn gjort til varer, udnyttet og misbrugt. I århundreder […]

Kære læser

Et skridt frem og lang vej igen

“Jeg ser ingen protester. Aftalen er vedtaget.“ Sådan lød det natten til mandag i Palais des Congres i Montreal fra Kinas miljøminister og forperson for FN’s naturtopmøde, Huang Runqiu, hvorefter han bankede en lille hammer i bordet foran sig. Med de ord fik verden, efter flere års arbejde og to ugers forhandlinger, en dugfrisk aftale […]

Det bedste vi har set

Robottens atelier

AI-genereret kunst har overtaget internettet, og vi må ærligt indrømme, at vi også er pænt begejstrede for teknologien. Men hvordan fungerer den? Hvis du heller ikke køber lette bortforklaringer som “magi“, har Washington Post lavet en lækker, visuel forklaring. Du vælger selv, hvilke eksempler artiklen skal bruge – men vi er nu glade for gravhunden, der spiller guitar i det ydre rum.

I forældrenes fodspor

Der findes næppe tal på, hvor mange, der har jagtet drømmen om en karriere i Hollywood, blot for at blive spyttet ud igen af den nådesløse underholdningsindustri, hvor held er en lige så vigtig ingrediens som talent. Til gengæld hjælper det en del, hvis man har de rette forbindelser, eller måske ligefrem har fået hele pakken med hjemmefra. Ja, når først man dykker ned i talentmassen, er det faktisk slående, hvor mange skuespillere, sangere og instruktører, der ikke er helt så “self-made“, som man først skulle tro. Vulture har set nærmere på stamtræerne, og skriver om fænomenet under den kun lidt smålige overskrift “The Year of the Nepo Baby“.

Hvem synger vi for?

“I nogle situationer kan det være, at iranske sportsudøvere føler, at de har en pligt til at støtte befolkningen i deres kamp for frihed og lige rettigheder. I andre situationer kan de muligvis føle, at deres første pligt er over for deres familier og sig selv, og at de derfor bør undgå at gøre noget, der kan bringe dem i fare. Under alle omstændigheder skal der uddeles hæder til dem, der tør.“ Den dansk-iranske debattør og advokatfuldmægtige Nima Zamani skriver om atletens svære protest med udgangspunkt i hans egne oplevelser som målmand på det iranske håndboldlandshold.

Spisesedlen

Volodymyr Zelenskij besøger USA. Onsdag vil Ukraines præsident ankomme til Washington D.C., hvor han skal både skal mødes med USA’s præsident Joe Biden i Det Hvide Hus og tale til Kongressen. Det er første gang siden Ruslands invasion tilbage i februar, at Zelenskij forlader Ukraine. På Twitter skriver Zelenskij, at besøget skal styrke Ukraines “robusthed og forsvarsevner“.

Morten Messerschmidt frifundet for snyd med EU-midler. Retten på Frederiksberg har onsdag formiddag frifundet Dansk Folkepartis formand, der stod anklaget for dokumentfalsk og svindel med 98.325 kr. i EU-støtte i den såkaldte Meld og Feld-sag. Sidste år blev Messerschmidt kendt skyldig ved Retten ved Lyngby, hvorefter dommen blev annulleret, da der blev sat spørgsmålstegn ved dommerens habilitet.

Taliban forbyder kvinder at læse på universitetet. Tirsdag annoncerede det afghanske undervisningsministerium, at alle universiteter i Afghanistan er blevet bedt om at suspendere undervisningen af kvindelige studerende på ubestemt tid. Forbuddet er trådt i kraft med omgående virkning. Taliban forbød allerede sidste år landets piger at læse på gymnasiet.

Kongresudvalg vil frigive Trumps skattepapirer. Tirsdag besluttede et udvalg i det demokratisk kontrollerede Repræsentanternes Hus, at Donald Trumps selvangivelser fra 2015 til 2020 skal kunne læses af offentligheden. The New York Times har tidligere beskrevet ud fra lækkede skattepapirer, hvordan Trump har begået omfattende skatteundgåelse. Den tidligere præsident har længe modstridt, at papirerne skulle frigives.

Langelandsfestival aflyst i 2023. Aflysningen skyldes ifølge festivalen økonomiske problemer, der både bunder i coronapandemien, manglende billetsalg, og den generelle økonomiske situation. “Efter lange og nøje overvejelser er vi nået frem til, at det desværre ikke kan lade sig gøre at afvikle Langelandsfestival 2023 økonomisk forsvarligt,“ skriver festivalen på Facebook.

Et sidste ord

Følger uret med tiden? Det kalder på en undersøgelse.

På gensyn i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12